Autor Wątek: Kawowy deser  (Przeczytany 4288 razy)

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Kawowy deser
« dnia: 09 Grudzień 2014, 14:28:03 »
Nie tylko dobrym espresso człowiek żyje choć ... Proponuję aby w tym wątku jeśli ktoś zna i chce się podzielić zamieszczać przepisy na pyszny deser. W roli główne ... moze być kawa ale mile widziane inne pyszności. Sam chyba na sobotę będę kombinował z kawa i koglem moglem. Pozwoliłem sobie napisać ten post ze względu na moją córkę. Często spogląda na na cappuccino, latte macchiato i bardzo lubi podebrać piankę. Dlatego pomyślałem aby i dla niej coś wykombinować oczywiście z mniejszą ilością kawy.

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Kawowy deser
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Grudzień 2014, 15:27:38 »
Ja robię obłędne Tiramisu, od A do Z samemu - no może poza Mascarpone i Amaretto. Trzeba się nastać w kuchni, zaczynając od biszkoptów, a potem naczekać aż wszystko się ułoży w foremce. Za to potem jest szał. Podstawa to nie oszczędzać na składnikach, Mascarpone musi być oryginalny. Ten nasz kit z Piątnicy się nie nadaje  :nienie: Z tańszych Mascarpone mogę polecić edycję DeLux z Lidla - ona jest naprawdę super.
LMWDP #469

Offline M

  • Administrator
  • Wiadomości: 1665
  • Ekspres: CKE, Junior, Rota, alternatywa
  • Młynek: Aergrind, C40
Odp: Kawowy deser
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Grudzień 2014, 15:45:23 »
Przepisem się podzielisz? :blue:

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Kawowy deser
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Grudzień 2014, 17:32:13 »
Tiramisu

Składniki na biszkopty:
6 jajek
1 i 1/4 szklanki cukru pudru
1 1/2 szklanki mąki
cukier waniliowy
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przepis na biskopy:
Powyższe składniki to ilość na tort cały więc można na pół podzielić albo zrobić 2 razy tyle tiramisu :)

Ubić pianę z białek, dodawać powoli cukier. Jak się zakręci to po jednym żółtku wrzucamy cały czas ubijając. Na koniec cukier waniliowy.
Teraz delikatna czynność - wsypujemy mąkę i bardzo delikatnie mieszamy - jak mikser nie ma biegu ślimaczego to łyżką ręcznie. Chodzi o to żeby jak najwięcej powietrza w cieście zostało.

Blachę z piekarnika przykrywamy papierem i łyżką formujemy paski biszkoptowe o szerokości 2-3 cm, po całej długości blachy. To wstawiamy do nagrzanego piekarnika - 180C - i pieczemy koło 10 minut. Na złoto. Wykałaczka wbita w biszkopt powinna być sucha. W między czasie szykujemy kolejny arkusz papieru i kolejne paski. Czynność powtarzamy póki ciasta starczy.


Składniki na tiramisu:
Krem:
9 żółtek - ja z białek potem bezę sobie robię ;) ale tego przepisu nie dam bo to sekret  :jezyk:
240 g cukru kryształu
750 g serka mascarpone, nie może być wodnisty, ma być kremowy i delikatny, nie twardy.
kakao do dekoracji
100-125ml wody

Poncz:
250 ml espresso
60 ml amaretto
90 g cukru

Przepis na tiramisu:
Zaczynamy od kremu. Do garnka wlewamy 100-125ml wody, dodajemy cukier, zagotowujemy, aż powstanie syrop (po zagotowaniu gotujemy jeszcze syrop przez 1-1,5 minuty). Ja leję koło 110ml żeby gęstsze było. Żółtka ubijamy w mikserze, stopniowo dolewamy syrop powstały z wody i cukru. Żółtka ubijamy na bardzo puszystą masę. To się musi naprawdę długo kręcić - żeby się potem nic nie rozwarstwiało. Do ubitych żółtek dodajemy powoli/porcjami serek mascarpone. Mieszamy. Długo mieszamy, bo jak będzie za krótko to się rozwarstwi. Powinna wyjść ładna jednorodna płynna masa.

Teraz poncz. Do garnka wlewamy kawę espresso. Dodajemy cukier. Wszystko razem zagotowujemy, aż powstanie intensywnie kawowy syrop. Odstawiamy do wystygnięcia. Dodajemy amaretto. Mieszamy. Powstrzymujemy się żeby tego nie wypić. Ja do espresso używam ziarna Kenijskie. Słodycz da cukier, a kawa ma mieć ten kwaskowo-wiśniowy smak z posmakiem czekolady ;)

No to łączymy teraz biszkopty, krem i poncz. Na talerzu/desce układamy paski biszkoptów i solidnie nasączamy je ponczem. Na dnie naczynia żaroodpornego lub blaszki do pieczenia (~30 na 20 cm) lub w małych kokilkach układamy jedną warstwę podłużnych biszkoptów nasączonych ponczem kawowym. Na biszkoptach układamy warstwę kremu, na kremie kładziemy kolejną warstwę biszkoptów nasączonych ponczem kawowym, na biszkopty ponownie kładziemy warstwę kremu. Tak przygotowany deser wkładamy do lodówki na 3-6 godziny, najlepiej na noc.
Po wyjęciu z lodówki tiramisu dekorujemy kakao - nie wcześniej bo nasiąknie wilgocią i będzie ciemne, a ma być suche/jasne.


Chyba o niczym nie zapomniałem
LMWDP #469

Offline pafcio0 Mężczyzna

    • Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2377
  • Ekspres: Profitec Pro 300, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
Odp: Kawowy deser
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Grudzień 2014, 18:03:34 »
Trzyma Ci się taki krem?
W moim wyśrubowanym przepisie daję ze dwa żółtka mniej i wzmacniam i napulchniam krem ubitym białkiem z paru jaj. "Podpatrzyliśmy" to w Rzymie i udało się niemal skopiować Teramisiu z najlepszej knajpy jaką odwiedziliśmy. Niektórzy dają bitą śmietanę, ale wtedy krem nie jest taki delikatny.

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Kawowy deser
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Grudzień 2014, 18:17:46 »
Klucz to gęsty syrop z cukru, dobre ubicie żółtek z cukrem - aż białe się robią prawie - i odpowiedniej jakości mascarpone. Robiłem z 10 razy i zawsze się udało, nic nie płynie.
Ale kupel robił i mu nie wychodziło - doszliśmy ze za krótko kręcił. Jak zostawił mikser na dłużej i zmienił mascarpone to wyszło :)

Jest delikatne i puszysto kremowe to Tiramisu
LMWDP #469

Offline Jaro Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 862
  • Ekspres: tygielki, phin, Izzo Alex DuettoII
  • Młynek: Macap MX900
Odp: Kawowy deser
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Grudzień 2014, 08:22:36 »
u mnie Ropucha dodaje prawdziwą wanilię (nie daje cukru waniliowego, ani wanilinowego) - mniam ...
Najbardziej boję się whisky, bo po whisky nie boję się niczego...

Offline joonecky Mężczyzna

  • Wiadomości: 960
Odp: Kawowy deser
« Odpowiedź #7 dnia: 30 Styczeń 2015, 18:50:55 »
Doktorze, ile pucharków wychodzi z takiego przepisu?

Offline KiT

  • Wiadomości: 587
  • Ekspres: BZ10 najczęściej
  • Młynek: F64Evo i jakieś tam inne
Odp: Kawowy deser
« Odpowiedź #8 dnia: 30 Styczeń 2015, 19:19:34 »
Zawsze za malo przynajmniej o dwa ;)

Offline Poe Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1167
    • PopularCoffee Blog
  • Ekspres: The Gabi, V60, Chemex, Aeropress, Wilfa Svart, American Press, AltoAir, Kalita, Acaia Pearl i Acaia Lunar
  • Młynek: Comandante MK3 Nitro Blade
Odp: Kawowy deser
« Odpowiedź #9 dnia: 30 Styczeń 2015, 19:23:28 »
Potwierdzam, że Tiramisu Doktora jest zacne ;-)

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Kawowy deser
« Odpowiedź #10 dnia: 30 Styczeń 2015, 21:03:36 »
:D wychodzi taka forma ~15x25cm
LMWDP #469

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi