Autor Wątek: Kenia Ruthagati - palarnia kawy Mastro Antonio  (Przeczytany 1636 razy)

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Kenia Ruthagati - palarnia kawy Mastro Antonio
« dnia: 30 Sierpień 2016, 21:36:04 »
Kenia Ruthagati - palarnia kawy Mastro Antonio

Arabika z rejonu Nyeri, odmiany SL 28 i SL 34, myta i suszona na słońcu, palenie dosyć jasne. Ziarenka mają intensywny zapach czerwonych owoców, z nutami słodkich malin, a w aromacie przemiału dominują czerwone porzeczki.
Sposób przygotowania: dripper Hario V60-02, białe filtry Hario i młynek Fiorenzato F6 Drogheria. Parzenie zacząłem od V60 i było na tyle dobrze, że przy nim zostałem. Parametry to: doza standardowa 6 g kawy na 100 ml wody, temperatura wody około 95°C, czas ekstrakcji poniżej trzech minut. W aromacie dripa były czerwone owoce, czerwone porzeczki i hibiskus. W smaku podobnie, dominacja słodkawych czerwonych porzeczek, z delikatnymi akcentami wiśni i hibiskusa. Napar zdecydowanie smaczny, z miłą i nieprzesadną kwaskowatością, czysty w smaku, w miarę słodki. Posmak podobny, długi i przyjemny, z kwiatowymi akcentami. Przy krótszym przelewie poniżej 2.5 minuty kwaskowatość była trochę większa, ale to właściwie standard.
I co tu napisać jako podsumowanie? Kenia Ruthagati to bardzo dobra przelewowa kawa, nic dodać, nic ująć.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi