Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1534552 razy)

Online kulka Mężczyzna

  • Wiadomości: 1492
  • Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4635 dnia: 09 Luty 2018, 18:35:03 »
Bardzo się różnią. Redondę musisz naprawdę drobno zmielić, wyższa temperatura też nie zaszkodzi (acz 95C to chyba górna granica).

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4636 dnia: 09 Luty 2018, 18:37:08 »
Tak, tak, to zupełnie inne kategorie. Wcześniej pisaliśmy, że Peña Redonda jest super jako espresso, ale to temat rzeka. Trzeba mieć naprawdę świetny ekspres i młynek, by proces zaparzania był poprawny. Jeśli uzyskamy poprawne espresso, to jest ono jasne (crema), lekkie, pachnące, słodkie przy kawach "palonych do espresso", takich jak Red lub jeszcze ciemniejsze moje mieszanki. Peña Redonda to jasno palone ziarno -- do metod przelewowych przede wszystkim.

Przy okazji, w sklepie są już czekolady Jordi's. Na razie 4, ale wkrótce reszta tego, co na fotografii :). Myślę, że jakością te tabliczki wyróżniają się bardzo. Mnie najbardziej porusza kwaskowatość -- coś czego w ogóle nie ma w popularnych czekoladach, zalewających nasz rynek. To czego nie ma w "Milkach" i "Wedlach" to także żywy aromat, bardzo bogaty...

« Ostatnia zmiana: 09 Luty 2018, 19:32:10 wysłana przez Antonio »

Offline wushu81

  • Wiadomości: 166
  • Ekspres: Steel Uno Prof Pid, Mocamaster KBG 741, Bialetti Venus,
  • Młynek: Eureka Mignon, Concept 5120
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4637 dnia: 09 Luty 2018, 21:15:25 »
Wcześniej pisaliśmy, że Peña Redonda jest super jako espresso, ale to temat rzeka. Trzeba mieć naprawdę świetny ekspres i młynek, by proces zaparzania był poprawny.
Czyli zmierzam w dobrym kierunku. Na młynku jeszcze skala jest, więc spokojnie drobniej zejdę, Nie wiem tylko jak z jakością przemiału. A dla ekspresu to może  być prawdziwy test. Ale jestem dobrej myśli. Od kiedy mam sitko IMS i niemalże idealnie spasowany tamper od Metiu, robienie kawy to prawdziwa przyjemność :)
« Ostatnia zmiana: 09 Luty 2018, 21:18:00 wysłana przez wushu81 »

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4638 dnia: 09 Luty 2018, 23:35:41 »
Zwiększ trochę dozę dla tego singla. I jak ekspres daje radę ze stabilnością temperatury przy większej ilości wody to ratio 2,5:1 też może się sprawdzić.
A mi wszystkie Synestezje i MA wyszły, czekam na blend z Etiopią Aricha;)

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4639 dnia: 10 Luty 2018, 18:29:02 »
Antonio, czy ja dobrze rozumiem, że do espresso będziesz wypalał ciemniej ziarno ?
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline sccoty Mężczyzna

  • Wiadomości: 313
  • Ekspres: Nuova Personal 1
  • Młynek: Mahlkonig ek43, mazzer SJ Timer Mod, Mazzer Major Timer Mod
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4640 dnia: 10 Luty 2018, 18:48:26 »
To Ela Pali jasno ;) A Antonio z Włoskim temperamentem :) ale bez przesady :)

Online kulka Mężczyzna

  • Wiadomości: 1492
  • Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4641 dnia: 10 Luty 2018, 18:58:51 »
Prędzej piekło zamarznie niż Antonio zbliży się ze stopniem palenia do włoskich mieszanek :D

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4642 dnia: 10 Luty 2018, 19:15:34 »
Z opisu smaków przez Antonia a konkretnie zamiany jednych w drugie przez zastosowane palenie, to chyba się do tych Włoskich jednak zbliża.  ;)
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4643 dnia: 10 Luty 2018, 19:20:42 »
Tak, tak... smakuj dalej opisy z etykiet zamiast kawy.

Offline wushu81

  • Wiadomości: 166
  • Ekspres: Steel Uno Prof Pid, Mocamaster KBG 741, Bialetti Venus,
  • Młynek: Eureka Mignon, Concept 5120
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4644 dnia: 12 Luty 2018, 18:04:33 »
Pena Redonda - kończy się paczka, ale chyba zaczęła mi wychodzić. Smak zgoła inny porównując do blendów wypalanych pod espresso. Mocno owocowe, lekko kwaskowate, smak zostaje na długo :) Teraz będzie dla odmiany Choco Wave i Aricha... DSC_0343_600x1066.JPG
Z 18,3 g
DSC_0344_768x1365_600x1066.JPG

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4645 dnia: 12 Luty 2018, 21:29:03 »
Aricha jest równie dobra jak Pena Redonda, ale bardziej "słodka" i z całym "bogactwem" naturalnej obróbki. Chocolate Wave to już moje "mocniejsze" i "gorzkie" uderzenie... ;)

Ostatnio zaszokowała mnie pewna oczywista rzecz. Może dlatego, że to były dwie kawy z innych palarni. Pierwsze espresso było w stylu nowoczesnym. Jasno palona Kolumbia z konkretnym pochodzeniem, palona w znanej palarni w Holandii... Espresso było bardzo wyraziste, aromaty owoców mocne, smak "kwaśny" -- wyraźny i pociągający; smak "gorzki" -- znikomy. Drugie espresso stanowiło kwintesencję dobrego smaku Włoch, było to po prostu espresso italiano -- "kwaśne" i "gorzkie" -- oba te smaki w równowadze. W sumie "kwaskowatość" obu tych kaw była podobna, ale inna była goryczka... To tak jest z kawami Synestezji i Mastro Antonio :). Moje mają gorzki smak ;).

Offline Evanduril Mężczyzna

    • pluszanki.pl
  • Wiadomości: 339
    • Projektowanie graficzne i fotografia
  • Ekspres: Aeropress/Prismo, OXO Good Grips, Kawiarka, Phin, Gaggia Classic
  • Młynek: 1zespresso/MYM 54, Baratza Sette 270
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4646 dnia: 12 Luty 2018, 23:14:48 »
Bo je spalasz  :lol2: :lol2: :lol2: :lol2:

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4647 dnia: 13 Luty 2018, 08:13:03 »
Ten "złośliwy" ale trafny komentarz pominę milczeniem ;). Palenie kawy jest balansowaniem na linii: kwaśny-gorzki. Przyjęło się jednak, że o smacznej kawie nie można powiedzieć, że jest kwaśna ani gorzka, bo jest słodka ;).

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4648 dnia: 13 Luty 2018, 08:46:00 »
Trzeba wypalić kawę tak, żeby kwaskowatość w pierwszym planie zamienić na słodycz nie dostarczając przy tym zbyt wiele goryczki. Tylko tyle, albo aż tyle  ;)
Kończę na tych swoich "nie trafionych" wywodach.  :szampan:
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline Evanduril Mężczyzna

    • pluszanki.pl
  • Wiadomości: 339
    • Projektowanie graficzne i fotografia
  • Ekspres: Aeropress/Prismo, OXO Good Grips, Kawiarka, Phin, Gaggia Classic
  • Młynek: 1zespresso/MYM 54, Baratza Sette 270
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4649 dnia: 13 Luty 2018, 08:46:06 »
E tam takie hipsterskie gadanie, kawa jest słodka jak się ją posłodzi :P Te wszystkie rzekomo słodkie kawy to taki "chłyt materkindowy". Nie zmienia to w niczym faktu, że dobra kawa jest dobra, a od Ciebie jeszcze złej nie dostałem :P

O właśnie, dzisiaj Las Lajas będę zamawiał ;)

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi