Autor Wątek: Młynki do metod alternatywnych.  (Przeczytany 484489 razy)

essewissa

  • Gość
Odp: Młynki do metod alternatywnych.
« Odpowiedź #945 dnia: 13 Grudzień 2016, 21:24:27 »
Nie wiem, czy Cię dobrze rozumiem WS. Chodzi Ci o polską pracę naukową, czyli rozumiem, że jakiś doktor, minimum, profesor najlepiej, albo kilku uczonych roztrzasajacych ważkie problemy, czy i ile kawy chomikuje młynek. Żeby nie ograniczać tak doniosłej kwestii myśle, ze badacze powinni również mieć różny kolor skóry, pełny przekrój od askimosa po aborygena, wiek (nie zapominajmy o emerytach), płeć , noooo tutaj też bym się do heteryków nie ograniczał, wilgotność, szerokość geograficzna...

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Młynki do metod alternatywnych.
« Odpowiedź #946 dnia: 13 Grudzień 2016, 21:45:52 »
Skoro uważasz, że pojęcie retencji statycznej i dynamicznej istnieje, to po prostu podaj ich definicje. A naukowe w sensie encyklopedycznym, żeby nie wchodzić w takie "pie.....nie o Szopenie", jakie uprawiasz. 

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Młynki do metod alternatywnych.
« Odpowiedź #947 dnia: 13 Grudzień 2016, 21:59:46 »
Panowie, troszkę luzu poproszę.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Młynki do metod alternatywnych.
« Odpowiedź #948 dnia: 13 Grudzień 2016, 23:50:15 »
sprawdziłem to we Firorenzato F6 i przy przemiałe na 200 ml drip, zostawało w nim dokładnie 0,2 g.
Też mi się tak wydawało w pierwszym okresie, ale każdego dnia kawa smakowała coraz gorzej. Niby wejście i wyjście się zgadzało, ale potem rozcięciem młynek i było tam (pod żarnami i w zakamarkach) sporo kawy. Znacznie więcej niż się spodziewałem. Wtedy, do zupełnie czystego młynka wyrzuciłem kawę i nie było już tak ciekawie. Teraz gramów nie podam, ale wystarczyło mi to aby na co dzień wrócić do wilfy.

Nie wiem jak jest w innych młynkach, mogę mówić tylko o moim -- Santos Silent.

Offline lucasville

  • Wiadomości: 62
  • Ekspres: przelew Philips HD5405, Mr Clever Dripper, Aeropress, kawiarka Bialetti
  • Młynek: Wilfa WSCG-2, Graef CM702
Odp: Młynki do metod alternatywnych.
« Odpowiedź #949 dnia: 14 Grudzień 2016, 13:53:39 »
Podpowiedzcie proszę czy warto kupić na dobrej promocji Wilfę Svart CGWS-130B czy taki Severin KM3873 też spełni swoje zadanie dobrze.
Chodzi mi o młynek do alternatyw, z tym, że kilku rodzai. Stosunkowo często mogę zmieniać grubość przemiału, a zależy mi również na tym by było to w miarę proste do opanowania dla żony (dlatego odpadają młynki z regulacją płynną). Parzyć kawę będę w ekspresie przelewowym / Aeropressie pół na pół. Czasami z doskoku zaparzę w kawiarce (na kawę z mlekiem), czasami w Clever dripperze.

Niecałe 200 zł różnicy to dużo przy tych cenach, ale zakup do domu, na kilka lat. :)

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Młynki do metod alternatywnych.
« Odpowiedź #950 dnia: 14 Grudzień 2016, 14:42:50 »
+/- to takie same młynki (żarna, sposób pracy), na obu możesz opisać markerem gdzie co mielić. Wilfa ma szerszą skalę i przez to będzie bardziej przyjazna, mniej ograniczająca. Pomiędzy masz jeszcze Nivonę.

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Młynki do metod alternatywnych.
« Odpowiedź #951 dnia: 14 Grudzień 2016, 21:38:17 »
każdego dnia kawa smakowała coraz gorzej. Niby wejście i wyjście się zgadzało, ale potem rozcięciem młynek i było tam (pod żarnami i w zakamarkach) sporo kawy. Znacznie więcej niż się spodziewałem.

Trzeba go było regularnie czyścić odkurzaczem. To usuwa resztki przemiału, pomaga jeśli młynek ma słaby silnik, źle wyprofilowany wylot lub zasyfione wnętrze. Z Wilfy nie korzystałem, ale podobny konstrukcyjnie Concept był lichy, jeśli chodzi o dripowe smaki.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Młynki do metod alternatywnych.
« Odpowiedź #952 dnia: 14 Grudzień 2016, 22:18:28 »
Ano, trzeba by (w zasadzie codziennie, nie chciało mi się ;)), a Wilfy nie odkurzam (zbyt często) i jest ok. Nie wybitnie, ale cały czas ok.

Offline lucasd

  • Wiadomości: 1251
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Młynki do metod alternatywnych.
« Odpowiedź #953 dnia: 15 Grudzień 2016, 11:26:05 »
Jak działa retencja w młynku, o ile jest parę patentów to nie wiem czy są definicje:
1. Dynamiczna, czyli ile wrzucam i ile wychodzi. Tu zakładam, że młynek już pracował.
On oznacza tylko tyle ile młynek zatrzymuje lub oddaje z danej porcji.
Rozkład będzie zbliżony do Gaussa z średnią zero i jakąś wariancją.

2. Statyczna:
Pusty oczyszczony młynek: Wrzucamy porcję np. 20g i wypada 4g.
Środek młynka i wylot zatrzymuje X kawy.
Z wylotem prościej pędzel i dmuchawa rozwiązuje problem.
W reszcie mamy starą kawę ubitą, która praktycznie się nie rusza,
ale może generować jakieś aromaty itp.

Druga część ruchoma, która wypada jak dodajesz nowej kawy,
ale tu zazwyczaj jest jej mieszanie z nową i to nie będzie na zasadzie.
Że jak starej jest 4g, to nowe 4 g wyprze je w całości. Może i trzeba 16g do tego.

Przykład Qumar m80e:
1. Unmodded - dużo kawy w żarnie, dużo w komorze, co najmniej kilka gram.
Pierwsze espresso gorzkie/ takie se mimo oczyszczenia wylotu.
2. Modded
a) dodanie podkładek z nierdzewki na żarno, ilość kawy w żarnie spada
drastycznie, lekkim kosztem szybkości.
b) dodanie wycieraczek z kartonu na fabryczne, spadek ilości kawy w komorze
z kilku gram na ułamek grama.
Pierwsze espresso porównywalne z drugim :O Koszt modyfikacji kilkanaście złotych.

Dodatkowo w czasie robienia tego można wypoziomować żarna, skok jakości pewnie będzie
znaczny. Ale wtedy nie widziałem jak to zrobić...

Offline Metiu

  • Wiadomości: 518
    • M Coffee Accessories
  • Ekspres: Isomac Tea II, La Pavoni Prof.
  • Młynek: Mazzer Mini A Digital, Wilfa, Feldgrind, Comandate Mk3
Odp: Młynki do metod alternatywnych.
« Odpowiedź #954 dnia: 15 Grudzień 2016, 12:07:52 »
Wypoziomować żarna... nie żartuj że tak jak Matt Perger w młynku za 10 - 12 tys zł, przy pomocy folii aluminiowej ? :)
Czy potrzebujesz tampera ? - > clik !

Offline lucasd

  • Wiadomości: 1251
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Młynki do metod alternatywnych.
« Odpowiedź #955 dnia: 15 Grudzień 2016, 13:31:16 »
Wypoziomować żarna... nie żartuj że tak jak Matt Perger w młynku za 10 - 12 tys zł, przy pomocy folii aluminiowej ? :)
Bym tak zrobił, ale wtedy nikt nie podawał sposobu na płaskie żarna.
Wielce skomplikowane to nie jest, tylko czasochłonne, a poprawa będzie wszędzie.

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Młynki do metod alternatywnych.
« Odpowiedź #956 dnia: 15 Grudzień 2016, 17:59:48 »
@lucasd, z retencją nie będę Cie dręczył, ale miałbym pytania o modyfikacje Quamara M80 E. Pisałeś już może o nich na forum?

Offline lucasd

  • Wiadomości: 1251
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Młynki do metod alternatywnych.
« Odpowiedź #957 dnia: 16 Grudzień 2016, 13:16:25 »
@lucasd, z retencją nie będę Cie dręczył, ale miałbym pytania o modyfikacje Quamara M80 E. Pisałeś już może o nich na forum?

Sam nie wiem.

Ale na szybko:
mod1 Podkładki:
Niektóre młynki mają to już w sobie. Jak zobaczyc: komora dolna z żarnem, nie ma płaskiego dna
http://www.home-barista.com/forums/img/i6-photobucket-com-albums-y230-home-barista-mazzer-lower-burrs-cleaned.jpg
IMO jak jest jak na tym obrazku jest dobrze, jak nie to może być duża przestrzeń gdzie gromadzi się kawa.
W takim przypadku kupujemy podkładki o średnicy zewnętrznej jak wewnętrzna żarna.
Wysokość poniżej nacięć. Dodatkowo można potem dodać mniejsze podkładki  by zrobić coś w tym stylu: ^
Nie przesadzajmy, z ilością lub kątami stożka bo kawa może się odbijać.

Mod2 Wycieraczki
Chcemy uniknąć tego http://farm4.static.flickr.com/3020/2850293798_f14ebcc277_b.jpg
Najpierw czyścimy komorę.
Potem, jak na rysynku w modzie 1 są stalowe wycieraczki, ale są dość duże strzeliny między nimi.
A więc łapiemy jakiś materiał, ja użyłem dobrego kartonu z opakowania czekolady.
Wycinamy odpowiednio większe, aby ocierały dokładnie po bokach i z dołu, górę można
lekko zagiąć i naklejamy np. folią dwustronną.
Włączamy młynek i sprawdzamy czy nie odpadają i kręcą się w właściwą stronę.
Jak tak zamykamy młynek i cieszymy się, że praktycznie stara kawa będzie w
wylocie.

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Młynki do metod alternatywnych.
« Odpowiedź #958 dnia: 16 Grudzień 2016, 18:16:06 »
Dzięki.

Offline slusar_o2 Mężczyzna

  • Wiadomości: 530
  • Ekspres: Dream PID, La Peppina, v60, FP, moka, etc.
  • Młynek: Niche, C40, Rhino
Odp: Młynki do metod alternatywnych.
« Odpowiedź #959 dnia: 17 Grudzień 2016, 11:35:43 »
pierwszy link nie działa :(

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi