Autor Wątek: Ascaso Steel UNO Prof spienianie mleka jak?  (Przeczytany 9457 razy)

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Ascaso Steel UNO Prof spienianie mleka jak?
« dnia: 24 Czerwiec 2014, 19:23:57 »
Witam serdecznie jestem jak Hiszpania na mundialu pokonana w każdym meczu z wyjątkiem ostatniego. Zrezygnowałem już ze spieniania ponieważ mleko w zastraszającym tempie ubywa z mojej lodówki a efektów nie widać. Dlatego poszukuję bratniej duży z małopolski która posiada w/w ekspres i wcieli się w rolę nauczyciela i nauczy mnie tej sztuki. W zamian oferuję zimne piwko bądź szeleszczące banknoty. Chyba że ktoś w drodze do Zakopanego zechce na moim sprzęcie pokazać co i jak.

PS sorry za bliźniaczy wątek ale może ktoś nie lubi tamtego forum i tam nie zagląda ;-)

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Ascaso Steel UNO Prof spienianie mleka jak?
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Czerwiec 2014, 19:28:16 »
jak pisał Krzychu - woda 250 ml, kropla płynu do mycia. I się pieni :) Szkoda mleka :)

LMWDP #469

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Ascaso Steel UNO Prof spienianie mleka jak?
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Czerwiec 2014, 19:31:53 »
No niby wiruje niby się kręci niby jest jogurt a jak przyjdzie co do czego i wlewam mleko no to w momencie się gotuje. Już delikatnie puszczam parę i głębiej zanurzam i nic. Mam od Janusza film jak użytkownik pieni mleko nosz mam wszystko ustawione tak jak on i nici.

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Ascaso Steel UNO Prof spienianie mleka jak?
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Czerwiec 2014, 19:34:09 »
gotuje mówisz - to nakręć jak spieniasz, wrzuć na YT, a wtedy coś się pomoże
LMWDP #469

Offline D4rK89 Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 506
  • Ekspres: V60, Kalita, Aeropress, Acaia
  • Młynek: Comandante MK3
Odp: Ascaso Steel UNO Prof spienianie mleka jak?
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Czerwiec 2014, 19:44:37 »
Zainwestuj może na początek w termometr do spieniania mleka? Będziesz wiedział kiedy skończyć a po jakimś czasie bedziesz już wiedział bez sprawdzania :)

« Ostatnia zmiana: 24 Czerwiec 2014, 20:01:04 wysłana przez D4rK89 »

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Ascaso Steel UNO Prof spienianie mleka jak?
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Czerwiec 2014, 19:46:10 »
gotuje mówisz - to nakręć jak spieniasz, wrzuć na YT, a wtedy coś się pomoże

Jutro nakręcę bo dziś mam już dośc tego ekspresu i chodzę daleko od niego. :-)

Offline Jaro Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 862
  • Ekspres: tygielki, phin, Izzo Alex DuettoII
  • Młynek: Macap MX900
Odp: Ascaso Steel UNO Prof spienianie mleka jak?
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Czerwiec 2014, 20:49:41 »
poza schładzaniem mleka, postaraj się też schłodzić dzbanek (zakładam, że masz metalowy) - pozwoli Ci to na kilka sekund dłużej prowadzić spienianie; termometr moim zdaniem nie jest niezbędny; trzymasz w dłoni dzbanek i wyczuwasz, kiedy należy zakończyć "zabawę"; krótko "napowietrzasz", a potem "szlifowanie/wirowanie"  ;)
Najbardziej boję się whisky, bo po whisky nie boję się niczego...

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Ascaso Steel UNO Prof spienianie mleka jak?
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Czerwiec 2014, 21:35:09 »
poszukuję bratniej duży z małopolski która posiada w/w ekspres i wcieli się w rolę nauczyciela i nauczy mnie tej sztuki. W zamian oferuję zimne piwko bądź szeleszczące banknoty.

Istnieje Zakopiańska Akademia Kawy, czy jakoś tak, ale z siedzibą w Tarnowskich Górach ;). Najlepiej zasuwaj do Łodzi na Festiwal Kawy, na stoisko Ascaso.

Offline KrzychK

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1371
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
Odp: Ascaso Steel UNO Prof spienianie mleka jak?
« Odpowiedź #8 dnia: 25 Czerwiec 2014, 06:45:50 »
Jaro dobrze napisał - musisz ustawić tak dyszę względem tafli mleka (wody, wody!*) tak, aby dziurki w dyszy trafiały na linii mleka/powietrza (u mnie wychodzi to najlepiej kiedy dysza jest pod kątem).
Zawór z parą odkręcasz delikatnie, tyci tyci - potem wyczujesz co i jak.
Ważne, aby było słychać kiedy dysza jest nad mlekiem i "zaciąga powietrze pod powierzchnię".

np. od czwartej minuty słychać ten dźwięk


troszkę napowietrzyć mleko (ale mają to być drobinki, mikrobąbelki a nie tak wielkie jak 2 złote) i kręcić mlekiem tak, aby wszystko się ładnie zmieszało. Tu pomaga dobre ustawienie dyszy (to musisz sam opracować dla Twojej maszyny - ilość dziurek w dyszy, długość itp) oraz manewrowanie dzbankiem. Na początku zdarza się opryskanie wszystkiego dookoła drobinkami mleka, więć zachowaj ostrożność i umiar w wychylaniu dyszy z mleka  ;)

Temperatura - będziesz wiedział, dzbanek zaczyna nieprzyjemnie oddziaływać na dłoń kiedy dotykasz go z boku (wersja dla kobiet, bo te mają mniej wrażliwe dłonie pod względem temperatury - kup termometr), dodatkowo mleko zaczyna pachnieć słodko (naturalne cukry plus temperatura).

Po zakończeniu postukanie/pokręcenie pomaga wygładzić. Na wierzchu możesz mieć niezbyt doskonałą pianke do rysowania, więc warto szybciutko górę odlać do innego naczynia..

i już.

*tu w/g klasyka powinno być "...piwa, ...., piwa!"  ;D

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Ascaso Steel UNO Prof spienianie mleka jak?
« Odpowiedź #9 dnia: 25 Czerwiec 2014, 08:05:08 »
A ma znaczenie że moja dysza ma tylko jedną dziurkę :-) Gdzieś czytałem że wykręcano dysze aby lepiej spieniać mleko.

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2992
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Ascaso Steel UNO Prof spienianie mleka jak?
« Odpowiedź #10 dnia: 25 Czerwiec 2014, 08:08:02 »
Dysza raczej bez większego znaczenia, jak jest sporo pary.
Ja także tak myślałem.
Używam z jednym otworem.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Ascaso Steel UNO Prof spienianie mleka jak?
« Odpowiedź #11 dnia: 25 Czerwiec 2014, 08:21:36 »
Tylko jeszcze zanim zaczniesz spieniać - odkręcasz dysze żeby się pozbyć resztek wody i "dokopać" do pary.
LMWDP #469

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Ascaso Steel UNO Prof spienianie mleka jak?
« Odpowiedź #12 dnia: 25 Czerwiec 2014, 08:23:36 »
Koło południa postaram sie nagrać film. Jestem po kolejnej próbie i znowu lipa.

Offline KrzychK

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1371
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
Odp: Ascaso Steel UNO Prof spienianie mleka jak?
« Odpowiedź #13 dnia: 25 Czerwiec 2014, 08:45:34 »
Mając ARC Ascaso zdemontowałem końcówkę dyszy, spieniało się super, choć sama dyszą była przez to dość krótka.
Spuszczenie mokrej pary na początku obowiązkowe, fakt zapomniałem o tym.

ps. na początku IMHO łatwiej opanować dyszę z jedną dziurką, potem ma to wtórne znaczenie - opanować można wszystko.

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Ascaso Steel UNO Prof spienianie mleka jak?
« Odpowiedź #14 dnia: 25 Czerwiec 2014, 09:58:02 »
@manfred - ty masz pida? przy jakim wskazaniu zaczynasz spieniać? na początek 110-112C wystarczy, masz łagodniejszy start, pary starczy, a i tak temp będzie rosnąć. Jak się do 125 poczeka to jest wtedy "siła wodospadu"
LMWDP #469

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi