Autor Wątek: KONESSO.pl - kawy, herbaty, ekspresy  (Przeczytany 172480 razy)

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: KONESSO.pl - kawy, herbaty, ekspresy
« Odpowiedź #60 dnia: 13 Czerwiec 2016, 13:54:09 »
Konesso i Michał teraz żałuje że zabrałem się za Wasze kawy. Przewróciło to moje wyobrażenie o włoskich kawach. No to espresso mi najnormalniej smakuje. Kawiarka również pijalna oczywiście bez mleka. A z mlekiem również bo ja lubie muuuuu mleko.Dziś najpóźniej jutro następny test puszeczki.

Offline Michał Mężczyzna

    • Konesso.pl
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1062
    • Konesso.pl
  • Ekspres: La Marzocco linea classic, Lelit Victoria, Faema Enova, Ascaso Dream, Jura, Nivona, Aeropress, V60, Chemex, French Press, Moccamaster
  • Młynek: Nuova Simonelli Mythos One, Lelit William, Ascaso, Casadio enea, Hario, Rhinowares
Odp: KONESSO.pl - kawy, herbaty, ekspresy
« Odpowiedź #61 dnia: 13 Czerwiec 2016, 14:20:58 »
manfred bardzo mnie cieszy, że kawa Ci smakuje i zmieniło to nieco Twoje wyobrażenie o włoskich kawach. Mam nadzieje, że Twoje słowa przekonają więcej osób do spróbowania Del Faro.
Na zachętę 12% rabatu po wpisaniu kodu: caffedelfaro
 :uklony:
http://www.konesso.pl - Sklep z kawą, herbatą i ekspresami & Serwis ekspresów do kawy
wok - kod na 7% rabatu na kawy i akcesoria
wysylkawok - kod na darmową dostawę

RABAT na ekspresy i młynki przydzielam indywidualnie w zależności od modelu i marki.

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: KONESSO.pl - kawy, herbaty, ekspresy
« Odpowiedź #62 dnia: 15 Czerwiec 2016, 14:37:03 »
ESPRESSO ITALIANO CAFFE IN GRANI
Choć puszka kształtem podobna to poprzedniczki tak zawartość wg mnie zawartość całkiem inna. Waga taka sama czyli mamy 250 g. Niesamowity zapach taki maślano czekoladowy. Ziarna wyglądają na średnio palone. Są całe nie połamane. Ale przyglądając się bardziej widzę i całkiem jasne i całkiem ciemne. Czemu nie mam pojęcia. Zawartość  leci do fiorka. W porównaniu do poprzedniczki potrzeba jest potrzeba lekkiego skręcenia młynka. Dosłownie dwie trzy kreski. Doza to 16 g. Napar posiada obfitą jednolitą cremę. Smakuje wybornie choć nie jest to Afryka w której jestem zakochany. Ale no właśnie tu wg mnie całkowity brak takiej kwasowości i brak w końcówce orzechów włoskich. Wyczuwam owoce ale nie są to cytrusy a raczej ciemne suszone śliwki. Natomiast zdecydowanie czekolada ciężka gorzka czekolada taka jaką lubię najbardziej.

Włoskie espresso zmienia moje zdanie ale w wydaniu domowym. Na koniec garść zdjęć. A jutro ... a jutro to będzie futro jak się uda.

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 2397
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: KONESSO.pl - kawy, herbaty, ekspresy
« Odpowiedź #63 dnia: 15 Czerwiec 2016, 22:45:50 »
Zacznę od tego co lubię, moje upodobania to arabika, dość mocno palona, podawana jako espresso zazwyczaj  macchiato z naprawdę symboliczną odrobiną mleka. Panie kelnerki robią więc dziwne oczy i najczęściej proponują mi latte lub mówią  że mleko będzie osobno a wtedy zdaniem mojej lepszej i ładniejszej połowy ja robię dziwne maślane oczy i wszyscy są jednakowo skonfundowani ;-) Lubię zdecydowanie kawy we włoskim stylu a od lutowej wizyty w Veronie szukam włoskich smaków na każdym kroku i nie tylko kawowych. Jak dotąd nie przekonałem się do alternatywnych metod parzenia kawy, ale do rzeczy.

