Autor Wątek: Rancilio Silvia  (Przeczytany 298059 razy)

Offline Bushman

  • Wiadomości: 107
  • Ekspres: Rancilio Silvia E V5 2018 + Auber PID black edition
  • Młynek: Rancilio Rocky SD
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #720 dnia: 15 Listopad 2018, 14:12:16 »
5) No i mamy potwierdzenie. Wyszło dokładnie 38g doppio

Bardzo smaczne Latte :) Uwielbiam ten ekspres :)


Offline Bacek

  • Wiadomości: 1591
  • Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #721 dnia: 15 Listopad 2018, 14:17:14 »
Nie fiksował bym się na konkretnych ustawianiach młynka czy gramatury wsadu. Zmienisz kawę albo ta się trochę zestarzeje albo kupisz tą samą ale z innego palenia i zmiany i tak będą konieczne.

Offline Bushman

  • Wiadomości: 107
  • Ekspres: Rancilio Silvia E V5 2018 + Auber PID black edition
  • Młynek: Rancilio Rocky SD
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #722 dnia: 15 Listopad 2018, 19:40:28 »
Drodzy Forumowicze,

Po 2 tygodniach od uruchomienia Rancilio Silvii sporo
się dowiedziałem o ekstrakcji espresso.

Czy możecie podzielić się sprawdzonymi, prostymi metodami spieniania mleka w RS pod Latte?


Offline tytoos Mężczyzna

  • Wiadomości: 597
  • Ekspres: Torre 2B, Rota v2
  • Młynek: Casadio, C40 IH, J-Max
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #723 dnia: 15 Listopad 2018, 21:33:46 »
Poczytaj tu, pytałem jak spienić dobrze mleko na RS. Mi pomogło, choć w kawiarni w coffeedesku chyba jest ciągle lepiej spienione, przynajmniej tak mówi zona, bo ja tam pijam tylko czarne ;)

Offline Bushman

  • Wiadomości: 107
  • Ekspres: Rancilio Silvia E V5 2018 + Auber PID black edition
  • Młynek: Rancilio Rocky SD
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #724 dnia: 15 Listopad 2018, 21:49:06 »
Dzięki!

W sumie to nadal nie wiem, w sumie robię tak samo
a wychodzi za wodniste.

 Co przychodzi mi do głowy, to może że,
przegrzewam? Na termometrze czekam do 60 stopni i zaczynam przykręcać zawór.

Przy Ok 65C wyciągam dyszę, ale mam wrażenie, że dzbanek jest bardzo gorący.

Dysze zanurzam minimalnie na 3-4mm, od razu
Robi się wir. Po 50C zanurzam do kreski na dyszy, czyli 1cm głębiej.




Halik

  • Gość
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #725 dnia: 17 Listopad 2018, 14:24:28 »
Hehe, jakbym siebie widział. [emoji38]
Obejrzałem dwadzieścia filmików, przeczytałem piętnaście porad, a to moje spienianie to mam wrażenie, że coraz gorsze jest, im więcej teoretycznie wiem.
Już nawet mam na to wytłumaczenie - wszyscy używają specjalistycznego mleka dla baristów po 40$/l, tylko ja próbuję na zwykłym 3.2% za trzy zeta i dlatego mi nie wychodzi. :P
Poziom laktozy przekroczył normę dopuszczalną. Nie mogę patrzeć na mleko. :lol2:

Offline Bushman

  • Wiadomości: 107
  • Ekspres: Rancilio Silvia E V5 2018 + Auber PID black edition
  • Młynek: Rancilio Rocky SD
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #726 dnia: 17 Listopad 2018, 14:32:27 »
Słuchajcie, wreszcie jakiś sensowny film, który dokładnie tłumaczy!

Im mniej - tym lepiej. Złota zasada.

Wreszcie wychodzi!!





Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #727 dnia: 17 Listopad 2018, 14:48:18 »
Już nawet mam na to wytłumaczenie - wszyscy używają specjalistycznego mleka dla baristów po 40$/l, tylko ja próbuję na zwykłym 3.2% za trzy zeta i dlatego mi nie wychodzi.
Nie ma tak dobrze, że tylko głęboka kieszeń. Każde mleko się spienia, a to dla baristów to nawet zbyt bardzo, trzeba uważać i je poznać, bo można się przejechać.

Im mniej - tym lepiej. Złota zasada.
Zdecydowanie tak.

Lubię te dwa filmy:


Offline Bushman

  • Wiadomości: 107
  • Ekspres: Rancilio Silvia E V5 2018 + Auber PID black edition
  • Młynek: Rancilio Rocky SD
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #728 dnia: 18 Listopad 2018, 11:09:28 »
Bardzo fajne filmy. Mam nadzieję, że powyższe linki pomogą nowym właścicielom Rancilio Silvia :)

Moje tips & tricks do śpienienia mleka w RS:

1) Termometr
2) Mleko i dzbanek schłodzone
3) Dzbanek pełny mniej więcej w połowie (do wgłębienia „dzióbka”)

4) Odkręcenie pary by spuścić wodę jeszcze jak się nagrzewa para
5) Dusze zanurzam na 2-3mm i odkręcam 2 obroty pokrętło pary
6) Jak już będzie wir trzymam 1-2mm by raz n jakiś czas słychać siorbnięcie (napowietrzanie)
7) Jak mleko będzie miało 35-40C przestaje napowietrzac. Zanurzam dysze Ok 1cm - do kreski na dole dyszy
8) Tak wirujące mleko podgrzewam aż na termometrze będzie 60C
9) Przy 60C na termometrze zakręcam dyszę i wyłączam
10) Temperatura mleka zazwyczaj dochodzi do 65C (opóźnienie termometra)

Mleko gotowe! Można uderzyć by zbić bąbelki i zakręcić by super jogurtowa konsystencja się zrobiła.

IM Mniej TYM Lepiej! Nie przegrzać mleka, nie za dużo zapowietrzenia. Bardzo małe ruchy dzbankiem.
Jak wydaje Wam się ze widzicie efekt jeszcze jak mleko wiruje - przedobrzyliśmy, too late a nie Latte :)

Dajcie znać czy pomocne! Pozdrawiam właścicieli RS i innych smakoszy Latte!
« Ostatnia zmiana: 18 Listopad 2018, 11:21:17 wysłana przez Bushman »

Halik

  • Gość
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #729 dnia: 18 Listopad 2018, 13:58:08 »
Zapytam jeszcze o jeden szczegół - w kilku poradach zobaczyłem/przeczytałem, żeby nie bać się i odkręcać dyszę na maksa. Mój dzbanek ma 0.35l i taki manewr powoduje, że mam wyrzuty mlecznej  lawy na jakieś pół metra, więc albo to się tyczy jakichś większych dzbanków, albo w moim ekspresie spieniacz jest nad wyraz wydajny, w co za bardzo nie wierzę, albo ta wskazówka ma sens, tylko robię coś źle?

Offline Bushman

  • Wiadomości: 107
  • Ekspres: Rancilio Silvia E V5 2018 + Auber PID black edition
  • Młynek: Rancilio Rocky SD
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #730 dnia: 18 Listopad 2018, 14:00:52 »
Halik - mimo, że RS ma tylko jeden niezbyt duży boiler uważam ze
ma sporą moc pary. Wydaje mi się ze odkręcając na maksa za szybko zagotujesz mleko.

Według mnie dzbanek 0.35 na naukę jest za mały!

Offline Lukhasz

    • -
  • Wiadomości: 142
  • Ekspres: V60 forever, Aeropress, Chemex, Kazak Rota
  • Młynek: Niche Zero, Timemore Chestnut Nano
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #731 dnia: 18 Listopad 2018, 14:03:12 »
Nad mniejszą mocą łatwiej zapanować, to na pewno. Ale wyrzut mleka wynika raczej ze sposobu ułożenia dyszy - para powinna wprawiać w wir, a nie wyrzucać je z dzbanka. Celuj dyszą w ścianę (pod kątem), nie w dno.

Offline Bacek

  • Wiadomości: 1591
  • Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #732 dnia: 18 Listopad 2018, 18:25:18 »
Na maksa nie znaczy ze musi to być gwałtowny ruch a nie płynny.
A jak mimo wszystko chlapie to może w dyszy nadal jest wrzatek.

Halik

  • Gość
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #733 dnia: 18 Listopad 2018, 22:35:43 »
Odkręcałem płynnie i starałem się, żeby utworzył się "wirek", ale ciąg miał, jak ja kiedyś do wina. :P

===
Właśnie chwilę temu kupiłem młynek, kompletnie bez rozeznania. @ranGo zdążył już mi naświetlić, że jest to Brasilia RR55OD. Wychodzi, że to jest bestia! :lol2:
Może by tak mielarnię kawy teraz otworzyć? :P

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10513
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #734 dnia: 18 Listopad 2018, 23:41:35 »
Aż taki wielki nie jest, ale jest to dość szybki młynek...

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi