Autor Wątek: Severin km 3873 ustawienia żaren  (Przeczytany 12984 razy)

Offline GrizzzLee Mężczyzna

  • Wiadomości: 817
Odp: Severin km 3873 ustawienia żaren
« Odpowiedź #45 dnia: 16 Listopad 2017, 13:17:58 »
Ja bym do 4 minut nie dojeżdżał, nie wiem po co w ogóle takie czasy... Nie więcej jak 2:45 min.
Nie zgadzam się [emoji14]

Edit. Zresztą jest to przedział wyjściowy. Resztę dostosowuje się w zależności co się chce uzyskać. Tobie akurat takich podstaw nie muszę tłumaczyć. Zawsze musisz wsadzić swoje racje ;).
« Ostatnia zmiana: 16 Listopad 2017, 13:21:37 wysłana przez GrizzzLee »

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5087
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Severin km 3873 ustawienia żaren
« Odpowiedź #46 dnia: 16 Listopad 2017, 13:27:30 »
Po prostu próbowałem długich parzeń i nie byłem w stanie ogarnąć nic sensownego powyżej 3 minut, niezależnie od użytej kawy, wody i przemiału.

Offline GrizzzLee Mężczyzna

  • Wiadomości: 817
Odp: Severin km 3873 ustawienia żaren
« Odpowiedź #47 dnia: 16 Listopad 2017, 13:36:12 »
Po prostu próbowałem długich parzeń i nie byłem w stanie ogarnąć nic sensownego powyżej 3 minut, niezależnie od użytej kawy, wody i przemiału.
No widzisz, a ja jestem zadowolony nawet z przelewów powyżej 3 min. Przyznam, że powyżej 3.30 min sam nie wychodzę. Jak również poniżej 2.30. Każdemu coś innego.
« Ostatnia zmiana: 16 Listopad 2017, 13:40:24 wysłana przez GrizzzLee »

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5087
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Severin km 3873 ustawienia żaren
« Odpowiedź #48 dnia: 16 Listopad 2017, 13:50:30 »
Ja się trzymam 2:15-2:45 min niezależnie od ilości kawy, od 250 do 400 ml ;) Ale nie zwracałem uwagi jak mi parzy Melitta, ostatnio zapuściłem 1,2 l ale nawet nie zwracałem uwagi jak długo to leciało... Choć kawa wyszła bardzo dobra.

Offline Lukas.troch Mężczyzna

  • Wiadomości: 82
  • Ekspres: Kawiarka bialetti kawiarka Fagor, ekspres przelewowy, ekspres Zelmer Piano, ekspres Senseo, ekspres tchibo, Hario V60, AeroPress,
  • Młynek: Severin km3874 Severin KM3873
Odp: Severin km 3873 ustawienia żaren
« Odpowiedź #49 dnia: 16 Listopad 2017, 16:52:39 »
No ja tak oscyluje od 2.45 do max 3 minut ale nie wiem czemu kawa wychodzi mi kwaśna taka trochę cytrynka :) Od czego może zależeć kwaśność :) Jak kol wiek to brzmi... Kawa to EL SALVADOR DIVISADERO Villa Galicia od Euro Cafe...

Offline PiotrekBM Mężczyzna

  • Wiadomości: 1332
  • Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
Odp: Severin km 3873 ustawienia żaren
« Odpowiedź #50 dnia: 16 Listopad 2017, 18:55:17 »
No ja tak oscyluje od 2.45 do max 3 minut ale nie wiem czemu kawa wychodzi mi kwaśna taka trochę cytrynka :) Od czego może zależeć kwaśność :) Jak kol wiek to brzmi... Kawa to EL SALVADOR DIVISADERO Villa Galicia od Euro Cafe...
Od tego czy kawa po zaparzeniu będzie bardziej czy mniej kwaskowata zależy przede wszystkim od samej kawy.
Ta sama kawa  ale  jaśniej palona też będzie w smaku bardziej kwaskowata.
No i temperatura parzenia też wpływa na odczuwanie smaku kwaśnego. Za niska temperatura wody może dać kawę bardziej kwaśną.

Offline Lukas.troch Mężczyzna

  • Wiadomości: 82
  • Ekspres: Kawiarka bialetti kawiarka Fagor, ekspres przelewowy, ekspres Zelmer Piano, ekspres Senseo, ekspres tchibo, Hario V60, AeroPress,
  • Młynek: Severin km3874 Severin KM3873
Odp: Severin km 3873 ustawienia żaren
« Odpowiedź #51 dnia: 16 Listopad 2017, 19:56:49 »
Zrobiłem przemiał z 10 na 9 i w pierwszym przelewie temperatura była 90 i był kwas w drugim 96 i było już ok to znaczy była kwaskowa ale nie kwaśna czyli tak jak powinna być :)

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5087
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Severin km 3873 ustawienia żaren
« Odpowiedź #52 dnia: 17 Listopad 2017, 11:49:53 »
Nie schodź do 90 stopni, za nisko. 94-96 raczej, ja tak trzymam i nie mam na co narzekać.

Offline GrizzzLee Mężczyzna

  • Wiadomości: 817
Odp: Severin km 3873 ustawienia żaren
« Odpowiedź #53 dnia: 17 Listopad 2017, 13:51:31 »
Nie schodź do 90 stopni, za nisko. 94-96 raczej, ja tak trzymam i nie mam na co narzekać.
I kolejny raz się nie zgadzam :D. Swojego czasu, którąś kawkę z Etiopii przelewałem temp. 86-87st. Pięknie wychodziła. Polecam nie ograniczać się i kombinować.

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Severin km 3873 ustawienia żaren
« Odpowiedź #54 dnia: 17 Listopad 2017, 14:45:23 »
Potwierdzam, niektóre etiopie tak mają. Większość kaw jednak będzie lepiej zalewać wyższą temperaturą. Każda kawa jest inna, więc warto eksperymentować.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi