Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1054732 razy)

Offline Pabloo Mężczyzna

  • Wiadomości: 288
  • Ekspres: Bezzera BZ16 R PM, Aeropress Fellow Prismo
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4395 dnia: 02 Marzec 2021, 08:48:03 »
I jakiej wody teraz używasz?


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline stefunk

  • Wiadomości: 272
  • Ekspres: Rancilio Epoca DE 2GR, Lelit MaraX
  • Młynek: Mazzer, GnIOTA, Xeoleo, 1zpresso JX-PRO
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4396 dnia: 02 Marzec 2021, 08:51:41 »
Primavera w baniakach 6L, polcali też żywiecki kryształ, który podobno podbija kwaśne smaki w kawie.

Offline Pabloo Mężczyzna

  • Wiadomości: 288
  • Ekspres: Bezzera BZ16 R PM, Aeropress Fellow Prismo
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4397 dnia: 02 Marzec 2021, 08:53:01 »
Ja mam stacje odwróconej osmozy z mineraliztorem, ciekawe czy primavera byłaby lepsza


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline stefunk

  • Wiadomości: 272
  • Ekspres: Rancilio Epoca DE 2GR, Lelit MaraX
  • Młynek: Mazzer, GnIOTA, Xeoleo, 1zpresso JX-PRO
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4398 dnia: 02 Marzec 2021, 09:00:51 »
Butelka kosztuje 4 pln, więc .... ;)

Offline Maciej_Wro

  • Wiadomości: 4
  • Ekspres: Bezzera Magica S Mn Pid
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4399 dnia: 02 Marzec 2021, 12:12:23 »
Panowie, prośba o podpowiedź.

Ekspres Bezzera Magica z Pid, młynek Eureka Mignon Specialita. Kawa smaczna, ale regularne błoto w sitku i słaba crema. Na "Chocolate Wave" od Antonio początek ekstrakcji dość ładny, ale szybko napar jaśnieje i na koniec zostaje może z 2mm cremy. Trochę się jeszcze pogorszyło jak zmieniłem sitko z fabrycznego Bezzery (sitko na 20g wg opisu, co było trochę za dużo dla mnie, tam crema była nieco większa) na 14-16g. sitko IMS (sypię tutaj 16g kawy i w ok 26-27 sec. dostaję 32-34g. naparu, PID 93 stopnie). Kawa równana dystrybutorem Motta, tamper zmieniony z 58 na 58,5 i brak poprawy. Kanałowania nie widzę, chociaż w błocie trudniej je dostrzec.

Teraz pytanie. Czy w związku z tym że kawa jest smaczna zaakceptować, że tak jest (być może winne ciśnienie 12 bar przy ekstrakcji, ustawione przez producenta w tym ekspresie?), czy jednak da się coś z tym zrobić i dalej próbować walczyć z dystrybucją kawy? Ewentualnie inne pomysły gdzie szukać poprawy?


Offline rapoh

  • Wiadomości: 1019
  • Ekspres: QuickMill Carola
  • Młynek: Ceado E6P
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4400 dnia: 02 Marzec 2021, 12:42:09 »
Wg mnie za drobno zmielona. ChW nie potrzebuje b. drobnego.

Offline Pabloo Mężczyzna

  • Wiadomości: 288
  • Ekspres: Bezzera BZ16 R PM, Aeropress Fellow Prismo
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4401 dnia: 03 Marzec 2021, 16:01:30 »
Czy wszystkie pompy w ekspresach kolbowych budują ciśnienie podobnie? Dlaczego przyjmuje się czas ekstrakcji 25s od uruchomienia pompy?
Obejrzałem poniższy film i zacząłem mieć wątpliwości:

Offline rapoh

  • Wiadomości: 1019
  • Ekspres: QuickMill Carola
  • Młynek: Ceado E6P
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4402 dnia: 03 Marzec 2021, 18:04:46 »
Dlaczego przyjmuje się czas ekstrakcji 25s od uruchomienia pompy?
Bo we włoskich kawiarniach mają kilkugrupowe maszyny z rotą i w 25 sekund przyjmą płatność oraz położą na blacie filiżanki z łyżeczkami. :-)
Jeżeli rota ma ciśnienie na grupie "od razu", a wibra nie, to trzeba czas "dziury ciśnieniowej" (niczym "turbinowej" w autach) odliczyć. Bo czas ekstrakcji to czas "oddziaływania" wody na kawę, nie sam wypływ (w uproszczeniu - dyskusja zresztą o tym na WoK była).

Offline stefunk

  • Wiadomości: 272
  • Ekspres: Rancilio Epoca DE 2GR, Lelit MaraX
  • Młynek: Mazzer, GnIOTA, Xeoleo, 1zpresso JX-PRO
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4403 dnia: 03 Marzec 2021, 18:28:48 »
Rotacyjna też potrzebuje chwili, żeby zbudować ciśnienie

Offline rapoh

  • Wiadomości: 1019
  • Ekspres: QuickMill Carola
  • Młynek: Ceado E6P
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4404 dnia: 03 Marzec 2021, 19:32:38 »
Ale wówczas chyba ta chwila jest pomijalna dla liczenia tych 26 sek.

Offline Pabloo Mężczyzna

  • Wiadomości: 288
  • Ekspres: Bezzera BZ16 R PM, Aeropress Fellow Prismo
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4405 dnia: 03 Marzec 2021, 19:44:26 »
Czyli liczyć 25s od uzyskania 9 barów?


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4406 dnia: 03 Marzec 2021, 19:49:59 »
Hej, gdy nie wiemy jak długo ma trwać ekstrakcja, robimy parę prób z korektami młynka i próbujemy, testujemy. Nie ma sensu się kłócić o to, czy złotą regułą ma być 25 czy 30 sekund. Warto sprawdzić to na sobie. Ważniejsze są względne zmiany w naszych pracach z espresso. Co się stanie, co poczujemy, gdy zmienimy czas zaparzania o np. 2-3 sekundy?

Offline korea83 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1014
  • Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: etzMAX Light T, Timemore Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4407 dnia: 03 Marzec 2021, 21:02:01 »
Pierwsza próba na nowej kawie. Ekstrakcja 60 sekund (długa preinfuzja) czyli wszystkie "normy" szlag trafił.

Wyszło naprawdę bardzo smacznie 😁

Ma być smacznie, a nie 25 czy 30 sekund.

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5234
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》MAZZER Philos... w drodze 》
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4408 dnia: 03 Marzec 2021, 21:05:14 »
》tertium non datur《

Offline Damian

  • Wiadomości: 876
  • Ekspres: Lelit Pl41e, V60, kawiarka GAT 3tz, Aeropress
  • Młynek: Fiorenzato F4 Eco, ascaso i2 mini, Hario skerton, xeoleo
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4409 dnia: 03 Marzec 2021, 21:18:01 »
Te 25 sekund to taki czas średni, wokół którego się oscyluje. Czasami wyjdzie dobre ristretto w 15 sekund, a czasami 45 sekund na espresso to wcale nie za długo. Kiedyś maszyny były inne, głównie dźwigniowe. Teraz są nowocześniejsze, z przepływomierzem, timerem i różnymi bajerami, typu preinfuzja czy PID. Kawę też raczej pali się delikatniej niż kiedyś, więc można ją nieco dłużej zaparzac. Te 25 sekund, to taki stary, dobry sredni/optymalny czas. Są jeszcze inne aspekty, od których zależy smak kawy, nie tylko czas.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi