Autor Wątek: Brazilian: Sul de Minas Santa Ines #7.  (Przeczytany 15187 razy)

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Brazilian: Sul de Minas Santa Ines #7.
« Odpowiedź #15 dnia: 24 Maj 2013, 13:57:37 »
10g starczy - zobaczysz czy chcesz mocniej/intensywniej czy łagodniej

Mielenie - są dwie szkoły albo jak do ekspresu ciśnieniowego i przecieka dłużej, albo jak do dripa i przecieka szybciej

Woda - broń boże wrzątek - ja bym zaczął od 85C

Zalewasz trochę, aż ci to ubijające sitko przykryje - czekasz aż woda zniknie z sitka i powoli zalewasz sobie do pełna.

Warto wcześniej filiżankę/kubek potraktować wrzątkiem - w zależności od mielenia przeciek będzie leciał 5-20 minut ;) szkoda żeby ostygło.
LMWDP #469

Offline Joanna Bożek Kobieta

    • Herbaciara
  • Wiadomości: 257
    • Joanna Bożek o herbacie
  • Ekspres: French Press, Kawiarka
  • Młynek: Made in Albania
Odp: Brazilian: Sul de Minas Santa Ines #7.
« Odpowiedź #16 dnia: 24 Maj 2013, 14:09:37 »
ok dziękuje, zrobiłam szybki test z brazylia yellow burbon i wydaje mi się, że początkowo dam mniej kawy. Wolę chyba żeby szybciej przeleciała więc będę mielić grubiej. Do dripa mieli się tak grubo jak do FP?
>Luty 2018 - Herbaciana wyprawa do Wietnamu!<
Prowadzę bloga o herbacie, herbatyzm jest moją życiową filozofią.
www.joannabozek.pl
https://www.facebook.com/joannabozekoherbacie/

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4826
Odp: Brazilian: Sul de Minas Santa Ines #7.
« Odpowiedź #17 dnia: 24 Maj 2013, 14:12:29 »
Już chyba gdzieś to było:

Kierunek strzałki pokazuje drobniejsze mielenie :)

Offline Joanna Bożek Kobieta

    • Herbaciara
  • Wiadomości: 257
    • Joanna Bożek o herbacie
  • Ekspres: French Press, Kawiarka
  • Młynek: Made in Albania
Odp: Brazilian: Sul de Minas Santa Ines #7.
« Odpowiedź #18 dnia: 24 Maj 2013, 14:13:50 »
oooo! Dziękuje bardzo  :kwiat:
>Luty 2018 - Herbaciana wyprawa do Wietnamu!<
Prowadzę bloga o herbacie, herbatyzm jest moją życiową filozofią.
www.joannabozek.pl
https://www.facebook.com/joannabozekoherbacie/

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Brazilian: Sul de Minas Santa Ines #7.
« Odpowiedź #19 dnia: 24 Maj 2013, 14:21:27 »
Spinka - ja bym to przypiął gdzieś na stronie, i do FAQ wrzucił
LMWDP #469

Offline Joanna Bożek Kobieta

    • Herbaciara
  • Wiadomości: 257
    • Joanna Bożek o herbacie
  • Ekspres: French Press, Kawiarka
  • Młynek: Made in Albania
Odp: Brazilian: Sul de Minas Santa Ines #7.
« Odpowiedź #20 dnia: 24 Maj 2013, 14:52:23 »
ok, jestem już po pierwszym parzeniu mojej brazylijki w phinie.
Temperatura około 85 stopni (niestety nie mam przy sobie termometru, więc nie wiem dokładnie)
8g/140ml mielenie - jak do dripa.

Porównując z poprzednim zaparzeniu jej w FP, to szczerze mówiąc tamto smakowało mi bardziej, było łagodniejsze. Ale ogólnie jest bardzo dobrze  :ok: przestałam pić kawę z mlekiem i cukrem całkowicie już  :)
Teraz tylko jeszcze muszę wyostrzyć moje zmysły na kawę ;D

Myślicie, że mogę zjechać jeszcze z ilości żeby uzyskać łagodniejszy smak?

>Luty 2018 - Herbaciana wyprawa do Wietnamu!<
Prowadzę bloga o herbacie, herbatyzm jest moją życiową filozofią.
www.joannabozek.pl
https://www.facebook.com/joannabozekoherbacie/

Offline Geralt0073 Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1024
    • wszystkookawie.pl
  • Ekspres: Fracino Cherub, Syfon Hario, Drippery Hario i Tiamo, Phin, Chemex, Tygielek, AeroPress;
  • Młynek: Fiorenzato F83 E, LaCimbali Cadet, Mahlkonig EK 1 BF, Tiamo M. S. H.
Odp: Brazilian: Sul de Minas Santa Ines #7.
« Odpowiedź #21 dnia: 24 Maj 2013, 14:56:39 »
Możesz spróbować, coś na pewno z tego wyjdzie.
Ja raczej wolę mocniejsze klimaty, więc do Pina wsypuję 15-20g ;)

Offline Joanna Bożek Kobieta

    • Herbaciara
  • Wiadomości: 257
    • Joanna Bożek o herbacie
  • Ekspres: French Press, Kawiarka
  • Młynek: Made in Albania
Odp: Brazilian: Sul de Minas Santa Ines #7.
« Odpowiedź #22 dnia: 24 Maj 2013, 15:03:08 »
ło matko  ;D, ja jak zaparzyłam sobie 21g w FP 300 ml to pół dnia mi się ręcę trzęsły   :smiech: a co dopiero w tak małym naczynku .

Weź też pod uwagę, że ja do tej pory piłam słodką kawę z mlekiem, więc nie jestem dobrze przyzwyczajona do mocnego smaku. Także ja powolutku, powolutku będę odkrywać nowe smaki  :D
>Luty 2018 - Herbaciana wyprawa do Wietnamu!<
Prowadzę bloga o herbacie, herbatyzm jest moją życiową filozofią.
www.joannabozek.pl
https://www.facebook.com/joannabozekoherbacie/

Offline Geralt0073 Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1024
    • wszystkookawie.pl
  • Ekspres: Fracino Cherub, Syfon Hario, Drippery Hario i Tiamo, Phin, Chemex, Tygielek, AeroPress;
  • Młynek: Fiorenzato F83 E, LaCimbali Cadet, Mahlkonig EK 1 BF, Tiamo M. S. H.
Odp: Brazilian: Sul de Minas Santa Ines #7.
« Odpowiedź #23 dnia: 24 Maj 2013, 15:11:37 »
Biorę to pod uwagę, ale im więcej będziesz sypać, tym szybciej przywykniesz.


Oczywiście żartuję, nie syp na razie tyle co ja, jak Cię trzęsie po 21g ;)


Do najważniejszego już doszłaś: odstawiłaś mleko i cukier :ok:

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Brazilian: Sul de Minas Santa Ines #7.
« Odpowiedź #24 dnia: 24 Maj 2013, 16:48:23 »
Teraz pobaw się temperaturą - następną zrób w 80C i zobacz czy smak się zmienił na lepsze/inne/gorsze. Potem 90C :). Albo zostań przy 85C i zmiel drobniej/grubiej.

Pamiętaj zmieniaj jedną rzecz na raz :)

Ja ostatnio większość phin'owych przecieków robię w 80-85C
LMWDP #469

Offline Joanna Bożek Kobieta

    • Herbaciara
  • Wiadomości: 257
    • Joanna Bożek o herbacie
  • Ekspres: French Press, Kawiarka
  • Młynek: Made in Albania
Odp: Brazilian: Sul de Minas Santa Ines #7.
« Odpowiedź #25 dnia: 24 Maj 2013, 17:08:24 »
Tak to bardzo dobra sugestia  :ok:
Jutro będę eksperymentować, żeby mi tylko kawy starczyło  ;D
>Luty 2018 - Herbaciana wyprawa do Wietnamu!<
Prowadzę bloga o herbacie, herbatyzm jest moją życiową filozofią.
www.joannabozek.pl
https://www.facebook.com/joannabozekoherbacie/

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Brazilian: Sul de Minas Santa Ines #7.
« Odpowiedź #26 dnia: 25 Maj 2013, 00:44:41 »
Mnie phin to właśnie do małych intensywnych naparów służy. Szczególnie aromaty i konsystencja są inne niż w dripie. Piję te swoje 50 ml z 14 g pomaleńku, po kropli, równie długo co pełne 200 ml dripa.

Można to też mlekiem zalać -- jeśli lubisz (np. zimnym, z lodem, w gorące dni). Można też sprawdzić jak będzie smakować rozcieńczony czystą wodą mocny napar kontra więcej wody przelane przez mniej kawy.

Aha, ja tam zalewam niemal wrzątkiem (~92°C), w takich małych ilościach to wszystko strasznie szybko stygnie. Całość trzymam w kąpieli wodnej, a i tak 60°C na wyjściu to maks. I skłaniam się do 5 minutowego kapania niż 20, ale różnie bywa.

Przy ultraświeżej kawie czasem dochodzi do podniesienia się tego tłoczka z sitkiem, a w konsekwencji leci wszystko w kanał -- najmniej udane napary, trzeba to kontrolować i czasem naprowadzić tłoczek na dobre tory.
« Ostatnia zmiana: 25 Maj 2013, 00:57:26 wysłana przez donkiszot »

Offline Olak Kobieta

  • Matka Założycielka
  • Wiadomości: 634
Odp: Brazilian: Sul de Minas Santa Ines #7.
« Odpowiedź #27 dnia: 25 Maj 2013, 09:31:02 »
Przedłużanie ekstrakcji generalnie w żadnej metodzie nie jest wskazane. 20 minut jest dla mnie ekstremalne... Na zimę chyba kupię tego phina - do eksperymentów.
Imperfection is Beauty, madness is Genius and it's better to be absolutely ridiculous than absolutely boring - M. Monroe

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Brazilian: Sul de Minas Santa Ines #7.
« Odpowiedź #28 dnia: 25 Maj 2013, 23:11:09 »
Ola - pamiętaj że w phinie wraz z czasem spada temperatura wody. I na koniec traktuje się kawę pewnie czymś co ma 45-50C (nigdy nie mierzyłem). W Cold Brew/Drip to nawet 24 godziny zaparzania, kapie woda baaardzo powoli i do tego zimna ;) to jest ekstermum.

W phinie jak dla mnie najważniejsza jest temperatura początkowa - to wtedy chyba wypłukuje się najwięcej aromatów i smaków. Wraz z czasem zmienia się chyba tylko ich intensywność. Zdarzały mi się przecieki ponad 30 minutowe i były bardzo bardzo dobre.
LMWDP #469

Offline Olak Kobieta

  • Matka Założycielka
  • Wiadomości: 634
Odp: Brazilian: Sul de Minas Santa Ines #7.
« Odpowiedź #29 dnia: 26 Maj 2013, 20:45:13 »
W kwestii zimnej kawy jestem totalną konserwą - zimna mi nie smakuje i kojarzy z niewyrabianiem się w pracy i przy małym dziecku.  >:( Może też dlatego, że w czasach gdy zdarzało mi się takową pijać miała jeszcze fusy i po czasie dłuższym niż 4 minuty kwaśniała niemożliwie - smak był w do przeżycia tylko na gorąco. Niewykluczone, że z normalnej kawy smakuje inaczej.
Imperfection is Beauty, madness is Genius and it's better to be absolutely ridiculous than absolutely boring - M. Monroe

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi