forum.wszystkookawie.pl
Pogawędki przy kawie => Hobby, zainteresowania => Wątek zaczęty przez: GostRado w 13 Luty 2021, 16:12:23
-
:taniec: :pycha: kawka
-
Przepis?
Wyglądają apetycznie.
-
Ciasto robi matula, na oko, ja wymyśliłem, żeby dodać duuużo rodzynek, wtedy po upieczeniu ciasto nie jest suche. Takie lubię, rodzina też.
Najwięcej miałem problemów z pieczeniem. Po wielu kombinacjach wyszło mi, że najlepsze efekty mam przy temperaturze 190°C, piekarnik dobrze wygrzany (jak ekspres) grzałki dolna i górna, nie rożeń, położenie na 1/3 wysokości w piekarniku od dołu, czas 30 minut. Jak z espresso, trzeba próbować i próbować 🙂
-
Same rodzynki? Chyba widzę tam też skórki pomarańczy.
-
Jak tam Wasze świąteczne wypieki?
Tym razem inaczej piekłem: 5 minut 190°C a resztę czasu na 175°C. Ciasto jest bardziej puszyste, jakby tu nazwać i "mokre". Taką lubię drożdżówkę, zaś matula przypieka i jest "suche", bo jak twierdzi, boi się, że będzie niedopieczone.
-
Modyfikowałem "oryginalny" przepis, dodałem trochę kardamonu, cynamonu i kawe z kawiarki do zaczynu.
Takie experymentalne drozdzowki.
Na święta, to może baba (ale jeszcze nie wiem jaka ) I murzynek, bez rasistowskich podtekstów :hihihi:
[ You are not allowed to view attachments ]
Drożdżówek nie znalazłem, poszukam za to przepisu na jagodzianki ( były mega).
Jeszcze jakiś czas temu piekłem takie tam...
[ You are not allowed to view attachments ]
-
Ta u góry, chyba mocnej przypieczona? Jakimi grzałkami pieczesz czy termoobieg oraz temperatura?
Dolne zdjęcie :pycha:
-
potwornie przypieczona ale jak by co to ja się mogę poświęcić :pycha:
-
Jajko roztrzepane i mleko się tak u mnie przypalają ( smaruję wierzch).
Mi to nie przeszkadza :)
-
ale jak by co to ja się mogę poświęcić
Co nie 😀
Na zdjęciu, właśnie kosztuję z foremki i powiem, że to najlepszy wypiek drożdżówki w moim życiu. Żona jakby co - potwierdziła. Wnuczce też smakuje.
@Heniutek
Matula też smaruje jajkiem. Jakim systemem pieczesz?
-
Piekę różnie, ale zawsze bez termoobiegu.
-
ale zawsze bez termoobiegu
Ja też.
U mnie najlepiej się sprawdzają grzałki po brzegu piekarnika, górna i dolna.
-
Pierwsza faza :D Zobaczymy, jak się zachowa WoK, jak go przypieczę
-
Bardzo smaczny :pycha:
-
Rodzynki jaka najbardziej "multisezonowe", polecam również borówki, świetnie się komponują z drożdżówką.
-
Bardzo smaczny :pycha:
Mistrz ! Już się nażarlem nie na żarty, ale i tak 🤘😜🥳
-
Wielu się zastanawia, jak oni tę panettone robią i trafiłem na przepis. Chyba sam się na nią porwę, bo Mama odeszła do lepszego świata:
https://www.well.pl/life/148/swiateczne_ciasto_panettone_mistrz_kuchni_andrea_camastra_zdradza_sekret_wloskiego_przysmaku,13374.html