Autor Wątek: Latte art, czyli zbyt sztywne mleko.  (Przeczytany 8629 razy)

jamaurycy

  • Gość
Latte art, czyli zbyt sztywne mleko.
« dnia: 06 Listopad 2013, 14:09:37 »
Witajcie kawosze !.

Na dzień dobry, to chciałbym się przywitać.  :uklony:
Od nie dawna jestem pasjonatem kawy, a ściślej tego jak się ją podaje, czyli sztuki latte art.
Ale do rzeczy:
Mam ekspres ciśnieniowy, co prawda póki co tylko na kapsułki  :ups: ale da się zaparzyć
kawę z ładną i gęstą crema.
Problem jest z mlekiem. Mój ekspress na kaspułki nie jest wyposażony w dyszę. Spieniam
je zwykłym tradycyjnym spieniaczem ręczynym na baterie (zwykły "bzyczek") i tutaj jest kicha.
Mleko jest bardzo sztywne, to po prostu piana idealnie nadająca się do cappuccino , ale nie do malowania.
Dodam, że spełniłem podstawowe warunki, czyli mleko podgrzane do 60-65 stopni, dzbanuszek metalowy
z dzubkiem, ale mleko wychodzi tragicznie, bo jest po prostu za sztywne. brak mu kremowej, jogurtowej konsystecji.
Może jakaś pomoc? Co poproawić, może popdowie ktoś jak długo powinienem ubiajć takie mleko takim spieniaczem.

P.S. Wrzucam tez link do YT, gdzie gość spienia mleko zwykłym spieniaczem i idealnie maluje:




 

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4826
Odp: Latte art, czyli zbyt sztywne mleko.
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Listopad 2013, 14:18:23 »
Pamiętam, jak dawno, dawno temu spieniałem mleko taką sprężynką. Niestety moja nie była w stanie aż tak jak na filmie zakręcić całym mlekiem, a pozwalała jedynie na tworzenie na powierzchni warstwy pianki.
W zasadzie na filmie masz wszystko pokazane - czas, ułożenie spieniacza, ilość mleka. A próbowałeś może tym Biedronkowym spieniaczem? Nie znam nikogo, kto by go posiadał - może z niego wychodzi przyzwoite mleko? Ogólnie będzie Ci bardzo trudno, bardzo istotna tutaj jest "moc" - mleko musi naprawdę dynamicznie wirować.

Offline Mario Barista Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 577
  • Ekspres: Ascaso Basic| Aero| Dripper| Chemex| FP|
  • Młynek: Ascaso I-2 mini| Elektra MXC|
Odp: Latte art, czyli zbyt sztywne mleko.
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Listopad 2013, 14:46:22 »
Mnie się jedynie udawało zrobić kropkę takim mlekiem i z niej coś czarować wykałaczką. A i ułomne serce też wychodziło. Spieniacz z Duki chyba.




Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Latte art, czyli zbyt sztywne mleko.
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Listopad 2013, 19:43:46 »
Ten z biedronki (jeśli mówimy o tym samym) ma sprężynkę u góry, to nie jest dobra wróżba. Jeśli już, to chętnie zobaczyłbym wyniki takiego spieniacza, ale ze sprężynka w dnie.

Offline KrzychK

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1371
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
Odp: Latte art, czyli zbyt sztywne mleko.
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Listopad 2013, 22:07:16 »
@ filmik - albo gość ma mikroskopijne dłonie, ale zabawka jest na 4 paluszki AA lub 1 x 9V bat.
i tu upatruję 50% sukcesu.

Alicja

  • Gość
Odp: Latte art, czyli zbyt sztywne mleko.
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Luty 2014, 09:40:39 »
mi się raz udało zrobić rozetę  :taniec: ale mleko spieniał znajomy, który jest baristą

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Latte art, czyli zbyt sztywne mleko.
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Czerwiec 2014, 22:31:19 »
Mam to samo i już porzuciłem nadzieje. Zakup ekspresu nauka mam nadzieje że w końcu uzyskam odpowiednio spienione mleko.

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Latte art, czyli zbyt sztywne mleko.
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Czerwiec 2014, 23:18:12 »
Praktyka czyni mistrza - najlepsze art'y wychodzą mi w niedzielę wieczorem - gdy cały weekend robiłem cappuccino dla gości :)
Od poniedziałku do piątku wychodzi sztuka przez małe "s" coś bliżej nowoczesnej.
LMWDP #469

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Latte art, czyli zbyt sztywne mleko.
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Czerwiec 2014, 07:29:43 »
Mam pytanie czy jest różnica w jakości mleka po spienieniu ze "zwykłego" czyli pasteryzowanego 3,2 czy specjalnego dla baristów mam na myśli mleko z Rypina czy z makro.

Offline KrzychK

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1371
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
Odp: Latte art, czyli zbyt sztywne mleko.
« Odpowiedź #9 dnia: 24 Czerwiec 2014, 08:04:25 »
Jeżeli jesteś profi, to żadnej różnicy. Takiemu nawet chude mleko i papierowy kubek wystarczy aby latte art powstało.
A nam, śmiertelnikom - im więcej białka tym lepiej, ale zwykłe uht 3,2% wystarczy do rysowania. Ja już bardziej zwracam uwagę na to
czy smak (jeżeli to można smakiem nazwać) jest O.K.  oraz czy się dobrze leje w kartonu (szersze i węższe otwory).

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Latte art, czyli zbyt sztywne mleko.
« Odpowiedź #10 dnia: 24 Czerwiec 2014, 08:06:28 »
Nie jestem art daleko mi do tego. Póki co idę do Biedronki po mleko do treningu :-) a przy okazji muszę kupić jedno mleko i sprawdzić czy jest różnica.

Offline KrzychK

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1371
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
Odp: Latte art, czyli zbyt sztywne mleko.
« Odpowiedź #11 dnia: 24 Czerwiec 2014, 08:18:24 »
Ucz się na wodzie z kropą płynu do mycia.

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Latte art, czyli zbyt sztywne mleko.
« Odpowiedź #12 dnia: 04 Lipiec 2014, 21:38:46 »
Ćwiczę i ze skrajności popadłem w skrajność.\Teraz tak mi się spienia mleko, że pianę można nożem kroić. Do macchiato może i się nadaje ale do malowania to raczej całkowicie odpada. 

Offline mmorka

  • Wiadomości: 602
  • Ekspres: Bezzera Bz10, V60 1 i 2, AP, FP
  • Młynek: Eureka Mignon i parę ręcznych
Odp: Latte art, czyli zbyt sztywne mleko.
« Odpowiedź #13 dnia: 04 Lipiec 2014, 21:42:40 »
Skróć napowietrzanie, wydłuż polerowanie. To najczęstszy błąd, sam mam problem z tym właśnie kiedy wsadzić dyszę głębiej ;)

Offline roger

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 902
Odp: Latte art, czyli zbyt sztywne mleko.
« Odpowiedź #14 dnia: 04 Lipiec 2014, 23:17:36 »
Spienianie mleka w rękawiczkach  O0, zawsze to tak długo trwa - prawie 2 minuty?
www.akcesoriabaristy.pl
kawa / herbata / ekspresy / młynki / akcesoria
Rabat forumowy wynosi -10% / kod rabatowy: WOK10

ROCKET ESPRESSO - Autoryzowany dystrybutor w PL

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi