Autor Wątek: Pytania kawowego laika, czyli co robię źle  (Przeczytany 27631 razy)

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4826
Odp: Pytania kawowego laika, czyli co robię źle
« Odpowiedź #45 dnia: 22 Październik 2013, 06:59:08 »
Poza tym powoli się uciera takie powiedzenie. Równie dobrze mogłoby to być "kawa od Gorana" czy"Piotrka" czy kogoś innego. Ogólnie chodzi o kawę z dobrej palarni pracującej na świetnych ziarnach i z palaczem-pasjonatem ;) Obaj nasi Palacze (Antonio i Goran) mają świetne ziarenka które warto spróbować - jak dla mnie och oferty świetnie się uzupełniają. Ostatnio zamawiałem u Antonia coś owocowego do dripa, następne zamówienie pewnie powędruje do Gorana - bo nawet te same ziarna będą inne :)

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Pytania kawowego laika, czyli co robię źle
« Odpowiedź #46 dnia: 18 Luty 2014, 20:26:08 »
Ponieważ na espresso znam się słabo i zaocznie (brak sprzętów do eksperymentów) podłącze się pod temat, zdaje się najbardziej odpowiedni.

Po pierwsze, poprawcie mnie jeśli się mylę: odbita śrubka prysznica na ciastku oznacza, że kawy jednak za wiele? Czy są wyjątki?

Po drugie i ważniejsze: początek ekstrakcji wzorowy, słynny mysi ogonek, a po kilku sekundach kawa zaczyna się wylewać znacznie szybciej, niestabilnie, bomblując i buzując na wylewce co w efekcie doprowadza do ukończenia ekstrakcji po 17-20s. Jakie mogą być tego przyczyny? Wszelakie (ciśnienie, temperatura, kawa, doza, mielenie) czy jednak da się to zdiagnozować konkretniej?

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4826
Odp: Pytania kawowego laika, czyli co robię źle
« Odpowiedź #47 dnia: 18 Luty 2014, 20:32:34 »
A są w ciastku kanały?

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Pytania kawowego laika, czyli co robię źle
« Odpowiedź #48 dnia: 18 Luty 2014, 20:35:20 »
A możemy rozważyć obie opcje? :) Nie wiem.

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4826
Odp: Pytania kawowego laika, czyli co robię źle
« Odpowiedź #49 dnia: 18 Luty 2014, 20:45:42 »
Jeśli są kanały to sprawa oczywista - staranniejsza dystrybucja powinna pomóc chyba że przemiał jest bardzo nierówny.
Czasem tak dziwnie może zachowywać się mega świeża kawa ale w tym wypadku to chyba mało prawdopodobne.

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Pytania kawowego laika, czyli co robię źle
« Odpowiedź #50 dnia: 18 Luty 2014, 20:48:42 »
Zmiel drobniej kawę, jeżeli ekstrakcja jest za krótka.

Offline mmorka

  • Wiadomości: 602
  • Ekspres: Bezzera Bz10, V60 1 i 2, AP, FP
  • Młynek: Eureka Mignon i parę ręcznych
Odp: Pytania kawowego laika, czyli co robię źle
« Odpowiedź #51 dnia: 18 Luty 2014, 20:49:15 »
U mnie sruba odbija sie przy 16 gramach i przy 17. Także zrób tak - na ubite ciastko kładziesz monety. Optymalny u mnie odstęp od prysznica to złotówka ;)

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Pytania kawowego laika, czyli co robię źle
« Odpowiedź #52 dnia: 18 Luty 2014, 20:54:52 »
Niestety na zabawy, eksperymenty i sprawdzania monet nie ma szans. Mogę jedynie odpowiedzieć teoretycznie na pytanie, lub nie odpowiedzieć, jeśli po samym opisie problemu się nie da. :)

Offline KrzychK

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1371
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
Odp: Pytania kawowego laika, czyli co robię źle
« Odpowiedź #53 dnia: 19 Luty 2014, 10:46:41 »
różne maszyny (i sitka) i różnie reagują na ilość kawy, np. Vibiemme przy standardowych sitkach jest czuły na ilości, więc odbicie prysznica nie zawsze oznacza coś złego.

ps. kanał IMHO
ps2. czasami zbyt drobne mielenie (a nie dystrybucja) jest przyczynkiem do kanałowania.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Pytania kawowego laika, czyli co robię źle
« Odpowiedź #54 dnia: 19 Luty 2014, 21:48:49 »
Mnie też w pierwszej chwili przyszedł na myśl kanał, tym bardziej, że kawa zbryla się wyraźnie.

A czy zbyt wysokie ciśnienie mogłoby tu dołożyć swoje trzy grosze?

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4826
Odp: Pytania kawowego laika, czyli co robię źle
« Odpowiedź #55 dnia: 20 Luty 2014, 06:37:33 »
Z pewnością zwiększy skłonność do kanałowania :)

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Pytania kawowego laika, czyli co robię źle
« Odpowiedź #56 dnia: 22 Luty 2014, 01:54:06 »
Kolejny element układanki. Ciśnienie skacze do 11 barów, mniej więcej w tym samym momencie zaczyna się niespokojna, bomblująca ekstrakcja. Czy warto o tym myśleć, czy to zbędny szczegół?

Mowa o 3-grupowym cymbale.

Offline mmorka

  • Wiadomości: 602
  • Ekspres: Bezzera Bz10, V60 1 i 2, AP, FP
  • Młynek: Eureka Mignon i parę ręcznych
Odp: Pytania kawowego laika, czyli co robię źle
« Odpowiedź #57 dnia: 22 Luty 2014, 06:43:43 »
Na rotapompie 11 bar to stanowczo za dużo. Zmniejszyć ciśnienie do 8-9 bar

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi