Autor Wątek: Ethiopia Dimtu Natural - palarnia kawy Euro Cafe  (Przeczytany 1270 razy)

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Ethiopia Dimtu Natural - palarnia kawy Euro Cafe
« dnia: 14 Lipiec 2017, 10:16:10 »
Ethiopia Dimtu Natural - palarnia kawy Euro Cafe

Arabika, odmiana Heirloom, sposób obróbki natural. Palenie jasne, przeznaczone do alternatywnych metod parzenia kawy.
Sposób przygotowania: dripper Tiamo V60 - 01, białe filtry Hario "W" i młynek Fiorenzato F6 Drogheria. Doza standardowa - 6 g kawy na 100 ml wody, temperatura wody 92°C czas parzenia nieco powyżej 2,5 minuty, preinfuzja 30 sekund, przemiał po zalaniu nie był mieszany.
Jasno palone ziarenka miały owocowo - słodki aromat, a w przemiale dominowały nuty świeżych moreli. Aromat dripa to również morele, a po spróbowaniu dochodziły jeszcze akcenty czarnej herbaty i delikatna kwaskowatość, mogąca się kojarzyć z winogronami. Profil smakowy naparu zgodny z opisem, który widnieje na stronie palarni. Drip był smaczny, owocowy, w miarę słodki, z niewielką jak dla mnie kwaskowatością. Posmak podobny, z dominacją czarnej herbaty.
Ethiopia Dimtu Natural to ziarenka warte zainteresowania. Dają sympatyczny drip, nie gorzki i nie kwaśny, z wiodącymi nutami moreli i czarnej herbaty, dobrze zapadający w pamięć. 
« Ostatnia zmiana: 14 Lipiec 2017, 10:22:37 wysłana przez WS »

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi