Autor Wątek: Jakie znamy gatunki kawy?  (Przeczytany 13830 razy)

Offline Olak Kobieta

  • Matka Założycielka
  • Wiadomości: 634
Jakie znamy gatunki kawy?
« dnia: 26 Kwiecień 2013, 21:14:44 »
Mam nadzieję, że DrUsagi wybaczy mi to cytowanie. On jako pierwszy zebrał tych kilka słów o każdym z gatunków kawy.

Cytuj (zaznaczone)
Krótka klasyfikacja gatunków kawy:

1. Arabica (Coffea arabica) - najbardziej popularny na świecie gatunek kawy. Ziarna Arabiki mają podłużny, wrzecionowaty kształt, choć niektóre odmiany są okrągłe, a jeszcze inne bardziej pękate. Kolor ziaren jest zielonkawy jednak nie zawsze. W zależności od odmiany zasem jest on niemal biały (czy też kremowy) a czasem nawet tak ciemny jak oliwki. Z ziaren tych uzyskamy łagodną i aromatyczną kawę, niekiedy z lekką czekoladową lub korzenną nutą. Charakterystyczna dla Arabiki jest niska zawartość kofeiny ok. 1- 1,7%. Ten najpopularniejszy gatunek kawy jest jednocześnie gatunkiem najtrudniejszym w uprawie.
Obecnie Arabikę uprawia się w Brazylii, Afryce, Indiach oraz na Jawie i Sumatrze.

2. Robusta (Coffea canephora) - drugi najbardziej popularny na świecie gatunek kawy. Robusta w przeciwieństwie do Arabiki jest znacznie mniej podatna na wszelkie choroby i szkodniki nękające kawowce. Dzięki temu jest wydajniejsza i może być uprawiana na niższych wysokościach. Ziarna Robusty są mniejsze i bardziej owalne aniżeli ziarna Arabiki a ich kolor jest bladozielony. Z ziaren tych uzyskamy napar o ostrym i lekko gorzkim smaku. Charakteryzuje się wyższą zawartością kofeiny ok. 2- 4,5%. Uprawia się ją w Kamerunie, Ugandzie oraz w Wietnamie.

3. Liberika (Coffea liberica) - ostatni liczący się na rynku gatunek kawy. Jej udział wynosi ok. 1%. Ceniona jest przede wszystkim za wydajność, gdyż jej ziarna są niemal dwukrotnie większe od ziaren Arabiki. Z uwagi na nierównomierne dojrzewanie owoców tego gatunku uprawy są ograniczone przez plantatorów. Owocuje nieregularnie, na jednym krzewie jednocześnie znajdują się kwiaty oraz niedojrzałe i przejrzałe owoce, co utrudnia zbiór kawy. Liberika jest mało aromatyczna. Najczęściej wykorzystywana jest jako tani wypełniacz do droższych i lepszych kaw. Kawę gatunku Liberika uprawia się w Liberii i Wybrzeżu Kości Słoniowej.
« Ostatnia zmiana: 03 Maj 2013, 12:21:41 wysłana przez spinka2 »
Imperfection is Beauty, madness is Genius and it's better to be absolutely ridiculous than absolutely boring - M. Monroe

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi