1
Na początek / Odp: Pchli targ
« Ostatnia wiadomość wysłana przez MM’s dnia Dzisiaj o 06:39:09 »Z przeglądarki działa, chociaż wolałbym też mieć dostęp z Tapatalka, może da się ten problem wyeliminować.
Ostatnio kombinuje z długą preinfuzją na zamkniętym switchu i kawy wychodzą bardzo czyste i rześkie.Przy długiej preinfuzji obniża się ogólna temperatura ekstrakcji więc rześkość zdaje się dość logiczna.
Niedługo otworzę bolivie Vanilla Sky od Daka, choć to CM więc pewnie aromatu nie będzie brakować.No właśnie przejrzałem wiele tych kaw DAKa i jako fan kaw mytych bez zbytniego podkręcania obróbką świadomie wybrałem tę Boliwię z myślą że będzie fajna słodko-kwaskowa kawa bez jakiejś symfonii i uderzenia karate aromatów.
Może spróbuj French Press?Na pewno popróbuję różnych rzeczy. Bo z jednej strony jestem zawiedziony, ale nie znaczy że nie przyjmuję wyzwania, aby coś ciekawego z tych ziarenek wycisnąć.
A co myślicie o poetyckich nazwach DAKa?Mam podobne odczucia, dla mnie nieczytelne, ale może marketingowo działają.
Można powiedzieć, że fajne i marketingowe/obrazowe.
Mnie przez nie źle się szuka,
Każdy kupuje to co lubi. Nie lubisz Friedhatsa to nie kupuj.Lubię i kupuję bardzo często. Czekam aż wskażesz omni roast od friedhats skoro „głównie palą omniroasty”
Fakt, miałem już takie kawy, które trzeba było bardzo się starać żeby coś wycisnąć, drobniejsze mielenie i wyższa temperatura były metodą żeby wydobyć jakieś aromaty, pożyjemy zobaczymy.
Fakt, miałem już takie kawy, które trzeba było bardzo się starać żeby coś wycisnąć, drobniejsze mielenie i wyższa temperatura były metodą żeby wydobyć jakieś aromaty, pożyjemy zobaczymy.Cupping + AP ujmują body i krągłości kawie. Poleciałbym chyba z Hario (bo ma cienkie filtry) lub z Oreą - wyciska więcej, ewentualnie szklana/ceramiczna Kalita. Jak masz coś z tego pod ręką to może uratować sprawę.
Tylko ni cholery kwasowości tam nie było Ostatnio z ciekawości robiłem resztkę mytej gwatemali, która przeleżała rok w szafce i miała dużo więcej wyrazuTo rzeczywiście ciekawy przypadek. Zatem nie pozostaje nic innego jak wrzątek skoro nie udało się wykrzesać owoców z tej kawy, wszelkie przepisy i zaparzacze na 'gruz' w przemiale mogą też nie spełnić oczekiwań. Daj jutro znać!