Autor Wątek: Latte art, czyli zbyt sztywne mleko.  (Przeczytany 8635 razy)

Offline mmorka

  • Wiadomości: 602
  • Ekspres: Bezzera Bz10, V60 1 i 2, AP, FP
  • Młynek: Eureka Mignon i parę ręcznych
Odp: Latte art, czyli zbyt sztywne mleko.
« Odpowiedź #15 dnia: 05 Lipiec 2014, 00:29:50 »
?

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Latte art, czyli zbyt sztywne mleko.
« Odpowiedź #16 dnia: 05 Lipiec 2014, 05:07:59 »
roger to zadaj pytanie elegantowi bo my się nie znamy

Offline Mario Barista Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 577
  • Ekspres: Ascaso Basic| Aero| Dripper| Chemex| FP|
  • Młynek: Ascaso I-2 mini| Elektra MXC|
Odp: Latte art, czyli zbyt sztywne mleko.
« Odpowiedź #17 dnia: 05 Lipiec 2014, 15:53:19 »
Wszystko zależy od umiejętności, ekspresu (mocy dyszy) wielkości dzbanka i ilości mleka w nim. Na moim Basicu trwa do długo, może poniżej 2 min ale nie dużo krócej. Natomiast przy ekspresie gastro z porządną dyszą trwa to krócej - raz widziałem jak Leszek spienił mleko w 30 sekund i narysował świnkę na kawie.




Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Latte art, czyli zbyt sztywne mleko.
« Odpowiedź #18 dnia: 05 Lipiec 2014, 16:17:59 »
No to ja mam ascasco steel pro uno dzbanek 0.5 l i mleka leję pod rozpoczęcie dzióbka tak aby starczyło na dwa cappuccino. Wcześniej od razu wyciągałem dyszę na powierzchnię tak aby było słychać charakterystyczny dźwięk. Teraz próbuję wirować mlekiem. Trzeba znowu się przeprosić z płynem do mycia naczyń.

Offline Mario Barista Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 577
  • Ekspres: Ascaso Basic| Aero| Dripper| Chemex| FP|
  • Młynek: Ascaso I-2 mini| Elektra MXC|
Odp: Latte art, czyli zbyt sztywne mleko.
« Odpowiedź #19 dnia: 05 Lipiec 2014, 16:35:38 »
Kiedyś pisałem:
"Proponuje następującą technikę: schłodzić tłuste mleko i dzbanek. Nalać mleczko i przyłożyć końcówkę rureczki na powierzchnię mleka. Jak pozwolisz zaciągnąć rurce powietrze to mleko urośnie - pojawią się bąble. Trzeba je wygładzić ja to robiłem trzymając końcówkę na powierzchni. Powinno być OK. Czasem udawało mi się zrobić wir zagłębiając rurkę głębiej."

jak już masz bąble to dzbanek daj wyżej, utwórz wir - robi się mikropianka zwana jogurtem czyli mleko do artu.

PS. Mamy dwa wątki o spienianiu mleka do latte art.





Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Latte art, czyli zbyt sztywne mleko.
« Odpowiedź #20 dnia: 05 Lipiec 2014, 16:38:59 »
Przepraszam jeśli powieliłem to proszę usunąć.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi