Szkło i szkiełko do domowej kawy.
O filiżankach do espresso i cappuccino już było, ale przecież znane są Nam też inne kawy, które też trzeba w czymś podać. I to "coś" powinno być ładne i praktyczne.
Na zdjęciu nr 1 widać szklankę do latte macchiato czyli trójwarstwowej kawy. Koniecznie musi być ona przezroczysta, zwężona ku dołowi, wysoka, ale nie powinna przekraczać pojemności 300 ml.
Nieco inna jest szklanka do irish coffee czyli kawy z whiskey - zdjęcie nr 2 - nie powinna być ona zwężona ku dołowi jak w przypadku latte, pojemność około 250 ml. Dobrze też się sprawdza przy połączeniach kawy, ajerkoniaku i bitej śmietany.
Ostatnie zdjęcie przedstawia najzwyklejszą szklankę o pojemności 240 -250 ml. Służy ona do podawania kawy z dripa, aeropresa, chemexa - jednym słowem kawy czarnej bez dodatków.Co nie znaczy, że kawy na przykład z chemexu nie można przelać do większych filiżanek - najczęściej tak jest podawana ta kawa w kawiarniach.
W domu do areopressu stosuję kubek z grubej porcelany ponieważ cienkie szkło mogłoby nie wytrzymać nacisku i pęknąć.