ok, spróbuję wskrzeciś wątek, bo widzę tu kilku szczęścliwych właścicieli ascaso uno prof pid.
Jakie ustawienia P.I.D. stosujecie?
Za radą dystrybutora zmieniłam ustawienia fabryczne (P - 2,5; I- 00, D - 4,0) NA NASTĘPUJĄCE:
p - 0,5
I - 0,20
D - 90 (SIC!)
Problem w tym, że PIDem posługuję się zupełnie bezmyślnie - nie mam pojęcia, jaki jest związek ustawień z procesem/efektem parzenia.
Na początku dobra rada dotycząca sitek - oryginalne pojedyncze od Janusza na razie dla mnie nie do ogarnięcia - w podwójnym espresso już przyzwoite, a w pojedynczym dramat.
Proszę, podzielcie się doświadczeniami z PIDem.
O PIDzie możesz poczytać moje wypociny i dyskusję
tutajW skrócie telegraficznym:
Z czym to się je, czyli szybkie podsumowanie PID - językiem prostym i mam nadzieje bardziej zrozumiałym niż czysta matematyka, ale matematycznie choć nieco prościej też będzie:
P = określa jak dużo ciepła/na jak długo włączyć grzałkę w zależności od tego jak wielkie jest odchylenie od zadanej temperatury. Zależność ta jest proporcjonalna do straty ciepła
I = ile ciepłą dodać w zależności od tego jak długo temperatura była niższa od zadanej. Zależność ta jest proporcjonalna do całki czasu w którym temperatura była niższa od zadanej. Integral to tutaj całkujący a nie integralny.
D = ile ciepłą dodać w zależności od szybkości utraty ciepła. Zależność ta jest proporcjonalna do różniczki czasu w którym ciepło tracimy.
Nie wiem czy jest sens podawać ustawienia na których ja pracuję, ale w sumie możesz sobie je przetestować - ustaw wieczorem tak żeby od rana cały dzień na tym pracować i porównaj z tym co było w oryginale i z tym co dostałaś od Janusza. P-0.6 I-0.03 D-20
Jak dla mnie przyczyna znacznego przegrzewania to wysoka wartość I oraz D. Ja spędziłem kiedyś upojny samotny weekend z PIDem dobierając i testując ustawienia. Mi zależało na tym żeby po ekstrakcji maszyna nie przegrzewała o więcej niż 1 stopień, oraz aby na doppio (50 ml) spadek temperatury wynosił max 2 stopnie, przy czym ten drugi stopień tracę w okolicach 21-24 sekundy. Espresso (25 ml) udaje mi się zazwyczaj zrobić ze spadkiem o max 1 stopień w 24-26 sekundzie. Nie zależało mi na tym aby ekspres szybciej odzyskiwał temperaturę bo niestety wiąże się to ze znacznym przegrzewaniem. Wolę poczekać te 15-30 sekund dłużej.
Dygresja - W niektórych starych dźwigniach były dwie grzałki w bojlerze 1000W i 300W. Pierwszą załączało się na start aby szybko nagrzać wodę. Druga służyła podtrzymaniu temperatury. Gdyby każdy ekspres z PIDem miał takie 2 albo i nawet 3 grzałki o różnych mocach 300/600/1200W - to by pozwalało na sterowanie bliższe ideałowi. Niestety to są konkretne koszta i raczej nie prędko coś takiego zobaczymy w praktyce, zwłaszcza w maszynach poniżej 1000€.
p.s. ustawienia PIDa dla Ascaso Steel są tylko i wyłącznie dla Ascaso Steel, nie da się ich przenieść do innej maszyny, ani z innej maszyny do Steel'a. One są krojone na wymiar pod konkretne parametry takie jak wielkość i materiał bojlera, grzałka i jej moc - ot dwa z wielu mających wpływ.