Tak. Po części ojczymem Deszczu jest Kacper - KAKR, który założył Małą Czarną. Jednak te dwa osobne twory mają inny cel. Mała Czarna jest swoistym laboratorium kawy. To połączenie miko palarni, która działa przy kawiarni. Ponadto, edukuje, szkoli i wychowuje nowe pokolenia baristów. Odbywają się u nas szkolenia SCA, podczas których uczestnicy zdobywają certyfikację (po zaliczeniu egzaminów oczywiście
). Przykładowo najbliższe organizowane przez nasz szkolenie SCA to sensory skills, które odbędzie się w 3 tygodniu stycznia. Są też szkolenia przeprowadzane wyłącznie przez nas
Połączenie kawiarni, palarni i salki szkoleniowej sprawia, że mamy dobre pole doświadczalne, na którym możemy się doskonalić i oferować coraz lepsze produkty. Nasza mikropalarnia wciąż się rozwija. Dzięki coraz większemu zainteresowaniu naszym ziarnem, mamy możliwość poznawać ciekawych ludzi pracujących z kawą - wspomniana Adrianna Trujilo, od której pozyskaliśmy Columbię, Nicolas z Collaborative Coffee Source, od którego pozyskujemy wspaniałe kawy - właśnie do nas jadą.
Natomiast Metiu - ogrania, sprząta, szkoli i kombinuje. Wspólnie z KAKR w tym roku zdobyliśmy certyfikaty SCA z zakresu barista skills oraz brewing.
A jeśli chodzi o nasze kawy, które parzycie w V60 - polecam temperaturę 94 - 95 st, czas parzenia ok 2:30 - 2:45 dla dozy 18 g/300 ml.