Autor Wątek: szukam kawy...  (Przeczytany 6055 razy)

Offline ziarenko

  • Wiadomości: 929
  • Ekspres: Ascaso Dream Electronic, Kitty 6tz, Bialetti Mukka Express, drip Tiamo, Coffee Press Tiamo, Chemex
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose, i-2 mini, Comandante MK3
Odp: szukam kawy...
« Odpowiedź #15 dnia: 16 Październik 2015, 12:09:59 »
bardziej kieruje się w poszukiwaniach ta nutą czekoladową i delikatnością.
To spróbuj od Antonia: Espresso #1, Cioccolato, Ariadny

Offline lubusz Mężczyzna

  • Wiadomości: 495
  • Ekspres: FE-AR La Peppina, Aeropress, Hario, Kalita
  • Młynek: Mazzer Mini Electronic Type A, Baratza Precisio
Odp: szukam kawy...
« Odpowiedź #16 dnia: 16 Październik 2015, 12:36:55 »
Malabar zaś to osobna para kaloszy; wg mnie nie pasuje ani do Kopi Luwak ani do ziaren z mokrej obróbki, bo jest to de facto sztucznie postarzane ziarno

Zgadzam się. To miał być niewinny żart z mojej strony. :evil:

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2372
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: szukam kawy...
« Odpowiedź #17 dnia: 16 Październik 2015, 13:11:22 »
Indie Monsoon Malabar, może i jest sztucznie postarzana ale to proces jak najbardziej naturalny. Kawa jest po prostu wystawiana na oddziaływanie wiatrów monsunowych a do samego procesu trzeba włożyć więcej własnej pracy bo kawę trzeba nieprzerwanie obracać i pilnować wilgotność samych ziaren. Cały proces monsunowania trwa ponad cztery miesiące. Ze względu na wilgotność ziaren i sam proces palenia przebiega inaczej.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: szukam kawy...
« Odpowiedź #18 dnia: 16 Październik 2015, 13:14:19 »
Proces naturalny, to prawda, ale i sztuczny, bo w sumie niepotrzebny... Chyba nigdzie poza Indią nikt go nie stosuje. Jest to ciekawostka historyczna, żywy eksponat...

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2372
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: szukam kawy...
« Odpowiedź #19 dnia: 16 Październik 2015, 13:23:50 »
bo w sumie niepotrzebny

Odpowiedzą jest np świetna kawa Mysore Nuggets.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: szukam kawy...
« Odpowiedź #20 dnia: 16 Październik 2015, 13:27:14 »
Też monsooned?

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: szukam kawy...
« Odpowiedź #21 dnia: 16 Październik 2015, 13:36:46 »
Mam wrażenie, że monsunowe kawy są łatwiejsze w obróbce. Nawet z mniej zaawansowanych palarni wychodzą całkiem fajnie.

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2372
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: szukam kawy...
« Odpowiedź #22 dnia: 16 Październik 2015, 13:46:53 »
Mysore nuggets, to myta arabika o dużych ziarnach i z regionu w którym się nie przeprowadza proces monsunowania.

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: szukam kawy...
« Odpowiedź #23 dnia: 16 Październik 2015, 15:38:47 »
Ta Wietnamska to podobno z łasicy (Weasel), choć angielska wersja podaje takie info:
Cytuj (zaznaczone)
So, what is Weasel Coffee? This exotic blend of coffee beans is eaten by the local civet cats where they are then passed through the digestive system.
:kwiat:



Tak czy siak Paris Mai tania nie jest  :nienie:



te 600000 dongów to jakieś 27 USD kawka

EDIT:
Off-Topic:
chyba jakaś Edyta miała taki przebój "Jestem cywetą"
« Ostatnia zmiana: 16 Październik 2015, 15:50:17 wysłana przez DrUsagi »
LMWDP #469

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi