Rozmawialiśmy już o
Cold Brew,
Affogato,
Shakerato oraz
Frappe. W temacie mocno upalno-słoneczno-letnim warto opowiedzieć także o
Ice Brew, czyli parzeniu kawy bezpośrednio na lód. Jak widać, wystarczy zmodyfikować naszą ulubioną metodę alternatywną, kapaną, czyli chemex, drip czy aeropress o parę kostek lodu wrzuconych do naczynia, by móc mówić o ice brew.
Osobiscie najbardziej mi smakuje ice brew przygotowywane z dripa. Na dwie osoby używam takich proporcji:
- 25g kawy, jakiejś owocowej, lekkiej, typu Kenia albo Etiopia
- 400-420ml wody, temperatura odpowiednia do danej kawy, przedział z reguły 85-87stC
- zaparzanie ok. 3:50-4:00 minuty wraz z preinfuzją
I teraz przygotowujemy klasycznego dripa, wedle ulubionej Waszej metody, do dzbanka dając kilka-kilkanaście kostek lodu przed zaparzaniem. Kawa spływa z filtra bezpośrednio na lód, schładzając ją. W efekcie otrzymujemy chłodną, orzeźwiającą, owocową, pyszną kawę, lżejszą od dripa, bo lód rozcieńcza jednak napar. Ale tu to działa zdecydowanie in plus : )