Przesyłka z Konesso dotarła szybko i bezproblemowo więc i ja szybko zabrałem się za wszystkie trzy kawy. Każda z nich najpierw trafiła do młynka na trzy dni, czyli trzy dni różnych parametrów przy robieniu espresso, a później zmiana ziaren i tak samo kolejne trzy dni próbowania każdego z kolejnych gatunków.
Dalej starając się zachować czystość procesu i obiektywność parametrów zrobiłem za jednym podejściem po dwa espresso z każdego rodzaju otrzymanej do próbowania kawy oraz przeprowadziłem dodatkowo klasyczny cupping ziaren zalewając je dobrej jakości wodą bezpośrednio w filiżankach.
Wcześniej uczestniczyłem w cuppingu trzy razy ale muszę powiedzieć i polecić taką zabawę każdemu u siebie w domu. Duża frajda, sporo radości i faktycznie można lepiej poznać nabyte ziarna. Są też dwa niebezpieczeństwa i tu uwaga pierwsze w postaci bałaganu kuchennego mogącego powodować zagrożenie ze strony płci pięknej (9 filiżanek ubrudzonych, komplet 8 łyżek, trochę rozsypana kawa) i drugie w postaci przyswojonej ilości kofeiny ;-) Nie spałem więc następującej po testach nocy bo zakaz plucia próbowaną kawą do zlewu był kategoryczny i usankcjonowany groźbami różnego typu włącznie z zagrożeniem deportacją wraz z całością testów z miejsca ich przeprowadzania.

Dla chcących zaryzykować przykładowa instrukcja siorbania chociażby w poniższym linku.
http://popularcoffee.pl/cupping-zweryfikuj-swoja-kawe/

ESPRESSO ITALIANO
Data palenie - kwiecień, średnio ciemne palenie, ziarna ładne i selekcjonowane, bez  wad czy skaz, bez widocznych na zewnątrz olejków eterycznych. Część ziaren wyraźnie jaśniej palona moim zdaniem to ta stanowiąca zawartość arabiki. Skład to 35% arabica i 65% robusta.
Jeśli chodzi o wrażenia to gęsta jednolita orzechowa crema, kawa o przyjemnym body, dla mnie zdecydowanie cierpki finisz. Sporo ostrości, zdecydowany smak z wyczuwalną dominującą obecnością robusty. To co dodatkowo najpierw zauważyłem, a po chwili dopiero zrozumiałem, to mocno pobudzające działanie na organizm, wręcz uderzeniowa dawka energii do której na co dzień nie jestem przyzwyczajony. W każdym razie zdecydowanie odczułem większą niż w przypadku arabiki ilość kofeiny. Kawa zarówno w suchym jak i mokrym teście ma wyczuwalny kwaśny owocowy zapach. Nie jestem zwolennikiem robusty i w tym przypadku również nie będę, podsumowując to naprawdę mocna kawa o wyrazistym smaku z owocowymi nutami z typu tych który podane przeciętnemu Polakowi ciśnie na usta słowa "ale siekiera" ;-) 

GOLD EXTRA BARISTA
Data palenia kwiecień - średnie palenie, ziarna również ładne i bez wad, skład to 35% robusta i 65% arabika.
Gęsta i obfita crema,dla mnie kawa zdecydowanie przyjemniejsza w smaku niż Espresso Italiano, łagodniejsza z nutami owoców ale i włoskiej goryczy. Mokry test to zapach zdecydowanie kwiatowy. Dość fajnie zrównoważony smak, z wyczuwalną ale nie przeszkadzającą i nie drażniącą domieszką robusty. Podsumowując dla mnie udane połączenie włoskiego stylu z owocowymi kwaskami, całkiem miłe i całkiem akceptowalne.       

SUPREMA
Data palenia kwiecień - średnio palona, 100% arabika, ziarno równej wielkości bez skaz czy wad.
Kawa z przyjemnym owocowym kwaskiem, bez ostrej goryczy,mimo włoskiego palenia, dość gęsta orzechowa crema. Długo zostaje w ustach aromat i przyjemny owocowy posmak, moim zdaniem świetny aftertaste. W mokrym i suchym teście zdecydowanie wyczuwalny zapach migdałów. Dla mnie raczej typowa dla Ameryki Południowej odmiana z owocową kwaskowatością i o dziwo stwierdzam że bardzo miła w smaku. Aromat bardzo długo się utrzymuje na języku co jest bardzo przyjemne z zachowaniem swoistej nuty słodyczy bez grama 14 cytryn.


Podsumowując wszystkie kawy są w moim guście, dość zdecydowanego smaku i palenia które nie zagłuszyło jednak owocowych kwasków. Sprawiają wrażenie świeżych i dokładnie selekcjonowanych, czy domieszka robusty wzbogaca je smakowo ? Myślę, że tak ale czy to dobra droga chyba każdy powinien ocenić sam.

Dziękuję Michałowi i Konesso za możliwość pobawienia się w testera tych ziarenek, cały czas się jeszcze zastanawiam którą kawę bym wybrał dla siebie ;-) 

Offline ziarenko

  • Wiadomości: 929
  • Ekspres: Ascaso Dream Electronic, Kitty 6tz, Bialetti Mukka Express, drip Tiamo, Coffee Press Tiamo, Chemex
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose, i-2 mini, Comandante MK3
Odp: KONESSO.pl - kawy, herbaty, ekspresy
« Odpowiedź #64 dnia: 16 Czerwiec 2016, 10:49:57 »
Te puszki są wypełnione azotem ?

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 2397
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: KONESSO.pl - kawy, herbaty, ekspresy
« Odpowiedź #65 dnia: 16 Czerwiec 2016, 11:15:03 »
Te puszki są wypełnione azotem ?

Ja tam widziałem raczej kawę w środku ;-)
Nie wiem czy jest pakowane w atmosferze ochronnej, otwierają się tak jak orzeszki ziemne ;-)

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: KONESSO.pl - kawy, herbaty, ekspresy
« Odpowiedź #66 dnia: 16 Czerwiec 2016, 15:39:50 »
Dobra kawa powinna być spożywana w dobrej oprawie. I tak zabieram ESPRESSO ITALIANO CAFFE IN GRANI w Tatry. Tu pogoda jest raz sprzyjająca a raz nie. Póki co degustację przenosimy w ustronne miejsce osłonięte od wiatru. Jest moc w naparze. Moja żona upiera się aby pić ją z mlekiem. Ja spijam najpierw solo by ponownie wypróbować ją z mlekiem. Smakuje wybornie czyżby robucha była tym co manfredy lubią najbardziej? Nie mówię tak nie mówię nie.







Offline Michał Mężczyzna

    • Konesso.pl
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1062
    • Konesso.pl
  • Ekspres: La Marzocco linea classic, Lelit Victoria, Faema Enova, Ascaso Dream, Jura, Nivona, Aeropress, V60, Chemex, French Press, Moccamaster
  • Młynek: Nuova Simonelli Mythos One, Lelit William, Ascaso, Casadio enea, Hario, Rhinowares
Odp: KONESSO.pl - kawy, herbaty, ekspresy
« Odpowiedź #67 dnia: 17 Czerwiec 2016, 10:43:45 »
Puszki są wypełnione kawą, ale są pakowane z azotem aby utrzymać dłużej swoją świeżość.
Z tego co się orientuje to chyba wszystkie kawy w puszkach są pakowane w ten sposób.
http://www.konesso.pl - Sklep z kawą, herbatą i ekspresami & Serwis ekspresów do kawy
wok - kod na 7% rabatu na kawy i akcesoria
wysylkawok - kod na darmową dostawę

RABAT na ekspresy i młynki przydzielam indywidualnie w zależności od modelu i marki.

Offline gromog Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1046
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
Odp: KONESSO.pl - kawy, herbaty, ekspresy
« Odpowiedź #68 dnia: 17 Czerwiec 2016, 17:08:03 »
Dla odmiany postanowiłem spróbować włoszczyzny, której jeszcze nie próbowałem z kolby.
 Dziś dotarła do mnie "paczucha"  przez paczkomat. Jestem pozytywnie zaskoczony, bo od złożenia zamówienia upłynęło zaledwie 25h.
Dzięki.

Offline Michał Mężczyzna

    • Konesso.pl
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1062
    • Konesso.pl
  • Ekspres: La Marzocco linea classic, Lelit Victoria, Faema Enova, Ascaso Dream, Jura, Nivona, Aeropress, V60, Chemex, French Press, Moccamaster
  • Młynek: Nuova Simonelli Mythos One, Lelit William, Ascaso, Casadio enea, Hario, Rhinowares
Odp: KONESSO.pl - kawy, herbaty, ekspresy
« Odpowiedź #69 dnia: 17 Czerwiec 2016, 17:25:22 »
gromog daj znać co z tej włoszczyzny Ci wyszło :)
http://www.konesso.pl - Sklep z kawą, herbatą i ekspresami & Serwis ekspresów do kawy
wok - kod na 7% rabatu na kawy i akcesoria
wysylkawok - kod na darmową dostawę

RABAT na ekspresy i młynki przydzielam indywidualnie w zależności od modelu i marki.

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: KONESSO.pl - kawy, herbaty, ekspresy
« Odpowiedź #70 dnia: 20 Czerwiec 2016, 15:28:00 »
Ja też zostałem szczęśliwym testerem produktów caffe del Faro. Neo-klasyczny włoski produkt, do którego podszedłem trochę jak pies do jeża. Trojaczki w postaci Espresso Italiano, Gold Extra Bar i Suprema wlądowały wraz z gustowną filiżanką. Kawy testowałem głównie jako espresso (E61, Caravel, automat), ale i przelew zaryzykowałem. Wszystkie kawy są wypalone w ten sam, sposób, o dziwo nie jest to klasyczna spalenizna a ładne jasno-ciemne palenie - tak nie za ciemno nie za jasno. Ziarenka całe, niepołamane. Specjalnych defektów nie widać, wiec na siłę ich nie szukałem.

Na pierwszy ogień trafiło Espresso Italiano - 65% robusty, 35% arabiki - niestety na puszcze brak informacji co do pochodzenia ziaren, strona www mówi że kawowce z których pozyskuje się ziarna do produkcji Caffe del Faro Espresso Italiano rosną w Indiach, Kolumbii oraz Brazylii. Powiem że miałem duszę na ramieniu przed otwarciem. Za oknem lał się żar. Wszystkie najgorsze wspomnienia robuściane wróciły. Okazuje się ze zupełnie niepotrzebnie bo aromat samych ziaren był daleki od robuścianych koszmarów. Standardowe mielenie, 20g kawy w sitku, 40g w filiżance. Crema wylewa się litrami, tworzy bardzo grubą warstwę, choć jej grubość szybko kurczy się o połowę. Pierwszy łyk - słodko.  :wow2: Naprawdę słodko, czekoladowo i orzechowo. Zero kwasków cy kwasów. Dużo dębowych/dymnych smaków.  Zarówno E61 jak i Caravel dostarczały podobne doznania. Długo utrzymujący się przyjemny posmak, może nieco za ostry ale bardzo podobny do tego co na podniebieniu zostaje po dobrej czekoladzie 80% i więcej. Naprawdę byłem przyjemnie zaskoczony. Mleko nieco łagodzi tą kawę, jednak moim degustatorom nie do końca podeszło. Są przyzwyczajeni do czegoś łagodniejszego w smaku. A tutaj nawet cappu jest bardzo wyraziste i kawowe a nie mleczne :) Z mojej strony muszę przyznać że ciężko mi się malowało na tej kawie. Albo wszystko szło pod cremę albo wszystko było na wierzchu. Kawa kryje jeszcze jedną niespodziankę - daje kopa i to konkretnego. W zasadzie jestem odporny na pobudzające działanie kofeiny, jednak dzięki dużej ilości robusty i kilku filiżankach pod rząd wyraźnie się ożywiłem  :hihihi:
Naprawdę dobra kawa i co ciekawe z całej trójki to mój faworyt na poranne czy popołudniowe espresso. Bije na głowę taką Lavazze.

Pełen pozytywnych wrażeń sięgnąłem po Gold Extra Bar -  tym razem robusta stanowi 35% a arabika 65%, znów nie ma informacji o pochodzeniu ziaren, znów ratuję się stroną www i dowiaduję się że Gold Extra Bar uzyskuje się dzięki połączeniu najwyższej jakości ziaren arabiki i robusty pochodzących z farm w Indiach, Brazylii, Kolumbii, Gwatemali oraz Kostaryce. Brzmi dobrze smakuje również dobrze. Jest dużo łagodniejsza niż poprzedniczka. Posmak nie zostaje tak długo i nie jest taki ostry. Taka ugrzeczniona wersja, bo goryczki delikatnie się bilansują z delikatnymi kwaskami - nadal jest słodki. Tej mieszance bliżej do mlecznej czekolady, a może nawet nie tyle mlecznej co ciemnej z zawartością 60% kakao. Jako espresso jest dobre- nie daje kopa tak jak poprzedniczka. Swoją najlepszą stronę pokazuje jednak w połączeniu z mlekiem. Kwaski i goryczki idą w zapomnienie, zostaje tylko mnóstwo mlecznej czekolady. Jest słodko, choć jeden z mlecznych testerów narzekał ze jednak jest trochę gorzko. Malowanie na tej kawie jest wręcz podręcznikowe - crema pozwala się wykazać.
Z tej trójki jest to mój faworyt do kaw mlecznych. Cappu do śniadania smakuje wybornie.

Na koniec zostawiłem sobie rodzynek - 100% arabika czyli Suprema. Informacji o ziarenkach znów brak na opakowaniu, za to z www dowiadujemy się że to ziarna pochodzące z upraw w Brazylii, Kolumbii i Gwatemali. Pojawia się tu trochę cytrusów, jednak chyba to klasyczna Brazylia dominuje w tej mieszance. Nie ma goryczy, jest słodycz, ale rozbestwiony poprzednimi kawami z pazurem muszę stwierdzić że ta jest nudna. Zwalałem sprawę na małą infekcje która mnie dopadła, jednak katar minął a smak się in plus nie zmienił. To nie znaczy że jest zła - jest dobra, tylko nudna :) W mleku jest bardzo łagodna i bez kwasków. Espresso niby zdecydowane, z ładnym tygryskiem, ale mi brakuje jakiegoś konkretu - albo goryczki albo kwaski. Trafiła też pod przelew, czyli do Severina. 440g wody, 28g kawy, 3 minuty maszyna to polewała w V60. Wyszła naprawdę fajna słodka kawa, bez goryczy, prawie bez kwasków - taka bardzo neutralna. I jako kawę pod ewentualne przelewy mogę ją polecić. Powinna podejść "szklankowcom".

Produkty caffe del Faro w sumie uważam za udane, są one zdecydowanie przygotowane pod gusta miłośników kaw włoskich, ale biją duże włoskie koncerny swoją świeżością i jakością ziarna. Dla kogoś kto w trzeciej fali czuje sam kwas są to idealne pozycje.




Dziękuję Michałowi z Konesso za możliwość przetestowania.
« Ostatnia zmiana: 20 Czerwiec 2016, 15:30:35 wysłana przez DrUsagi »
LMWDP #469

Offline Michał Mężczyzna

    • Konesso.pl
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1062
    • Konesso.pl
  • Ekspres: La Marzocco linea classic, Lelit Victoria, Faema Enova, Ascaso Dream, Jura, Nivona, Aeropress, V60, Chemex, French Press, Moccamaster
  • Młynek: Nuova Simonelli Mythos One, Lelit William, Ascaso, Casadio enea, Hario, Rhinowares
Odp: KONESSO.pl - kawy, herbaty, ekspresy
« Odpowiedź #71 dnia: 20 Czerwiec 2016, 15:58:22 »
DrUsagi dzięki za Twoją ocenę.
Jeszcze raz chciałbym podziękować za wyrażenie swojej opinii Manfredowi oraz Mlopus  :brawa: Mam nadzieje że Wasze oceny przekonają innych do spróbowania tej naprawdę dobrej kawy  [emoji38]

Do końca miesiąca na hasło caffedelfaro rabat 12%
http://www.konesso.pl - Sklep z kawą, herbatą i ekspresami & Serwis ekspresów do kawy
wok - kod na 7% rabatu na kawy i akcesoria
wysylkawok - kod na darmową dostawę

RABAT na ekspresy i młynki przydzielam indywidualnie w zależności od modelu i marki.

Offline KrzychK

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1371
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
Odp: KONESSO.pl - kawy, herbaty, ekspresy
« Odpowiedź #72 dnia: 21 Czerwiec 2016, 09:38:56 »
Pięknie dziękuję za ultra szybką przesyłkę i za gratis!
Malinowy to je to!  :taktak:

Offline Michał Mężczyzna

    • Konesso.pl
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1062
    • Konesso.pl
  • Ekspres: La Marzocco linea classic, Lelit Victoria, Faema Enova, Ascaso Dream, Jura, Nivona, Aeropress, V60, Chemex, French Press, Moccamaster
  • Młynek: Nuova Simonelli Mythos One, Lelit William, Ascaso, Casadio enea, Hario, Rhinowares
Odp: KONESSO.pl - kawy, herbaty, ekspresy
« Odpowiedź #73 dnia: 21 Czerwiec 2016, 09:43:09 »
Malinowy? Może wybierzesz któreś z określeń wymyślonych podczas konkursu  [emoji38]
http://www.konesso.pl - Sklep z kawą, herbatą i ekspresami & Serwis ekspresów do kawy
wok - kod na 7% rabatu na kawy i akcesoria
wysylkawok - kod na darmową dostawę

RABAT na ekspresy i młynki przydzielam indywidualnie w zależności od modelu i marki.

Offline KrzychK

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1371
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
Odp: KONESSO.pl - kawy, herbaty, ekspresy
« Odpowiedź #74 dnia: 21 Czerwiec 2016, 10:28:55 »
Fiolet, cholera, fiolet!
ps. żona ma raptem 2 km do mnie, ale musi siedzieć... i wysyła jakieś dziwne sms "wyślij fotkę", no to wysłałem, swoją podobiznę  kawka chyba nie o to jej chodziło  :ogien:

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi