Januszu!
Zanim wkleję wykres, o który pytasz, przypomnę, że
są to pomiary zmodyfikowanego Ascaso Arc z moim własnym sterowaniem. Nie ma ono nic wspólnego ze sterowaniem Ascaso ElectronicoZaczynamy symulację ekstrakcji z temperaturą 106,5*C, kończymy z temperaturą 90,5*C (różnica temperatur 16,0*C). Symulacja trwała 65 sekund, czyli dość długo.
Tu z kolei masz wykresy dla ekstrakcji z preinfuzją trwającą 24s (wzorowaną na rozwiązaniu Slayera - stałe ciśnienie OPV, znacząco ograniczony przepływ, w realu młynek Macap M2M ustawiony o dwa kliki drobniej, czyli sporo)
Zaczynamy od temperatury 101,0*C, żeby skończyć na docelowej 93,0*C (różnica temperatur 8,0*C).
Obie symulacje dotyczą doppio. Jak widzisz,
można uzyskać (prawie) płaską, sterowalną temperaturę wody na prysznicu w funkcji czasu, ale regulacja termobloku wymaga precyzyjnego dobierania parametrów w oparciu o pomiar temperatury wody na sitku prysznica (raczej niedostępnych dla zwykłego śmiertelnika), w dodatku różnych dla espresso i doppio, różnych też w zależności od czasu trwania preinfuzji. Śmiem twierdzić, że dużo wody upłynie w Wiśle zanim ekspresy z termoblokiem będą mogły zastąpić Hx-y.
Na koniec drobny smaczek - przed każdą ekstrakcją obowiązkowy flush (sterowany oczywiście przez ekspres, wychodzi około 50ml), inaczej nici z identycznych parametrów dla pierwszej i kolejnych ekstrakcji. Po flushu masz 90 sekund na ekstrakcję, inaczej musisz robić flush od nowa.
Reasumując - można? Można, ale
jest to niewiarygodnie skomplikowane. Czekam zatem z niecierpliwością na wyniki do Ascaso.
PS. Podobne pomiary dla Silvii masz na stronach 10 i 11 wcześniej podanego PDFa.
PS2. Używam określenia "symulacja", gdyż w rzeczywistości jest to pomiar temperatury wody wypływającej z sitka prysznica i zbieranej w plastikowy lejek. Przepływ wody jak przy ekstrakcji zapewnia sterowanie napięciem zasilania pompy.