Hmm, chyba trochę przesadziłem z tym że dzbankowa Brita nie zmiękcza wody. Zbyt pochopnie oceniłem że dla miękkiej wody nie będzie różnicy.
Wydawało mi się też że w filtrach Brita Maxtra jest tylko węgiel aktywny (który usuwa tylko nieprzyjemne zapachy i niektóre niepożądane substancje), a tak naprawdę jest też wymiennik jonowy (żywica), substancja aktywna która zmiękcza wodę. W tym filtrze Saeco jest to samo, więc w teorii filtry są podobne (różnice pewnie tylko ile każdego składnika jest w każdym filtrze).
Jak spojrzałem na swoje pomiary to okazuje się że na nowym filtrze trochę jednak zmiękcza, przepraszam zatem za wprowadzenie w błąd
Moje pomiary na nowym filtrze:
Woda w kranie (Kraków, zakład uzdatniania Rudawa)
- TDS: 250
- Twardość ogólna: 17 stopni niemieckich
Przefiltrowana w dzbanku z filtrem Brita:
- TDS: 175
- Twardość ogólna: 9 stopni niemieckich
Pomiary od @Maciej1 dla Żywiec-Zdrój:
TDS: 134
Twardość 9 stopni niemieckich
Po przepuszczeniu przez Britę:
TDS: 90
Twardość 5 stopni niemieckich
To że filtr Brita traci na efektywności przy kolejnych dzbankach oparłem głównie na pogorszeniu smaku kawy (te najlepsze wychodzą na nowych filtrach). Ale jeszcze to postaram się zmierzyć, żeby zobaczyć jakie są liczby na 1 czy 2 tygodniowym filtrze.