Autor Wątek: Młynki do metod alternatywnych.  (Przeczytany 484392 razy)

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Młynki do metod alternatywnych.
« Odpowiedź #810 dnia: 05 Lipiec 2016, 13:55:17 »
Comandante na pewno jest bardzo fajnym młynkiem. Miałem nawet kiedyś testować, ale jakoś się nie złożyło. Może przy okazji jesiennego spotkania popróbuję od kolegi. W cenie do 400 zł Wydaje mi się że Quito/Panama szczególnie zamawiając zza Odry, to najrozsądniejsze manualne rozwiązanie do alternatyw. W cenie 1/4 Comandante MK3 mamy praktycznie jego poprzednią wersję MK2, która nie weszła do oficjalnej sprzedaży.  Quito pod espresso też zmieli, choć zbyt szerokiej skali w tym przedziale przemiału to nie ma. Zasseny i Peugeoty ze stalowymi żarnami można też w TK Maxx czasem dostać poniżej 200 zł.
« Ostatnia zmiana: 05 Lipiec 2016, 14:24:27 wysłana przez krystians »

Offline pali112 Mężczyzna

  • Wiadomości: 298
  • Ekspres: Kazak Rota, Gaggia Classic, Brasilia Lady, alternatywy
  • Młynek: MSJ, Mahlkonig Vario, Ascaso i-1 mini, Lido2, MYM54
Odp: Młynki do metod alternatywnych.
« Odpowiedź #811 dnia: 05 Lipiec 2016, 15:59:28 »
MK2 można gdzieś kupić? Czy tylko MK3?

Offline intersekt Mężczyzna

  • Wiadomości: 374
    • Blog o kawie CoffeeTribune
  • Ekspres: Rocket CELLINI V3 PID || Alternatywy: Chemex, Hario V60-01&02, Kalita 155, Melitta, Aeropress, Phin, Bialetti Moka Express 3tz, Bonavita
  • Młynek: EUREKA Mignon, BARATZA Encore, COMANDANTE MK3, Rhinowares
Odp: Młynki do metod alternatywnych.
« Odpowiedź #812 dnia: 05 Lipiec 2016, 16:33:09 »
Raczej nie, bo wersja MK2 nie weszła do sprzedaży.
Blog o kawie: coffeetribune.pl || Moje zdjęcia: https://500px.com/michaldmorawski

Offline pali112 Mężczyzna

  • Wiadomości: 298
  • Ekspres: Kazak Rota, Gaggia Classic, Brasilia Lady, alternatywy
  • Młynek: MSJ, Mahlkonig Vario, Ascaso i-1 mini, Lido2, MYM54
Odp: Młynki do metod alternatywnych.
« Odpowiedź #813 dnia: 05 Lipiec 2016, 18:27:50 »
Ok, dzięki. Możliwe że to było coś w rodzaju wersja testową  Beta.

Offline MichalCz Mężczyzna

  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 136
    • www.kawomaniak.pl
Odp: Młynki do metod alternatywnych.
« Odpowiedź #814 dnia: 05 Lipiec 2016, 21:49:17 »
Na dwa takie młynki to chyba kredyt hipoteczny potrzeba ;)
Mohseth - Jako pierwszy i podstawowy młyn brałbym coś elektrycznego o szerokim zakresie mielenia. Commandante traktowałbym jako rzeczywiście młyn wyłacznie do alternatyw, nie ze względu na jego możliwości (bo potrafi zmielić i do espresso i do chemexa) ale czas potrzebny na tak drobne mielenie (przy jednej porcji może nie ma to takiego znaczenia, ale przy trzech będzie uciążliwe).
Spinacz nie wiem jak pod espresso ale 36 gram etiopskich ziaren od Gorana mielone pod chemexa zmielone bardzo szybko i bez najmniejszych problemów tzn zacinania sie itd. Jak tylko bierze sie go w rękę to czujesz ze to jest coś innego niż Rhino, Porlex czy nawet Zassenhaus. Myśle, że jeśli cena byłaby w okolicy 600zł znalazłby bardzo dużą rzeszę odbiorców.
www.kawomaniak.pl Kawa i akcesoria

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Młynki do metod alternatywnych.
« Odpowiedź #815 dnia: 06 Lipiec 2016, 01:32:40 »
Ok, dzięki. Możliwe że to było coś w rodzaju wersja testową  Beta.
MK2 nie było wersją testową. Może się mylę, ale zdaje się, że pogryźli się z Zassenhausem o patenty ponieważ Comandante za bardzo bazował na Quito. W związku z tym w trzeciej wersji zmieniono całkiem żarna. Co ostatecznie zdaje się podniosło jakość produktu, ale też cenę.

Offline lucasd

  • Wiadomości: 1251
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Młynki do metod alternatywnych.
« Odpowiedź #816 dnia: 06 Lipiec 2016, 09:30:16 »
W tych młynkch mielenie grube jest szybkie i przyjemne.

Mielenie espresso jasnych ziaren to lekka masakra siłowa, włącznie z pharos i HG-one.
Choć ja tam miele na feldgrind...

Offline pali112 Mężczyzna

  • Wiadomości: 298
  • Ekspres: Kazak Rota, Gaggia Classic, Brasilia Lady, alternatywy
  • Młynek: MSJ, Mahlkonig Vario, Ascaso i-1 mini, Lido2, MYM54
Odp: Młynki do metod alternatywnych.
« Odpowiedź #817 dnia: 06 Lipiec 2016, 09:53:52 »
Czyli MK2 to prawie Quito? Ciekawe czy przemiał był podobny

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Młynki do metod alternatywnych.
« Odpowiedź #818 dnia: 06 Lipiec 2016, 10:37:31 »
Co najwyżej żarna.

Offline malkos Mężczyzna

    • Świeżo Palona
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1312
    • ŚwieżoPalona
  • Ekspres: Aeropress, Hario v60, French Press Bodum, kawiarka GAT Konica
  • Młynek: Zassenhaus Quito, Comandante MK3
Odp: Młynki do metod alternatywnych.
« Odpowiedź #819 dnia: 06 Lipiec 2016, 10:45:53 »
MK2 był podobny, ale już lepszy niż Quito. Przemiał miał bardziej równy, no i konstrukcja chociaż bardzo podobna, to była inna. Największe podobieństwa były w żarnach.

MK2 można było kupić, ale tylko przez bardzo krótką chwilę, nie była to wersja testowa, a gotowy produkt.
Właściciel sklepu http://swiezopalona.pl

dlawokawie5 - nowy kod - 5% zniżki na wszystko

Offline Azazello

  • Wiadomości: 2
  • Ekspres: kawiarki, french press
  • Młynek: Severin KM3873
Odp: Młynki do metod alternatywnych.
« Odpowiedź #820 dnia: 06 Lipiec 2016, 11:12:11 »
Cześć wszystkim!  :)
Jestem tutaj nowy. Od kliku lat piję kawę z kawiarki lub french pressu. Zawsze kupowałem mieloną - Lavazza, Pellini, Kimbo, ale teraz postanowiłem przejść na wyższy poziom wtajemniczenia i nabyłem młynek Severin 3873 i zaczynam kawy mielić.
I tutaj pytanie do osób które mają doświadczenia z tym młynkiem - na jakich ustawieniach mielicie kawę pod kawiarkę, a na jakich pod french press? Ja póki co zdecydowanie częściej piję kawę z kawiarki, mieliłem na 4-3 i na 3 wydaje się ok, choć ekstrakcja trwa dość długo wg mnie (ok 50-60 sek). Kawy oczywiście nie ubijam, lekko tylko wyrównuję w sitku łyżeczką przez takie delikatne poklepanie. Czy można zmielić kawę jeszcze drobniej? Jakie macie z tym doświadczenie? I jak z mieleniem pod french press?

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Młynki do metod alternatywnych.
« Odpowiedź #821 dnia: 06 Lipiec 2016, 15:05:59 »
Jeśli chodzi o french press i ten młynek, to na maksa, czyli w okolicach 14 (poza skalą). Jeśli o kawiarkę idzie, to trzeba sprawdzić, nie tak wiele tych opcji, a są różne szkoły. Niemniej, jeśli chcesz skrócić ekstrakcję, to raczej grubiej niż drobniej.

Offline bigindian

  • Wiadomości: 34
  • Ekspres: kawiarki, Hario V60-2, phin, Aeropress
  • Młynek: Severin KM3873
Odp: Młynki do metod alternatywnych.
« Odpowiedź #822 dnia: 06 Lipiec 2016, 16:14:42 »
Pod kawiarkę myślę że powinieneś dobrać metodą prób i błędów ;) mi osobiście odpowiada ustawienie 6-7 ale to też zależy od kawy ;)

Offline Azazello

  • Wiadomości: 2
  • Ekspres: kawiarki, french press
  • Młynek: Severin KM3873
Odp: Młynki do metod alternatywnych.
« Odpowiedź #823 dnia: 06 Lipiec 2016, 16:28:08 »
Ok, czyli jasne french press mielić poza skalą. Z kawiarką tak właśnie eksperymentuję trochę, spróbuję na tych grubszych ustawieniach, pomierzę czasy ekstrakcji, zobaczymy co będzie wychodzić. Jeszcze inna sprawa, że zacząłem używać zupełnie nowej kawiarki Bialetti Kitty i to na indukcji, z którą wcześniej nie miałem do czynienia. Dzisiaj dojechał do mnie adapter i będę mógł sprawdzić na innych kawiarkach czy jest jakaś różnica.

Offline Shaggy_Paw Mężczyzna

  • Wiadomości: 261
  • Ekspres: Bialetti Preziosa FP, Bialetti Moka Express 3tz, Hario V60, Aeropress, Phin, Chemex, Kalita 185
  • Młynek: Comandante MK3
Odp: Młynki do metod alternatywnych.
« Odpowiedź #824 dnia: 06 Lipiec 2016, 17:15:28 »
Na czas ekstrakcji poza grubością mielenia wpływa również wielkość płomienia (mniejszy płomień - mniejsze ciśnienie) i fakt, czy wlewasz do kawiarki wodę gorącą czy zimną (a generalnie do klasycznej kawiarki powinieneś wlewać wodę gorącą (90-96°C))

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi