Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1054781 razy)

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2980
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2715 dnia: 13 Czerwiec 2018, 06:46:38 »
Chyba zainwestuje w wagę jubilerska bo ta kuchenna waży do 1g

Po co?

Za kilka dni waga nie będzie Ci do niczego potrzebna. Sięgniesz po nią przy jakimś problemie z nową kawą.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline uman Mężczyzna

  • Wiadomości: 439
  • Ekspres: Lelit Victoria, kawiarka, aeropress, V60
  • Młynek: Niche, Kingrinder K6, Porlex mini
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2716 dnia: 13 Czerwiec 2018, 07:19:16 »
Nie zgodzę się, na oko 16 i 17 gram wygląda tak samo a w ekstrakcji różnica jest. Ja nadal ważę. Oczywiście jak mi się sypnie 16,2 zamiast 16 to się tym nie przejmuję. Taka wystarczy http://allegro.pl/w05-waga-jubilerska-elektroniczna-0-01-500g-wagi-i6991734165.html
« Ostatnia zmiana: 13 Czerwiec 2018, 07:23:47 wysłana przez uman »

Offline GrizzzLee Mężczyzna

  • Wiadomości: 817
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2717 dnia: 13 Czerwiec 2018, 07:34:40 »
Nie zgodzę się, na oko 16 i 17 gram wygląda tak samo a w ekstrakcji różnica jest. Ja nadal ważę.

[emoji106]

Tak na marginesie kiedy zaczną produkować ekspresy z wagą?

https://modbar.com/system/espresso-av/ [emoji14]
« Ostatnia zmiana: 13 Czerwiec 2018, 07:39:22 wysłana przez GrizzzLee »

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2980
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2718 dnia: 13 Czerwiec 2018, 07:57:38 »
99% pijam podwójne.
Wielkość zagłębienia tampera jest podpowiedzią.
Można się bawić wagą.

Po kilku tysiącach wypitych kaw taka "miarka" wystarcza.
 ;)
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2719 dnia: 13 Czerwiec 2018, 08:00:40 »



Po co?

Za kilka dni waga nie będzie Ci do niczego potrzebna. Sięgniesz po nią przy jakimś problemie z nową kawą.

To chyba zależy też od kawy. Zgodzę się jeśli parzyć będzie jakiś ciemno palony blend, przy jasnych singlach może być problem bez wagi. Przynajmniej ja miewam.

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2980
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2720 dnia: 13 Czerwiec 2018, 08:22:12 »
Temat rzeka.
 ;)
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline uman Mężczyzna

  • Wiadomości: 439
  • Ekspres: Lelit Victoria, kawiarka, aeropress, V60
  • Młynek: Niche, Kingrinder K6, Porlex mini
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2721 dnia: 13 Czerwiec 2018, 10:11:27 »
Co do ubijania to gdzieś wyczytałem (może na BaristaHustle), że za mocno nie można ubić (w sensie lepiej za mocno niż za słabo), ważniejsze żeby dokładnie poziomo ubić. Im równiej będzie przed ubiciem, tym lepiej.

Offline GrizzzLee Mężczyzna

  • Wiadomości: 817
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2722 dnia: 13 Czerwiec 2018, 10:18:41 »
Polecam tego Pana. Mądry gość. Myślę, że dla wielu "wariatów" jest już znany (przewijał się na forum parę razy).

« Ostatnia zmiana: 13 Czerwiec 2018, 10:21:10 wysłana przez GrizzzLee »

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2723 dnia: 13 Czerwiec 2018, 11:22:45 »
Robię tak jak on tłumaczy, wersja z palcami na rancie. Nie widziałem tego filmiku, sam doszedłem co i jak, albo ktoś mi tu poradził te palce na początku drogi .

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline fresh Mężczyzna

  • Wiadomości: 861
  • Ekspres: Kazak Rota,Expobar Megacrem Mini Control
  • Młynek: Mahlkonig Guatemala, Nuova Simonelli MDX, Kazak Tura 3
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2724 dnia: 14 Czerwiec 2018, 23:37:12 »
Witam witam i o radę pytam.
Jestem świeży na forum i szukam swojego smaku espresso.
Póki co nauczyłem się ustawiać młyn na 34g w 25s z 17g kawy i jako tako przepuszczać przez kolbę.
Dzisiaj wpadł do mnie NPF i chciałem się pochwalić i zapytać o rady odnośnie ekstrakcji.
Czy sposób przepływu jest odpowiedni?
Czy jeżeli na ciastku zostaje lekkie a czasem nawet spore błoto to źle?
Czasami ciastko jest niezbyt zwarte i nie wychodzi w całości, tylko 90% i resztę wymiatam pędzelkiem, czy to źle?

Jeszcze mały problem mam, ponieważ na "starych" sitkach od Gaggi zdarza się że jest kawa w naparze (w sensie ziarna :D ), natomiast przy tym samym stopniu zmielenia w nowych sitkach do NPF'a już nie. Czym to może być spowodowane?

I kolejny edit: Czy sitko z NPF'a w ogóle da się wyjąć? Moje siedzi w nim z jakąś nieziemską siłą, a wolałbym nie uszkodzić nowego sprzętu :)

Filmik z drugiego szota z NPF'a
« Ostatnia zmiana: 15 Czerwiec 2018, 00:06:40 wysłana przez fresh »

Offline pmichal Mężczyzna

  • Wiadomości: 1072
  • Ekspres: Kalita
  • Młynek: Arco
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2725 dnia: 15 Czerwiec 2018, 10:42:29 »
Początek wygląda na dość wzburzony, ale później leci ładnie według mnie.
Ciastkiem się nie przejmuj póki kawa smakuje i ekstrakcja jest poprawna.
Nie miałem NPF (jeszcze), ale wydaję mi się, że sitko powinno wyjść, bo w końcu masz możliwość wymiany na VST czy IMS itd.

Inne sitko = inne zmielenie. Przesiadając się na sitko VST musiałem zmniejszyć sporo zmielenie.
Nie wiem jakie masz sitko w NPF.

Co do smaku kawy to spróbuj zmienić na początek ratio. Teraz masz 1:2 - spróbuj 1:2,5 lub 1:3.
Możesz również pobawić się w temperaturę. Jeżeli nie masz możliwości regulacji PID spróbuj zrobić backflush odpowiednio przed podpięciem kolby.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2726 dnia: 15 Czerwiec 2018, 16:24:45 »
1:15

Offline kawosz17

  • Wiadomości: 1594
  • Ekspres: Quick Mill Orione
  • Młynek: 1Zpresso J-Max S
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2727 dnia: 21 Czerwiec 2018, 13:26:13 »
Bardzo często w Silvii v1, mam kanałowanie boczne. Tamper 58mm, może ciut większy, byłby lepszy?
Mieszam przed ubiciem wykałaczką, żeby rozprowadzić kawę na boki. Czasem jest trochę lepiej.
Robił ktoś z was tak, że nasypał do kolby ~połowę dozy, ubił i nasypał resztę?

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4424
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2728 dnia: 21 Czerwiec 2018, 13:35:49 »
Chyba nikt na świecie nie robił tak

Offline kawosz17

  • Wiadomości: 1594
  • Ekspres: Quick Mill Orione
  • Młynek: 1Zpresso J-Max S
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2729 dnia: 21 Czerwiec 2018, 14:03:03 »
Hehe, to dobrze. Jeszcze będziecie to nazywać, metodą kawosza17

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi