Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1067012 razy)

Offline korea83 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1034
  • Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: etzMAX Light T, Timemore Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4380 dnia: 24 Luty 2021, 09:51:05 »
Trochę dziwne żeby przy tak szerokim zakresie prób ciągle było źle  :-\

Uzysk też ważysz czy faktycznie są to ml?

Offline stefunk

  • Wiadomości: 272
  • Ekspres: Rancilio Epoca DE 2GR, Lelit MaraX
  • Młynek: Mazzer, GnIOTA, Xeoleo, 1zpresso JX-PRO
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4381 dnia: 24 Luty 2021, 09:53:14 »
Przy ostatniej puszce illy w domu też czułem te aromaty.

Uzysk ważę, jeżeli gdzieś pisałem o ml to w rzeczywistości były to gramy

Offline korea83 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1034
  • Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: etzMAX Light T, Timemore Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4382 dnia: 24 Luty 2021, 09:58:58 »
Pozostaje jeszcze podniesienie temperatury. Skoro ciągle jest płasko i kwaśno to warto spróbować i iść wyżej z temperaturą.

Offline stefunk

  • Wiadomości: 272
  • Ekspres: Rancilio Epoca DE 2GR, Lelit MaraX
  • Młynek: Mazzer, GnIOTA, Xeoleo, 1zpresso JX-PRO
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4383 dnia: 24 Luty 2021, 10:14:40 »
Mam HX'a, ostatnio mierzyłem pirometrem, to na sitku pokazywało 91 stopni. Aktualnie przy HX flushu leci sporo pary, więc nie wiem czy to dobry pomysł.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4384 dnia: 24 Luty 2021, 10:16:09 »
Pirometrem na sitku -- w NPF, tak? Może to i jest jakaś miara...

Offline stefunk

  • Wiadomości: 272
  • Ekspres: Rancilio Epoca DE 2GR, Lelit MaraX
  • Młynek: Mazzer, GnIOTA, Xeoleo, 1zpresso JX-PRO
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4385 dnia: 24 Luty 2021, 10:51:44 »
Pirometrem na sitku -- w NPF, tak? Może to i jest jakaś miara...

Miałem na myśli prysznic grupy :)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4386 dnia: 24 Luty 2021, 11:13:14 »
To trochę gorzej, bo przecież taki pomiar nie może być dokładny ze względu na barwę sitka i wody. Lepiej gdy skierujesz pirometr w stronę ciemnej kawy wypływającej z sitka,

Offline stefunk

  • Wiadomości: 272
  • Ekspres: Rancilio Epoca DE 2GR, Lelit MaraX
  • Młynek: Mazzer, GnIOTA, Xeoleo, 1zpresso JX-PRO
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4387 dnia: 24 Luty 2021, 11:23:39 »
Kwestia ustawienia współczynnika emisyjności, o którym oczywiście zapomniałem ;)

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5307
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4388 dnia: 24 Luty 2021, 19:53:04 »
 
Cytat: GostRado w 22 Luty  2021, 21:06:35
Zadam Ci krótkie pytanie: masz npf?
Nie, we włoskich barach nie było, to po co mi?

Więc żyjesz w błogiej nieświadomości niewidząc, co tam Ci się  wyprawia na wyjściu z sitka...
》tertium non datur《

Offline rapoh

  • Wiadomości: 1019
  • Ekspres: QuickMill Carola
  • Młynek: Ceado E6P
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4389 dnia: 24 Luty 2021, 22:14:26 »
Cóż, jak polityką i kiełbasą  [emoji38]
Obserwacja wylewki mi wystarcza.

Offline MatroX Mężczyzna

  • Wiadomości: 135
  • Ekspres: Lelit Bianca
  • Młynek: Eureka Mignom Single Dose
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4390 dnia: 27 Luty 2021, 14:09:11 »
Przychodzę do Wasz z pytaniami
1/ Możecie polecić jakiś film na YT do nauki ubijania kawy?
2/ Macie jakieś patenty aby dobrze ustawić(głębokość) dystrybutora do kawy?

PS. Proszę mnie od razu nie linczować jeśli to nie jest odpowiedni temat na tego typu pytania. :Bicz: :Bicz: :Bicz:

Offline Makgajwer

  • Wiadomości: 306
  • Ekspres: Sage Bambino Plus, DeLonghi Esam 420.80TB
  • Młynek: Sage BCG600
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4391 dnia: 27 Luty 2021, 15:30:26 »
@MatroX
Ja nie używam tampera tylko dystrybutora, który ustawiłem wg wskazówek z tego filmu:



Odnośnie właściwej dystrybucji sporo jest filmów jak ten:



Ja robie od jakiegoś czasu tylko w NPF doza 18-19 g, którą z młynka na 2 razy wsypuję, lekko stukam kolbą o gumę na blacie mimo tego, że niektórzy tego nie polecają, dystrybucja dystrybutorem,  drugą stroną ubijam i nie mam kanałowania.
Ostatnio nawet jak trafiłem na ten film:



to czasem w NPF robie espresso w sitku na 1 kawę doza 9-10 gram, co nie wychodziło mi na fabrycznym portafiltrze.
Na powyższym kanale jest parę fajnych filmów między innymi jak ustawić wysokość dystrybutora czy uniknąć kanałowania.

Offline jakub_stanecki Mężczyzna

  • Wiadomości: 818
  • Ekspres: La Pavoni Europiccola, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Arco
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4392 dnia: 27 Luty 2021, 23:43:11 »
Przychodzę do Wasz z pytaniami
1/ Możecie polecić jakiś film na YT do nauki ubijania kawy?
2/ Macie jakieś patenty aby dobrze ustawić(głębokość) dystrybutora do kawy?
Jaki masz ekspres? jaki młynek? jaki tamper?
Never Give UP †

Offline korea83 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1034
  • Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: etzMAX Light T, Timemore Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4393 dnia: 28 Luty 2021, 08:59:30 »
2/ Macie jakieś patenty aby dobrze ustawić(głębokość) dystrybutora do kawy?

Zerknij tutaj:


Offline stefunk

  • Wiadomości: 272
  • Ekspres: Rancilio Epoca DE 2GR, Lelit MaraX
  • Młynek: Mazzer, GnIOTA, Xeoleo, 1zpresso JX-PRO
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4394 dnia: 02 Marzec 2021, 08:46:00 »
Happy end z moimi problemami ... cała paczka nieczapli poszła na eksperymenty ze stopniem zmielenia i nie udało się ogarnąć kwasu w kawie. Zniechęcony napisałem do palarni, która zaprosiła mnie w weekend na szota u nich. Pojechałem tam w niedziele, wypiłem, oczywiście zupełnie inaczej smakował niż u mnie. Pogadaliśmy chwilę, do procesu mielenia/dystrybucji/ekstrakcji nie mieli zastrzeżeń i zasugerowali wodę. Wczoraj przyniosłem do domu 24L Primavery ... i ... dzisiaj po ustawieniu młynka, na 3 szocie trafiłem sweet spota.

Tak więc, jeżeli nie dajecie rady uzyskać dobrego espresso, mimo idealnego procesu, to spróbujcie zmienić wodę, bo okazuje się, że może być odpowiedzialna za śmierdzącą kawę i kwaśny posmak.

Najdziwniejsze w tym wszystkim jest to, że posiadam własne ujęcie wody, 50L stację uzdatniania z multi złożem oraz 20" filtr węglowy, badania wody robiłem w poprzednim roku i wszystkie normy były sporo poniżej limitu.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi