Autor Wątek: RestoQuality G10  (Przeczytany 1628 razy)

Offline 19kama20

  • Wiadomości: 1
  • Ekspres: RQ
  • Młynek: Fiorenzato
RestoQuality G10
« dnia: 03 Wrzesień 2019, 01:37:22 »
Witam serdecznie wszystkich doświadczonych formulowiczów :)

Zgodnie z tematem. Zakupiłam Ekspres do  kawy RQ G10 2 grupowy z następującymi funkcjami:

- maksymalna precyzja regulacji temperatury z wykorzystaniem technologii PID
- możliwość ustawienia wstępnego zaparzania pre-infusion
-wyświetlanie temperatury bojlera

1) Wydaje mi się, że mój ekspres ma zdecydowanie za wysoką temperaturę pracy bojlera - około 108-113 stopni, co powoduje także problem z korzystania dyszy do wrzątku, ponieważ woda bardzo się "rozpryskuje" i wyjątkowo mocno paruje. Jak można zmniejszyć temperaturę ?

2) Jak umiejętnie korzystać z technologi PID ? Jako początkujący barista nie koniecznie dobrze sobię radzę w tej kwesti ( co w skrócie oznacza, że nie mam pojęcia jak manipulować tą temperaturą i całą technologią PID )

Bardzo proszę o rady, uwagi i cenne informacje. Pozdrawiam :)




Offline Gmtb

    • ASCASO
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 284
  • Ekspres: Ascaso DUO PID
  • Młynek: G-iota
Odp: RestoQuality G10
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Wrzesień 2019, 12:39:18 »
Bojlery parowe zazwyczaj ustawiane są na 1 bar. W praktyce daje nam to temperaturę w okolicach 119-121 stopni. Dzięki takim ustawieniom masz odpowiednią moc pary. Przy temperaturze jaką podałeś zakładam że ciśnienie jest w okolicach 0,7-0,8 bara.
I niżej nie polecam ustawiać ponieważ spadnie Ci moc pary. Wysoka temperatura wrzątku jest czymś normalnym w ekspresach typu HX i bez mieszacza wody nic się z tym nie da zrobić.
PID pozwala na zmianę temperatury zaparzania co wpływa bezpośrednio na smak kawy. Najlepiej oscylować w przedziale 90-96 stopni.
A jaką temperaturę ustawić to już zależy od kawy jaką używasz i od tego jakie nuty chciałbyś w niej podkreślić.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10571
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: RestoQuality G10
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Wrzesień 2019, 18:07:14 »
Jaki jest dokładnie model tego ekspresu? Czy to ten: https://restoquality.pl/pl/p/Ekspres-do-kawy-kolbowy-2-grupowy-Multi-bojler-G-10DC2GR3B230/254 ? Jeśli tak, to:

PID to regulator elektroniczny. Jego obsługa dla użytkownika polega w zasadzie na zadaniu żądanej temperatury. Podajesz więc, programujesz w panelu sterowania temperaturę i tyle.

Wyjście wody jest pewnie połączone bezpośrednio z bojlerem parowym, więc to normalne, że bucha para i się rozpryskuje. Można tu podstawić jakiś dzbanek i dopiero z dzbanka przelać wodę do filiżanek. Za temperaturę/ciśnienie w bojlerze parowym zwykle odpowiada presostat a nie PID, ale możliwe że tutaj też zastosowano PID. Prędzej czy później zepsuje się czujnik temperatury. Masakra z tymi PIDami.

Układy PID sterują pracą bojlerów kawowych i tutaj ma to znacznie większe znaczenie niż buchająca z kurka do wody para ;). Tutaj programowanie jest chyba banalne? Masz nad każdą z grup wyświetlacz z dwoma przyciskami +/- do zmiany zadanej temperatury.
« Ostatnia zmiana: 03 Wrzesień 2019, 18:11:23 wysłana przez Antonio »

Offline Bacek

  • Wiadomości: 1591
  • Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
Odp: RestoQuality G10
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Wrzesień 2019, 09:31:42 »
Trzeba by wiedzieć jak to zbudowane

* Posiada miedziany bojler z wymiennikiem ciepła na każdą grupę.
* Jest wyposażony w dodatkowy bojler przy każdej grupie, dzięki temu możemy ustawić indywidualną temperaturę na każdą z grup

Także raczej wygląda na dual boiler z hx. NIe lepiej spytać sprzedawcy/instrukcji?

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi