Źródło - Euro Cafe
Palenie - jasne
Przygotowanie - chemex i grindripper
Wygląd - ziarna małe, jasne, raczej okrągławe
Chemex
Doza standardowa, temperatury 94, 88, 85*C, czasy od 3 do 4,5 minuty. Przy wyższych temp. pojawiała się lekka goryczka na tle mocnych kwasków. Przy niższych kawa znacznie łagodnieje i jest bardziej "poukładana" - tu mi bardzo pasuje. Nie mogłem w niej znaleźć żadnego przewodniego smaku, gdzieś tam czuć taki alkoholowo-dębowy smak (whiskey?), coś prażonego (raczej nie orzechy, oże pestki słonecznika...) no i oczywiście owoce których nie zidentyfikowałem. W zapachu dominuje zapach "trawiasty", taka lekko przefermentowana skoszona trawa.
Grindripper ze standardowymi filtrami dołączonymi przez producenta
Doza j.w. temperatura 92-94*C, czas ok 3 minut. W tej metodzie zniknęła ta charakterystyczna trawiastość w zamian pojawiła się deserowa czekolada i więcej słodyczy. Od czasu do czasu czuć posmak kojarzący się z aromatycznym dymem z dziadka fajki.
Podsumowanie
Mimo iż kawę kupowałem z myślą o chemexie, to jednak w grindripperze podeszła mi zdecydowanie bardziej. Super
Lekka, orzeźwiająca i złożona.
[EDIT]
Poprawiłem dla Donkiszota