A gdzie on ma dyszę gorącej wody ? Jak już będzie ją miał to masz pojęcie po ilu kubkach nastąpi uzupełnienie wody w tym bojlerze, jaki będzie spadek ciśnienia i temperatury po spuszczeniu tej wody, jak długo trwać wówczas będzie doprowadzenie do właściwego ciśnienia ?
Dyszę gorącej wody ma 5 cm. od lewego boku.
Ekspres ma grzałkę 3 x 1000 Wat. Dla przykładu rozgrzanie ekspresu od tem. 20 st. do 94 st. trwa ok.18 min. przy poborze 2000 Wat.
Na upartego rozgrzeję ekspres w 13-14 min. gdy podepnę kolejny pin w grzałce i przepływem wody dogrzeję elektrycznie ogrzewaną grupę.
Do profesjonalnego, dużego HX nadal sporo mu brakuje.
Dużo mu brakuje. OK. Jest to model tylko 1 gr.
A co ma:
1/ Bojler 4,9 litra.
2/ Moc 3 x 1000W - 230V.
3/ Elektrycznie ogrzewana grupa.
4/ Zawór ciśnieniowy Sirai
5/ Pompa rotacyjna.
6/ 2 termostaty, jeden dla grupy, drugi trójfazowy z czujnikiem w grzałce bojlera.
7/ Wyprowadzenie nadmiaru pary z zaworu bezpieczeństwa bezpośrednio na górną tackę pod filiżanki która jest przystosowana do osuszania mokrych szklanek.
8/ Wskaźnik poziomu wody w bojlerze.
9/ Ręczne i automatyczne napuszczanie wody do bojlera.
10/Manometr pary i ciśnienia wody.
11/ Zawór bezpieczeństwa dla HX-a regulowany.
12/ Zawór pary i wody. Tymi zaworami się nie kręci na około kilka razy. Wystawszy 1/4 obrotu gałką. Można odkręcić więcej, ale to gdy ktoś ma ochotę szybko spalić mleko. Dysza pary ma 4 otwory.
Janusz masz prawo mieć swoje zdanie. Ja mam inne. Moim zdaniem jest on w 100 % profesjonalny.