Autor Wątek: Botanika, agronomia, odmiany coffea arabica  (Przeczytany 2005 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10577
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Botanika, agronomia, odmiany coffea arabica
« dnia: 30 Kwiecień 2017, 10:03:19 »
Dużo o kawie dyskutujemy i trwa to już wiele lat. Gdy się zaczyna fascynacja metodami zaparzania albo kształtowaniem profilu sensorycznego naszej filiżanki kawy, nie myślimy wcale o istocie rzeczy jaką jest *kawa jako żywa roślina*. Gdy zaczynaliśmy naszą kawową drogę od "włoskiego baru" i "włoskiej mieszanki", nie mieliśmy pojęcia o pięknie, złożoności, różnorodności tego wszystkiego, co jest de facto początkiem naszych pasji...

Po raz pierwszy usłyszałem te dziwne nazwy: "Bourbon", "Typica", "Caturra", "Catuai" itp. od Enrico. Informacje te były bardzo interesujące, aczkolwiek nieistotne i nie powiązane z mieszankami, jakie nam sprzedał. Dzisiaj, gdy mamy do czynienia z zielonym ziarnem, wiedza dotycząca roślin kawowca, metod uprawy, odmian i genetyki, obróbki itp. jest nam niezmiernie potrzebna...

Tyle wstępu. Zapraszam do dyskusji i dzielenia się wiedzą. W naszej forumowej biblioteczce jest wątek poświęcony odmianom, a w nim dużo niedomówień. Na przykład hasło "Pacamara"... Co Ty wiesz o odmianie Pacamara?  :wow2:
« Ostatnia zmiana: 30 Kwiecień 2017, 10:26:32 wysłana przez Antonio »

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10577
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Botanika, agronomia, odmiany coffea arabica
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Maj 2017, 09:19:54 »
Ponieważ mamy teraz po raz drugi ziarna odmiany Pacamara z Kolumbii, to przytoczę luźne tłumaczenie ze strony Granja La Esperanza na ten temat.

Cytuj (zaznaczone)
Pacamara jest wybitną hybrydą ze sztucznego skrzyżowania odmiany Pacas z Salwadoru i odmiany Maragogype z Brazylii. Pacas jest mutacją odmiany Bourbon, a Maragogype wywodzi się od odmiany Typica. Pacamara jest więc krzyżówką dwóch głównych (i równych) odmian coffea arabica i jako taka, przejęła cechy dwojga rodziców.

Rodowód genetyczny Pacamary zaczyna się w roku 1958 w eksperymentalnych ogrodach ISIC (Salvadoran Coffee Research Institute) i na wybranych plantacjach. Od jednego z rodziców, od Pacas, przejęła swój niski wzrost (odpowiedni do zbiorów), swoje krótsze odległości internodalne (między liśćmi), plenność, odporność na nieprzyjazne agro-ekologiczne warunki i swoją adaptację do różnorodności terenu. Od Maragogype odziedziczyła swoją roślinną witalność, odporność, bujność liści, duży rozmiar nasion i ich lepszą jakość w filiżance. Pacamara jest jednym z wielkich sukcesów, sprezentowanych światu specialty coffee przez sektor kawowej agronomii Salwadoru.

Odmiana Pacas, według pana Alfredo Pacas Trujillo, była spontaniczną mutacją, znalezioną w kawowym ogrodzie jego ojca w Salwadorze. Ogród ten obsadzony był wieloma odmianami takimi, jak: Maragogype, Bourbon, Arabigo, Robusta, San Ramon. Pacas wyłoniła się z tego ogrodu, imponując swoją dużą wydajnością, odpornością i innymi agronomicznymi walorami.

Maragogype lub "słoniowe ziarno" jest odmianą znalezioną w Prowincji Maragogype w Brazylii w roku 1870. Obdarzona dużymii rozmiarami, dużymi liśćmi, dużymi nasionami ale małymi plonami. W filiżance znakomita, jakość jej kofeiny czyni zeń doskonały "usuwacz" kwasów tłuszczowych, dający naturalną energię.

Oryginał tutaj: Pacamara
« Ostatnia zmiana: 01 Maj 2017, 09:22:21 wysłana przez Antonio »

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Botanika, agronomia, odmiany coffea arabica
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Maj 2017, 10:45:45 »


Co Ty wiesz o odmianie Pacamara?  :wow2:

Niewiele (po lekturze tych wpisów więcej), ale chyba to najważniejsze mi nie umknęło: jak widzę pacamarę to zamawiam bo mam gwarancję że będzie pyszna.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10577
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Botanika, agronomia, odmiany coffea arabica
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Maj 2017, 07:16:31 »
Warto przeczytać na wymienionej przeze mnie stronie o innych odmianach. Np. historia Geishy i Granja La Esperanza jest bardzo ciekawa. Ta kolumbijska firma przez 7 lat dzierżawiła plantację Carleida, położoną tuż obok Hacienda Esmeralda w Alto Jaramillo, Boquete w Panamie. W2008 Geisha z Carleidy zdobyła I miejsce w konkursie Best of Panama. Był to wyjątek od reguły, wg której I miejsce należy do kawy z Esmeraldy Geisha, Best of Panama; niemniej jednak w kolejnych latach Carleida także była w czołówce. Granja La Esperanza ma zatem wielkie doświadczenie w uprawie tego typu, cennych kaw. Przykładem tego była Geisha Cerro Azul, jakiej próbowaliśmy rok temu.

Online krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6225
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Botanika, agronomia, odmiany coffea arabica
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Maj 2017, 17:58:11 »
Ciekawe wydaje się też dla mnie jak zmienia się charakterystyka tej samej odmiany kawowca w zależności od szerokości geograficznej, mikroklimatu, wysokości upraw, rodzaju obróbki. Są to rzeczy które przecież są nie mniej ważne niż sama odmiana kawy. Do tego jeszcze dochodzi końcowa obróbka w palarni. Ciekawi mnie czy są jakieś klasyfikacje jak dana kawa zmienia swoją charakterystykę w zależności od poszczególnych czynników.
« Ostatnia zmiana: 02 Maj 2017, 18:00:20 wysłana przez krystians »

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi