Ostatecznie ekspres został wymieniony na model 2B. Tym razem przyszedł w pełni oklejony, prosto z fabryki. Nie obyło się bez przygód, bo okazało się, że jeden kabelek był odłączony i bojler na parę nie napełniał się wodą. Chodzi o kabelek dochodzący do zaznaczonej części:
Zastanawiające jest jak mógł wypaść w trakcie transportu, bo ciężko wchodził i nie wyobrażam sobie, żeby wypadł sam z siebie.
Po skręceniu z powrotem ekspresu, zacząłem robić kawkę. Po kilkunastu próbach ciągle nie mogę uzyskać przyzwoitego double shota.
Spójrzcie jak to wygląda:
youtube.com/watch?v=uV8XlyvCoBUZiarna: Meseta Arabica (palona 16 czerwca 2014r.)
Efekt - prawie brak cremy (może ze 2mm grubości), w smaku w miarę zrównoważona, ale zbyt wodnista. Ogólnie co najwyżej średnio smakuje.
Zwróćcie uwagę na głos pompy po 10 sekundach od załączenia pompy - mocno się ścisza, dźwięk jakby stłumiony. Dzieje się tak i na znacznie cieńszym mieleniu, jak i znacznie grubszym.
Te same warunki, tzn. ta sama kawa, mielenie, doza i czas parzenia z Gaggii Classic (sitko oczywiście normalne, bez gumki do robienia sztucznej cremy) - różna tylko maszyna i wszystko co z tym związane:
Na zdjęciu jest prawie idealnie 60ml - poziom dokładnie odmierzony za pomocą wagi i wody.
W smaku bardziej gorzka niż z Vibiemme, większe body, crema gęstsza, znikome cętki i grubsza ze dwa razy.
Próbowałem zmieniać:
- mielenie:
* grubiej 1-2 stopnie na skali mikro - za szybko leci - 60ml w poniżej 20s - i bardziej wodnista i kwaśna
* cieniej 1-2 stopnie na skali mikro - leci zbyt wolno - nie ma nawet 50ml w 25s - w smaku znacznie zbyt gorzka, przepalona(?), a ciśnienie dobija do 12,5 bara (załącza się OPV) - na załączonym filmie dochodzi do 10,5, czyli na kawie jest ok. 9 barów
- temperaturę:
* obróciłem o 10 stopni (kąt, a nie temperaturę
) pokrętło zgodnie ze wskazówkami zegara - kawa bardziej gorzka, crema bez zmian
* obróciłem o 10 stopni pokrętło w przeciwnym kierunku - kawa kwaśna, crema bez zmian
Eksperymentowałem też z ilością kawy i mocą ubicia, ale zmiany nie były wielkie i ciągle licha crema i smak.
Teraz pytanie, gdzie szukać przyczyny:
- kawa? - powinna być w miarę ok i nie powinna być zwietrzała
- znów ekspres? - może znowu coś delikatnie blokuje przepływ wody do kolby jak to było w poprzednim egzemplarzu, HXie (zmierzyłem, że luzem przepuszcza 60ml wody w 10s); najbardziej zwraca moją uwagę zachowanie pompy po 10 sekundach od załączenia
P.S. czy ktoś jeszcze ma model 2B i sprawdzał, czy ma izolację na bojlerach? W HX była, a w tym bojlery są gołe.