Autor Wątek: PID do HX  (Przeczytany 4800 razy)

Offline Krzychu304 Mężczyzna

  • Wiadomości: 58
  • Ekspres: Rancilio s24
  • Młynek: hendi 208878(żarno 63mm)
PID do HX
« dnia: 28 Grudzień 2018, 23:31:42 »
Witam,
Zamierzam założyć elektroniczne sterowanie temperaturą do mojego HX, ale pojęcia jak się do tego zabrać :picardpalm:
Mógłby ktoś przedstawić na początek ogólny plan takiego zabiegu?
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

krzwysz

  • Gość
Odp: PID do HX
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Grudzień 2018, 23:51:17 »
Zwykle PID w HX służy tylko i wyłącznie do ułatwienia wprowadzania zmian temperatury wody w bojlerze serwisowym. Docelowo ma to się przekładać na zmianę temperatury wody na grupie. Czy o taką modyfikację chodzi?

Offline Krzychu304 Mężczyzna

  • Wiadomości: 58
  • Ekspres: Rancilio s24
  • Młynek: hendi 208878(żarno 63mm)
Odp: PID do HX
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Grudzień 2018, 01:17:47 »
Dokładnie o taką, u mnie presostat chodzi w cyklu 0,3 bara więc kontrola temperatury jest problematyczna.

Offline montescudaio Mężczyzna

  • Wiadomości: 110
  • Ekspres: La Pavoni Professional, Bezzera Strega R Al
  • Młynek: Fiorenzato F4e nano, ZF64W
Odp: PID do HX
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Grudzień 2018, 08:24:24 »
Wpisz na Google astoria pid.
Jest wytłumaczone.
Mnie kosztowało założenie w astorii 150 złotych.

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3166
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: PID do HX
« Odpowiedź #4 dnia: 29 Grudzień 2018, 11:51:44 »
Zakładasz PID regulujący temperaturę wody w bojlerze (odpowiednio długa sonda), a presostatu używasz jako zabezpieczenia.

Offline Biff

  • Wiadomości: 328
Odp: PID do HX
« Odpowiedź #5 dnia: 29 Grudzień 2018, 14:28:29 »
PID w HX to rzadko spotykane rozwiązanie, ale wszystkie które dotychczas widziałem miały sondę umieszczoną ponad poziomem wody...

Offline tom517

  • Wiadomości: 1789
  • Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
Odp: PID do HX
« Odpowiedź #6 dnia: 29 Grudzień 2018, 19:29:32 »
A może wystarczy w ekspresie w miarę  blisko prysznica włożyć/wwiercić czujnik temperatury. Na tej podstawie będziesz wiedział o jakiej temperaturze zmierza woda w stronę kawy i ustawisz ją przez odpowiednie nagrzanie lub schłodzenie przez spuszczenie wody.

Offline hi_aro Mężczyzna

  • Wiadomości: 614
  • Ekspres: LA Arras :)
  • Młynek: Niche Zero, Mazzer SJ
Odp: PID do HX
« Odpowiedź #7 dnia: 29 Grudzień 2018, 19:44:20 »
Jakiekolwiek zabawa z temperaturą w grupie, ciśnieniem w małych HX jest problematyczne. Właśnie dlatego że są małe.

Można w bardzo niewielkim i bardziej przybliżonym zakresie, regulować przepływ w termoobiegu. Ale powoduje to znacznie dłuższe nagrzewanie grupy.

@tom517
miałem tak zrobione w Astoria CKE. Czujnik tuż przed sitkiem. Tak więc robimy flash na kilka sekund, odczekujemy jakiś czas (za każdym razem inny z uwagi na różną objętość dolewki we flashu) do momentu osiągnięcia w termoobiegu zadanej temperatury. Tak jak wspomniałem wszystko odbywa się w sporym zaokrągleniu..
« Ostatnia zmiana: 29 Grudzień 2018, 20:26:45 wysłana przez hi_aro »

Offline kafcio Mężczyzna

  • Wiadomości: 686
  • Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, C3, 1Zpresso K-max
Odp: PID do HX
« Odpowiedź #8 dnia: 30 Grudzień 2018, 14:40:33 »
W HX moim zdaniem lepiej na grupie mieć taki sensor niż PIDa.
https://coffee-sensor.com/
Wiele osób z forum kupowało, przy dwóch sztukach przesyłka do Polski jest gratis.
Sam PID w HX cóź nam da? Mniejszą histerezę na zadanym poziomie, ale wciąż brak informacji, jaką temperaturę dostaje ciacho po przejściu przez HXa.

Offline tom517

  • Wiadomości: 1789
  • Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
Odp: PID do HX
« Odpowiedź #9 dnia: 30 Grudzień 2018, 17:35:47 »
W Rancilio S24 nie ma chyba za bardzo gdzie go wsadzić.
W sumie kwestia wywiercenia i nagwintowania dziury.

krzwysz

  • Gość
Odp: PID do HX
« Odpowiedź #10 dnia: 30 Grudzień 2018, 17:41:44 »
W HX moim zdaniem lepiej na grupie mieć taki sensor niż PIDa.
https://coffee-sensor.com/
Wiele osób z forum kupowało, przy dwóch sztukach przesyłka do Polski jest gratis.
Sam PID w HX cóź nam da? Mniejszą histerezę na zadanym poziomie, ale wciąż brak informacji, jaką temperaturę dostaje ciacho po przejściu przez HXa.

Oraz, pośrednio, możliwość zmiany temperatury na grupie bez konieczności rozkręcania ekspresu. Termometr w grupie moim zdaniem to uzupełnienie, żeby kontrolować długość flusha i rozpoczynać ekstrakcję zawsze w jak najbardziej zbliżonych warunkach. Oczywiście termometr ważniejszy od PID w HX, ale najlepiej mieć jedno i drugie.

Offline hi_aro Mężczyzna

  • Wiadomości: 614
  • Ekspres: LA Arras :)
  • Młynek: Niche Zero, Mazzer SJ
Odp: PID do HX
« Odpowiedź #11 dnia: 30 Grudzień 2018, 18:08:19 »
ale najlepiej mieć jedno i drugie.
IMHO, nie bawić się w PID, tylko poszukać zwykły presostat o mniejszej histerezie i korzystać z termometru jako bazy. Reszta nie ma sensu. 

Offline montescudaio Mężczyzna

  • Wiadomości: 110
  • Ekspres: La Pavoni Professional, Bezzera Strega R Al
  • Młynek: Fiorenzato F4e nano, ZF64W
Odp: PID do HX
« Odpowiedź #12 dnia: 30 Grudzień 2018, 19:32:38 »
A według mnie PID ma sens. Po założeniu w Astorii CKE zauważyłem stabilną temperaturę w bojlerze - 120 stopni, ciśnienie 0.8 bara i stabilną temperaturę na grupie - 91.0stopni. A ponad wszystko nie grzeje się mikrowyłącznik na presostacie (jeden wcześniej mi się spalił). Bo często czuć palące się styki mikrowyłącznika.

Offline hi_aro Mężczyzna

  • Wiadomości: 614
  • Ekspres: LA Arras :)
  • Młynek: Niche Zero, Mazzer SJ
Odp: PID do HX
« Odpowiedź #13 dnia: 30 Grudzień 2018, 19:36:58 »
ciśnienie 0.8 bara i stabilną temperaturę na grupie - 91.0stopni.
Możesz opisać jakim cudem? Manipulowałeś coś z termoobiegiem? Co rozumiesz przez "grupę", uchwyt kolby, czy sam mosiężny element?  Jak mierzyłeś?

Offline montescudaio Mężczyzna

  • Wiadomości: 110
  • Ekspres: La Pavoni Professional, Bezzera Strega R Al
  • Młynek: Fiorenzato F4e nano, ZF64W
Odp: PID do HX
« Odpowiedź #14 dnia: 30 Grudzień 2018, 19:41:32 »
Zmniejszyłem rurkę dolotową do głowicy o dwie trzecie.
Mierzyłem temperaturę pod sitkiem.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi