Ethiopia Dimtu Natural - palarnia kawy Euro Cafe
Arabika, odmiana Heirloom, sposób obróbki natural. Palenie jasne, przeznaczone do alternatywnych metod parzenia kawy.
Sposób przygotowania: dripper Tiamo V60 - 01, białe filtry Hario "W" i młynek Fiorenzato F6 Drogheria. Doza standardowa - 6 g kawy na 100 ml wody, temperatura wody 92°C czas parzenia nieco powyżej 2,5 minuty, preinfuzja 30 sekund, przemiał po zalaniu nie był mieszany.
Jasno palone ziarenka miały owocowo - słodki aromat, a w przemiale dominowały nuty świeżych moreli. Aromat dripa to również morele, a po spróbowaniu dochodziły jeszcze akcenty czarnej herbaty i delikatna kwaskowatość, mogąca się kojarzyć z winogronami. Profil smakowy naparu zgodny z opisem, który widnieje na stronie palarni. Drip był smaczny, owocowy, w miarę słodki, z niewielką jak dla mnie kwaskowatością. Posmak podobny, z dominacją czarnej herbaty.
Ethiopia Dimtu Natural to ziarenka warte zainteresowania. Dają sympatyczny drip, nie gorzki i nie kwaśny, z wiodącymi nutami moreli i czarnej herbaty, dobrze zapadający w pamięć.