Wczoraj miałem okazję spróbować kawy z Rota, więc też dodaję kilka słów od siebie
Niepozorne urządzonko, które robi espresso jak w porządnej kawiarni trzeciofalowej.
Zrobiliśmy jakieś 10 kaw, z różnych ziaren, i za każdym razem było mega smacznie. Doza 14,5g, na wyjściu okolice 30ml na miarce.
Generalnie jest duuużo cremy. To zapewne dzięki tym 9 barom. Na moim PV Export jest troszkę mniej cremy, bo jak gdzieś wyczytałem, profil ciśnienia zaczyna się od 6-7 barów i spada razem z powrotem sprężyny. Na Rota możemy sobie dowolnie profilować ciśnienie, odpowienio kręcąc korbką mając podgląd na manometrze.
Valerii miał swoją wersję Roty dodatkowo z lusterkiem i podglądem na spód sitka. Zestaw ten zyskał roboczą nazwę "mikroskop"
Poniżej kilka fotek z ekstrakcji oraz napar końcowy.
Chocolate Wave od
@Antonio Mielenie na Kazak Tura (RDT + dystrybutor z WDT)
Brazylia Sertaozinho od
@TheBean Mielenie na Mignon Specialita (single dosing, bezpośrednio do sitka, bez WDT)