Z pewnością tarcia w polityce, trochę słońca, trochę mrozu i dzień dłużej w tym roku
Częściowo kawowe nowości są już dostępne on-line. Luty jest trochę krótszy, więc celowaliśmy w sam początek miesiąca.
EspressoSalwador San Luis - smaczna, uniwersalna kawa, stopień wyrazistości ok. Świdnickiej. Lubicie Salwadory, ten jest również bardzo smaczny.
Meksyk Bellavista - trochę podobny do Salwadoru, ale więcej ciemnej czekolady w espresso i bardziej złożona kwasowość.
Chiny Aqi Badu - na początku przyszłego tygodnia wpadnie do oferty, ma być owocowo i słodko
PrzelewyKenia Chepsangor Anaerobic - zero fermentu, owoce i kremowa słodycz. Trzeba mielić trochę grubiej w przelewie.
Nikaragua Finca Idealista Cascara Fermentation - kawa, która przy obróbce była fermentowana z cascarą. Nie dzieje się to beztlenowo, więc mamy mytą Nikaraguę fermentowaną z suszem owoców. Dało jej herbacianość, taką jakby dziką różę i hibiskusa. Nie ma tu funku, jest po prostu smacznie i jest balans. Najlepsza wyszła nam z AP i Chemexa. Koniecznie trzeba dać jej przestygnąć! Kawa-eksperyment, chcieliśmy ściągnąć coś innego niż kolejne ziarna z beczki 200h.
Uganda Ajere - bakaliowo-owocowy natural, idealnie zastąpi Gwatemalę Las Camelias.
Chiny Gui Ben - będą również w przyszłym tygodniu.
Postanowiliśmy połączyć Chiński Nowy Rok dwiema kawami z Chin, dotarły późno, więc jeszcze muszą się odstać. Sadzę, że pojawią się w ofercie ok. wtorku, sytuacja jest mocno dynamiczna.
Za jakiś tydzień-dwa będzie zmiana Przelewu Sezonu (ten był od czerwca), wystrzelaliśmy się z 10-ciu worków Limpido
Końcówka Limpido dokończy żywota w Świdnickiej a nowym Przelewem Sezonu będzie mieszanka Brazylii z Etiopią Limmu Kossa Natural. Etiopia z Brazką zawsze fajnie idą w parze! Postaram się tak manewrować, żeby cena się nie zmieniła.
Zapraszamy również do zbicia piątki na Warsaw Coffee Festival, kolejny weekend, na Narodowym. Dużo pracowaliśmy w styczniu nad odświeżeniem naszego standu, powinno być fajnie
KOŃCÓWKI UPDATE:
KOLUMBIA TACUEYO - 750g
RWANDA INTANGO - 4kg
GWATEMALA LAS CAMELIAS - 2,75kg
ETIOPIA URAGA LAAYYOO - 6,5kg
ETIOPIA GATTA YEAST - 8kg (bierzemy do Warszawy, więc pewnie zapasy stopnieją w ciągu tygodnia o połowę)
EKWADOR TYPICA MEJORADO - 10kg
HONDURAS LA FLORENCIA (przelew) - 5kg
Pozdrawiam,
Paweł