Bacek, ta Classico Italiano parzyłeś jakąś alternatywą, czy w ekspresie?
W sumie trochę offtopując - przeglądając xCafe widzę, że mają rzeczy które zamawiam z swiezopalonej, z tym że o symboliczne pare złotych taniej. Jakościowo jakaś różnica między tymi palarniami?
Prawdopodobnie sprawdzę India Monsooned Malabar i Hondurasa z xCafe. (da się którą z nich pić bez mleka? Ja na przykład nie potrafiłem przełknąć Black Velvet bez dodatków
)
Poczekam jeszcze na jakieś sugestie. Ogólnie, najlepiej by było, żeby kawa była uniwersalna, dobra bez mleka jak i z mlekiem. Moja jasno palona Columbia Supremo Sofia np. ginie w mleku na tyle, że szkoda mi pieniążków żeby serwować gościom
(w efekcie trzymam 0.5kg kawy za 17zł na mleczne wizyty). Wtedy miałbym jedną delikatną tylko dla siebie (na razie jestem fanem Supremo), i jedną mocniejszą, również dla siebie, ale w razie W również dla gości
Jeszcze jeden mały offtop, te ozaczenia "jakościowe" typu AA - one są przypisywane kawie, czy serii? Jeżeli jedna palarnia podpisuje kawę "India Monsooned Malabar" a druga "India Monsooned Malabar AA", to znaczy, że ta druga ma lepszą partię, czy że ta pierwsza oszczędzała na literkach w nazwie?