Kenya AA Top Gakuyuini - palarnia kawy Euro Cafe
Kenijski mikrolot ze stacji obróbki Gakuyuini z dystryktu Kirynyaga. W przeważającej większości, 95 %, składa się z tradycyjnych odmian SL 28 i SL 34, dodatkiem jest 5 % odmiany Ruiru. Sposób obróbki - mokra, jak na Kenię przystało, palenie jasne, z przeznaczeniem do alternatywnych metod parzenia kawy. Ziarenka są spore, ładne, niepołamane i równo palone. Mają miły słodki zapach (melasa & karmel) z dodatkiem cytrusów (pomarańcze & mandarynki). W aromacie przemiału dominują świeże, słodkie cytrusy (pomarańcze & mandarynki).
Sposób przygotowania: dripper Tiamo V60-01, białe filtry Hario W i młynek Fiorenzato F6 Drogheria. Doza standardowa 6 g kawy na 100 g wody, temperatura wody 94°C, czas parzenia 2,5 minuty. Preinfuzja 30 sekund, w stosunku dwa gramy wody na gram kawy, bez mieszania. Później polewanie w czterech porcjach co 30 sekund, dwie ostatnie mniejsze, 2/3 i 1/3 w porównaniu do początkowych. Po drugim zalaniu delikatne mieszanie. Miły zapach unoszący się z drippera, zwiastuje przyszłe, przyjemne doznania. W aromacie dripa są cytrusy (pomarańcze & mandarynki) i melasa. Po spróbowaniu podobnie. Słodko, owocowo (w tej roli te same słodkie cytrusy, co wcześniej) i delikatne akcenty cytrusowej goryczki. Drip jest bardzo fajny. Słodko – owocowy, z delikatną, nienachalną kwaskowatością, bez goryczki. Równy i czysty w smaku, miły do picia, intensywnie owocowy. Posmak podobny, trwały i przyjemny. Z czasem przechodzący w cytrusową goryczkę i czekoladę. Przy dłuższym parzeniu, w granicach trzech minut, w naparze pokazywały się delikatne czekoladowe akcenty. Równe dobre doznania jak w V60, były w dripperze Melitta z filtrem Technivorm, model 101 z czterema dziurkami. Parzenie w granicach trzech minut owocowało mile czekoladowym naparem, okraszonym słodkimi cytrusami (pomarańcze & mandarynki). Drip był intensywny, dobrze zbalansowany i odpowiednio słodki. Inny niż z V60, ale na pewno nie gorszy.
Sposób przygotowania: aeropress, filtr metalowy i młynek Mahlkönig Vario Home. Metoda odwrócona, doza 7,5 g na 100 ml wody, temperatura wody 90°C, bez preinfuzji, czas parzenia 105 sekund, przeciskanie ponad 20 sekund, przemiał dosyć drobny. Wrażenia zbliżone do drippera Melitta, czyli słodka czekolada i słodkie cytrusy, zdecydowanie ok.
Kenia z dobrej palarni, to dla mnie taki przelewowy pewniak, zawsze dobrze wychodzi. Mikrolot Gayukuini z palarni Euro Cafe, zdecydowanie to potwierdza smacznym efektem w filiżance.