Autor Wątek: Kolba do 5k - (musi być nowa)  (Przeczytany 7831 razy)

Offline hlary Mężczyzna

  • Wiadomości: 626
    • Kancelaria Prawna
  • Ekspres: Bezzera Duo TOP MN i kawiarka elektryczna i Bialetti
  • Młynek: Nuova Simonelli MDX i Porlex Tall
Odp: Kolba do 5k - (musi być nowa)
« Odpowiedź #15 dnia: 23 Sierpień 2019, 23:11:43 »
A co powiecie o BEZZERA MAGICA S PID 
"każda pliszka swój ogonek chwali". Więc ja go polecam. Zbiornik spokojnie starcza na cały dzień. Trzeba wyrobić nawyk, że raniutko uzupełniasz wodę, a co jakiś czas wszystko myjesz i czyścisz. Jak masz super filtr to nie potrzeba podłączenia do wody. Bezzera ma też zdecydowanie większą tackę.
« Ostatnia zmiana: 23 Sierpień 2019, 23:14:49 wysłana przez hlary »

Offline wacho Mężczyzna

  • Wiadomości: 35
  • Ekspres: BEZZERA MAGICA S PID, aeropress, drip, kawiarka
  • Młynek: Ceado E6P, Rhinowares
Odp: Kolba do 5k - (musi być nowa)
« Odpowiedź #16 dnia: 26 Sierpień 2019, 13:09:52 »
OK, POWIEDZMY ŻE 5K TO NIE JEST WYROCZNIA  ;)
- może być 6k

Natomiast bardzo ważne dla mnie także spienianie mleka.
Patrząc pod tym kontem któryś z wymienionych sprzętów jest lepszy/gorszy?
« Ostatnia zmiana: 26 Sierpień 2019, 13:25:55 wysłana przez wacho »

Offline tom517

  • Wiadomości: 1795
  • Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
Odp: Kolba do 5k - (musi być nowa)
« Odpowiedź #17 dnia: 26 Sierpień 2019, 14:35:31 »
Już przy 6K, to może jeszcze ciut więcej i Lelit Bianca. Masz możliwość preinfuzji jednym pociągnięciem wajchy nawet bez podłączenia do wody, ja robię to ciśnieniem z sieci i jest to na plus w smaku.

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4844
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Kolba do 5k - (musi być nowa)
« Odpowiedź #18 dnia: 26 Sierpień 2019, 14:37:54 »
Nie no...Idąc w górę to pojawia się dużo więcej możliwości niż tylko Bianca.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline wacho Mężczyzna

  • Wiadomości: 35
  • Ekspres: BEZZERA MAGICA S PID, aeropress, drip, kawiarka
  • Młynek: Ceado E6P, Rhinowares
Odp: Kolba do 5k - (musi być nowa)
« Odpowiedź #19 dnia: 26 Sierpień 2019, 16:45:14 »
Już przy 6K, to może jeszcze ciut więcej i Lelit Bianca. Masz możliwość preinfuzji jednym pociągnięciem wajchy nawet bez podłączenia do wody, ja robię to ciśnieniem z sieci i jest to na plus w smaku.

a o jakim sprzęcie konkretnie mówisz?

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4844
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Kolba do 5k - (musi być nowa)
« Odpowiedź #20 dnia: 26 Sierpień 2019, 19:54:34 »
Kolega chyba miał na myśli Lelit Bianca. Ale idąc z budżetem w okolice 7 - 8 tys. masz dużo więcej opcji. Np. Rocket R58, Mozzafiato Evoluzione R, Expobar Brewtus IV itd.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline wacho Mężczyzna

  • Wiadomości: 35
  • Ekspres: BEZZERA MAGICA S PID, aeropress, drip, kawiarka
  • Młynek: Ceado E6P, Rhinowares
Odp: Kolba do 5k - (musi być nowa)
« Odpowiedź #21 dnia: 26 Sierpień 2019, 20:42:24 »
7-8 to już trochę za dużo ty bardziej że chę wymienić też młynek (koszt ok. 2500)
powiedzmy że 6k - ew. z małym kawałkiem to już max (tzn na sam ekpsres)

Offline wacho Mężczyzna

  • Wiadomości: 35
  • Ekspres: BEZZERA MAGICA S PID, aeropress, drip, kawiarka
  • Młynek: Ceado E6P, Rhinowares
Odp: Kolba do 5k - (musi być nowa)
« Odpowiedź #22 dnia: 27 Sierpień 2019, 01:45:14 »
Jeszcze jedno: czas nagrzewania (gotowości do użytku) / zużycie energii.
 *u mnie w domu o ile nie am gości to kawę piję tylko ja

Generalnie jestem bliski wyboru BEZZERA MAGICA S PID, ale czy jest coś podobnego co nie wymaga aż tak długiego nagrzewania?
i czy jednak nie zdecydować się na ASCASO gdzie tego "problemu" właściwie nie ma...

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2992
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Kolba do 5k - (musi być nowa)
« Odpowiedź #23 dnia: 27 Sierpień 2019, 08:15:26 »
Ekspres i młynek to jakieś 80% kosztów. Stacja uzdatniania wody, tampery, filiżanki, naczynia do spieniania.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline tom517

  • Wiadomości: 1795
  • Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
Odp: Kolba do 5k - (musi być nowa)
« Odpowiedź #24 dnia: 27 Sierpień 2019, 08:16:10 »
To może wystarczy wymienić na Ascaso Duo. Mam porównanie tylko do Basica, ale spienianie z takiego 2L bojlera trwa krócej, z kolei trzeba dłużej nagrzewać. Przy dużej mocy dyszy wkładasz ją do dzbanka i samo się spienia, przy termobloku chyba trzeba trochę operować dzbankiem, ale może się też da, chociaż obstawiam dłuższy czas.

Offline wacho Mężczyzna

  • Wiadomości: 35
  • Ekspres: BEZZERA MAGICA S PID, aeropress, drip, kawiarka
  • Młynek: Ceado E6P, Rhinowares
Odp: Kolba do 5k - (musi być nowa)
« Odpowiedź #25 dnia: 27 Sierpień 2019, 09:14:52 »
No właśnie w Ascaso uno mam wrażenie że dysza do mleka pozostawia sporo do życzenie w stosunku do maszyn z bojlerem. No i czas czasem, ale ciężko zrobić z mleka "śmietanę" aż do dna dzbanka, po prostu chyba brakuje trochę mocy dyszy. Nie wiem jak jest w Ascaso duo ale pewnie podobnie.

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4844
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Kolba do 5k - (musi być nowa)
« Odpowiedź #26 dnia: 27 Sierpień 2019, 10:24:03 »
Muszę stanowczo zaprzeczyć. Na pewno trwa to nieco dłużej niż przy bojlerze ale za to pary wystarcza nie na jeden, nie na dwa a na wiele dzbanków. I z każdego z nich można uzyskać mleko spienione na latte art. Nie jest też prawdą, że trzeba jakoś dzbankiem manewrować. Na początku po prostu dyszę prowadzimy końcówką tuż pod powierzchnią mleka uzyskując przyrost objętości a następnie zanurzamy głębiej wprowadzając mleko w ruch wirowy i podgrzewając. Pokazywałem filmik ze spieniania w innym wątku. Pokażę i tu:
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline wacho Mężczyzna

  • Wiadomości: 35
  • Ekspres: BEZZERA MAGICA S PID, aeropress, drip, kawiarka
  • Młynek: Ceado E6P, Rhinowares
Odp: Kolba do 5k - (musi być nowa)
« Odpowiedź #27 dnia: 27 Sierpień 2019, 11:44:29 »
hmm, no właśnie... - pienić pieni, zresztą sam robię to w taki sam sposób jak powyżej, ale moim zdaniem brakuje tej mocy żeby odpowiednio wtłoczyć powietrze tzn. równomiernie i do samego dna (mowa o fazie utrwalania piany, czyli od 40 stopni kiedy już jest odpowiednia ilość powietrza, ale trzeba je wtłoczyć niżej robiąc "śmietanę"),
- dla porównania spienianie (na oko mniej wprawną ręką) w Bezerra:

https://youtu.be/pACsiudHtcA?t=31

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4844
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Kolba do 5k - (musi być nowa)
« Odpowiedź #28 dnia: 27 Sierpień 2019, 12:06:34 »
Na tym filmiku kolega posługuje się zupełnie inną techniką spieniania. Od razu zanurza dyszę głęboko i praktycznie przez cały czas końcówka dyszy jest zanurzona głęboko w mleku. Na naszym filmiku przez długi okres czasu końcówka dyszy jest tuż pod powierzchnią mleka. To samo można też zrobić na UNO lub DUO PROF z termoblokiem. Jest to kwestia techniki a nie możliwości ekspresu. Spróbujemy zrobić filmik z podobną techniką na DUO PID.
A Ty masz UNO PROF z bojlerem czy z termoblokiem ?
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline wacho Mężczyzna

  • Wiadomości: 35
  • Ekspres: BEZZERA MAGICA S PID, aeropress, drip, kawiarka
  • Młynek: Ceado E6P, Rhinowares
Odp: Kolba do 5k - (musi być nowa)
« Odpowiedź #29 dnia: 27 Sierpień 2019, 15:52:54 »
to prawda, tyle że zastosowanie takiej techniki pokazuje moc dyszy - ciężko by mi to było zastosować u mnie (tzn. nie da się)
- mam wrażenie że moja dysza nie ma wystarczającej mocy żeby odpowiednio wymieszać pęcherzyki z góry równomiernie na całości
(tak żeby całośc była równomierna i błyszcząca)
« Ostatnia zmiana: 27 Sierpień 2019, 16:14:12 wysłana przez wacho »

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi