Autor Wątek: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków  (Przeczytany 249636 razy)

Offline krystians Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4773
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, kompresso
  • Młynek: leinbrock's mokka, Zassen Quito, Kinu m47
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #1905 dnia: 13 Październik 2021, 13:06:06 »
Przez ostatnie 8 lat świadomość ludzi bardzo wzrosła
To dobrze, że wzrosła. Przynajmniej czemuś pandemia się przysłużyła. Zastanawia mnie jednak z jakiego poziomu na jaki są te zmiany.

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 1685
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #1906 dnia: 13 Październik 2021, 13:37:12 »
Dosłownie i z przenośni z Dark Roast do Medium Roast ;) kilka lat temu Starbucks roast był punktem odniesienia, teraz jest bardziej „nie chce kawy jak w Starbucks, chce coś jaśniejszego”
Śmieszkuje z kawy i baristów na www.instagram.com/specialty_mista_barista

Offline abdon

  • Wiadomości: 10
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #1907 dnia: 19 Październik 2021, 12:40:50 »
Ma ktoś doświadczenia z Sava Mala lub może @ranGo możesz coś doradzić


Próbuje wydobyć czekoladę i marcepan, które pokazane są w opisie jako główne nuty.
Póki co wychodzi mi przyzwoita, ale bez tego co szukam, kawa. Czuję więcej kwasków niż marcepanu.

Próbowałem w 90 i 92 stopniach.
3 sekundy preinfuzji.
1:2, ok. 30s.

Ktoś cos? :)

Może kawa jest za świeża? Palona 12.10

Online ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 1955
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #1908 dnia: 19 Październik 2021, 13:15:03 »
Spróbuj najpierw zwiększyć temperaturę zaparzania, możesz przeskoczyć na 93,5 lub 94. Powinna się zmniejszyć kwasowość a wzrosnąć słodycz i body.

Offline abdon

  • Wiadomości: 10
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #1909 dnia: 20 Październik 2021, 11:47:28 »
Kolejne próby za mną.
Próbowałem z 94 C.
Bez preinfuzji, z preinfuzja 3s i z preinfuzja 10s.

Wszystkie próby były bardzo średnie.
Może mam za małe umiejętności, ale za cholerę nie mogę wydobyć marcepanu z Sava Mala.
Zostało mi jeszcze 1.3kg, więc może dojdę z nią do ładu :)

Online ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 1955
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #1910 dnia: 20 Październik 2021, 16:53:14 »
@abdon Upewnij się że sprzęt jest dobrze nagrzany zanim zrobisz espresso. Nie zwiększaj czas preinfuzji, zostaw na 3 sekundy a spróbuj jeszcze zwiększyć temperaturę zaparzania na 95*C. Czas licz od włączenia pompy, 30-32". Nie jest to kawa bardzo wymagająca i raczej nie powinno być z nią problemu przy zaparzaniu.

W sklepie w sekcji espresso mamy od dzisiaj dwie nowe kawy. Pierwsza to kostarykańska Tres Nubes, czyli plantacja z uprawą kawy w chmurach a druga nam przychodzi z Zambii, z plantacji Kachipapa. A od piątku pojawią się i nowe kawy w przelewach.

Offline MarcinFutrzak Mężczyzna

  • Wiadomości: 120
  • Ekspres: Bezerra Magica PID (był Zelmer Piano), Hario V30, Gabi Master A
  • Młynek: Baratza Sette 270, Rossi RR45
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #1911 dnia: 20 Październik 2021, 19:53:40 »
Ja działam właśnie 2 dzień z  BRAZIL CEMORRADO CHOCOLATE EDITION

Bardzo dobra kawa pod espresso. Świetna również jako podstawa pod Cappuccino/Latte.
Najlepszy efekt dla mojej rodziny wychodzi z następującej receptury:

Sitko: IMS b70 26,5
Doza: 18g
Uzysk: 36 - 40g
Czas: 22-23s +5s preinfuzja
Woda: RO (+2 mineralizatory na końcu)

W kubku: Czekolada na pierwszym miejscu, bardzo wyrazisty smak, nugat lekko schowany.

Zachęcony zachwytami forumowiczów, załapałem się na ostatnie paczki tej kawy, a wcześniej jej nie próbowałem. Teraz kombinuję, jak uzyskać tą "czekoladę i nugat", bo jak na razie wychodzi mi trochę wodnista, a w smaku gorycz lub niezbyt przyjemny kwasik.
Trzymam przepisu:
temperatura: 90, 92 - raz większa gorycz, raz większy kwasek, ale nadal to nie czekolada....
doza: 18g
uzysk: 36-42g
czas: 25-30s, bez preinfuzji, bo w Bezerra Magica jej nie ma.

I tu pytanie natury ogólnej - czy brak preinfuzji może aż tak bardzo wpłynąć na smak? Czy są jakieś zalecenia ogólne jak postępować przy braku preinfuzji - czy np. czas ekstrakcji powinien być dłuższy/krótszy niż z preinfuzją? Czy są jakieś inne zalecenia?
Jeśli pytanie jest zbyt szerokie, jak na ten wątek, to proszę adminów o wydzielenie osobnego wątku.

Online ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 1955
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #1912 dnia: 20 Październik 2021, 20:49:23 »
Preinfuzja generalnie zmniejsza możliwość kanalowania przy braku odpowiednej dystrybucji tak że nie jest konieczna przy zabawie z espresso. Dobrze jest jednak w tym wypadku używać naked porta filtra aby mieć pod kontrolą swoją prace. Kawa nie jest mocno palona tak że możesz podnieść temperaturę zaparzania w okolicach 94-95*C. Zwiększy się ekstrakcja i znajdziesz sweet spot. Spróbuj zmieścić się w czasie 24-26" z ratio 1:2.

Online ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 1955
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #1913 dnia: Dzisiaj o 14:02:59 »
W sklepie pojawiła się, jak co roku w tym okresie, meksykańska Chabela Blue Skull. Jest to mieszanka trzech odmian, Bourbon, Azteca Oro i Geishy, palona średnio do metod ciśnieniowych. Honduras Carmelo Puro to druga kawa która wróciła do sklepu a z nowości to Zambia Kachipapa Farm i Kostaryka Finca Tres Nubes. Jako że brazylijska Aquarela niespodziewanie szybko nam się kończy, w zamian od razu po świętach zaplanowana jest Brazylia Paraiso Farm Jorge Bakarat.

W sekcji jasno palonych kaw mamy dwie nowe kawy. Pierwsza z nich to Kenia Karani AA, intensywna i bardzo soczysta, a druga kawa pochodzi z eksperymentalnej obróbki plantacji Aurora w Nikaragui. A już jutro pojawi się w sklepie kawa z limitowanej edycji, z znanej wam już plantacji Dimtu Tero w Guji, ziarenka Heirloom z organicznej uprawy obrabiane na mokro.

Do końca roku pojawi się jeszcze wiele ciekawych nowości.


Offline gArtur

  • Wiadomości: 74
  • Ekspres: Melitta AromaFresh, V60, AP, FP
  • Młynek: Xeoleo 50
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #1914 dnia: Dzisiaj o 18:45:19 »
@ranGo dzięki za aktualizacje! Właśnie chciałem pytać czemu była taka bieda w jasno palonych kawach

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi