Autor Wątek: ECM Casa V - pomiary  (Przeczytany 7460 razy)

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
ECM Casa V - pomiary
« dnia: 02 Styczeń 2019, 23:08:03 »
Podłączyłem rejestrator temperatury do ECM Casa V (dwie termopary, jedna przykręcona do bojlera - izolowana, druga = nieizolowana - wepchnięta w grupę). Oto otrzymany wykres:



Nasuwa się kilka wniosków, niektóre techniczne:
  • MAX6675 z nieizolowaną termoparą radzi sobie słabiutko z zakłóceniami 50 Hz - stąd nieokreślone oscylacje na wykresie temperatury grupy.
  • Skąd u licha firma ECM wpadła na pomysł, że ekspres jest gotowy po siedmiu minutach? Na wykresie po godzinie i kwadransie temperatura grupy jeszcze nieco rośnie.
  • Stabilizacja temperatury bimetalem po prostu nie ma sensu. Temperatura grupy oscyluje o jakieś 4 stopnie wraz z temperaturą bojlera. Minimum, co ma sens to PID - w tym kierunku poszedł zresztą Lelit
  • ECM Casa V jest znacząco masywniejszy temperaturowo niż Rancilio Silvia. Grupa przy temperaturze bojlera 104*C osiąga około 93*C.
  • Dalsze pomiary (w tym temperatura ekstrakcji) dopiero po sPIDowaniu ekspresu i po doręczeniu przez kuriera termopar płaszczowych (czyli izolowanych).
  • Nigdy bym nie wpadł na to, że Niemcy w swoim niesamowitym uporządkowaniu przykręcą bimetale bez żadnej pasty termoprzewodzącej (Hiszpanie w Ascaso pastę dali) tak, że się je palcami odkręca.
« Ostatnia zmiana: 02 Styczeń 2019, 23:22:15 wysłana przez Krakus »

Offline hi_aro Mężczyzna

  • Wiadomości: 614
  • Ekspres: LA Arras :)
  • Młynek: Niche Zero, Mazzer SJ
Odp: ECM Casa V - pomiary
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Styczeń 2019, 23:33:44 »
Opowiedz coś o tym ECM. Są jakieś fotki w necie, ale wiesz.

Mnie zastanawia na początek, jak masz 120 na obudowie, to w woda ma 130?...

Tak, bimetale to straszna lipa.

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: ECM Casa V - pomiary
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Styczeń 2019, 00:08:08 »
Są jakieś fotki w necie, ale wiesz.
Porobię fotki, to wrzucę. Cudów nie będzie, ale coś tam pokażę.
Miedziane gięte rurki, blachy z nierdzewki, gruby, mosiężny izolowany bojler, Dobrej jakości OPV (na ślepym sitku 9,4 - 9,6b, przy symulacji ekstrakcji termofiltrem 8,8b) - generalnie - kawał sprzętu.

jak masz 120 na obudowie, to w woda ma 130?...
Jak coś tam mierzyłem, to raczej 93.

Offline hi_aro Mężczyzna

  • Wiadomości: 614
  • Ekspres: LA Arras :)
  • Młynek: Niche Zero, Mazzer SJ
Odp: ECM Casa V - pomiary
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Styczeń 2019, 00:11:59 »
Jak coś tam mierzyłem, to raczej 93.
:nienie: kumam. To skąd tam masz 120st.

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: ECM Casa V - pomiary
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Styczeń 2019, 00:21:34 »
To skąd tam masz 120st.
Już melduję - to jest temperatura na górze bojlera. Jaka jest w środku, w wodzie - diabli wiedzą. 93 było na termofiltrze.

Zwróć uwagę, że woda z bojlera idzie do zaworu 3D, a potem dopiero wraca do grupy. Zwróć też uwagę, jak wolno grupa się rozgrzewa. Myślę, że woda w bojlerze ma mniej niż 120*C a potem chłodzi się przechodząc przez grupę.

Będę miał termopary płaszczowe, to pogadamy. Spróbuję wykręcić wylot pary i wpuścić termoparę do wody.

A tak przy okazji jeszcze jedna uwaga - pod maską jest sporo wolnego miejsca. W sam raz na jakieś przyzwoite sterowanie plus dwa przepływomierze.

Offline untoldex Mężczyzna

  • Wiadomości: 729
  • Ekspres: Moccamaster, V60
  • Młynek: Fellow Ode
Odp: ECM Casa V - pomiary
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Styczeń 2019, 08:44:44 »
Ta 7 minutowa gotowość podawana przez producenta zakłada flush rozgrzewający z włożoną kolbą (tak jest w instrukcji do Casa). Pytanie ile wtedy jest na grupie po takim flushu.

Jeśli grzałka jest w stanie dogrzać w miarę szybko, to może da się uzyskać jakąś powtarzalność i ergonomię?
Czyli:
1. Flush (długość zależna od wygrzania grupy)
2. Czekamy aż lampka grzania gaśnie
3. Wyciągamy kolbę, mielimy, dozujemy, zakładamy i jedziemy.

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: ECM Casa V - pomiary
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Styczeń 2019, 09:50:37 »
(tak jest w instrukcji do Casa)
RTFM.

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: ECM Casa V - pomiary
« Odpowiedź #7 dnia: 03 Styczeń 2019, 12:16:31 »
Skąd u licha firma ECM wpadła na pomysł, że ekspres jest gotowy po siedmiu minutach? Na wykresie po godzinie i kwadransie temperatura grupy jeszcze nieco rośnie.
Ta 7 minutowa gotowość podawana przez producenta zakłada flush rozgrzewający z włożoną kolbą (tak jest w instrukcji do Casa).
A kto by kupił ekspres gdyby napisali, że potrzeba 75 minut na wygrzanie? :) Zwróćcie uwagę, że jednym z najczęstszych pytań nowych użytkowników jest pytanie o czas gotowości maszyny, jak szybko mogę zrobić kawę od włączenia.

A teraz z serii, Londinium powiedział ;), za instrukcją:
Cytat: Mądrości Londinium
The machine needs one hour to attain operating temperature; we recommend the use of a smart timer (Wemo, Eve, etc) so your LONDINIUM R is ready to go when you arrive in your kitchen each morning.
Odwaga cywilna, zero ściemy ;)

@Krakus Niemiecka solidność jest przereklamowana :)

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: ECM Casa V - pomiary
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Styczeń 2019, 13:14:22 »
Odwaga cywilna, zero ściemy
Witamy ambasadora marki Londinium na Polskę Środkową.  :evil:

Swoją drogą, najszybszy „ekspres” jaki widziałem, to Jura. Gotowa chyba w dwie minuty od włączenia.

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: ECM Casa V - pomiary
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Styczeń 2019, 00:18:26 »
Pomiary i ich wyniki - dzień drugi

Zgodnie z życzeniem P.T. publiczności i zaleceniami instrukcji - nagrzewanie w 10 minut + dwa flushe (w sumie spuściłem 250 ml wody).
Oto wynik:



Temperatura grupy po takich operacjach wynosi 75*C i nadal rośnie.

Odpowiadając na pytanie o temperaturę wody - wepchnąłem termoparę miernika głęboko pod izolację bojlera (tam mniej - więcej w połowę wysokości bojlera) i tam temperatura jest o wiele niższa.

Co do czasu gotowości - robiąc flushe można ogrzać grupę do 93 stopni w około 45 minut.
« Ostatnia zmiana: 04 Styczeń 2019, 01:04:14 wysłana przez Krakus »

Offline Gunio

  • Wiadomości: 111
  • Ekspres: Gaggia Classic, Chemex, Aeropress
  • Młynek: Vario Home, Ceado E37J
Odp: ECM Casa V - pomiary
« Odpowiedź #10 dnia: 04 Styczeń 2019, 08:28:28 »
to chyba grupa E61 jest lepsza pod tym względem

Offline tytoos Mężczyzna

  • Wiadomości: 598
  • Ekspres: Torre 2B, Rota v2
  • Młynek: Casadio, C40 IH, J-Max
Odp: ECM Casa V - pomiary
« Odpowiedź #11 dnia: 04 Styczeń 2019, 11:38:51 »
Z wykresu rozumiem (albo nie), ze był tylko jeden flush (gwałtowny spadek temp) na siódmej kresce pionowej (nie ma skali). Wtedy też grupa ciut szybciej się nagrzała.
W sumie myślałem,  że przyrost temp grupy jest duzo szybszy. No i w ogóle to fajne pomiary :)

Offline heniekp Mężczyzna

  • Wiadomości: 225
  • Ekspres: NS Oscar, Gaggia Classic
  • Młynek: Mazzer SJ
Odp: ECM Casa V - pomiary
« Odpowiedź #12 dnia: 04 Styczeń 2019, 12:28:30 »
Na 7 i 8,5  moim zdaniem chyba też.

Offline untoldex Mężczyzna

  • Wiadomości: 729
  • Ekspres: Moccamaster, V60
  • Młynek: Fellow Ode
Odp: ECM Casa V - pomiary
« Odpowiedź #13 dnia: 04 Styczeń 2019, 12:54:37 »
@Krakus - myślę że będzie ciekawie jak już podłączysz termofiltr, bo jednak temperatura zaparzania i jej stabilizacja jest kluczowa. Wtedy można zrobić jakieś porównania do Silvii, np. do tych pomiarów: https://junglist.org/silvia/Temperature%20performance%20study-Silvia.pdf (co prawda są one na PID, ale może jakieś inne zależności się pojawią).

« Ostatnia zmiana: 04 Styczeń 2019, 13:00:44 wysłana przez untoldex »

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: ECM Casa V - pomiary
« Odpowiedź #14 dnia: 04 Styczeń 2019, 13:14:08 »
co prawda są one na PID
I myślę sobie, że to zdanie zamyka dalszą dyskusję. W przeciwnym wypadku, trzeba by bawić się w surfing. Ekspres bez PID to taka maszyna do losowania w Totolotku.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi