Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1532562 razy)

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2992
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4350 dnia: 30 Listopad 2017, 18:16:01 »
Antonio, najlepsze życzenia andrzejkowe i przy okazji wszystkim Andrzejom.
I Tobie Andrzeju :). Dzięki wielkie.


Grazie.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline Elka Kobieta

  • Wiadomości: 1281
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4351 dnia: 30 Listopad 2017, 18:26:12 »
CRS. Ale nie wiem ile osób tam pracuje :)

Myślisz, ze mają więcej singli? My mamy obecnie na stanie i rotacyjnie palimy:

1) Salwador Villa Galicia Bourbon,
2) Salvador Divisadero Pacamara Honey,
3) Salvador Divisadero Caturra natural,
4) Salvador Divisadero Maurizio Secret blend,
5) Salvador Finca Hondurita Honey,
6) Salvador Pacamara Pena Redonda,
7) Brazylia Sao Jose,
8) Brazylia FAF Yellow Bourbon,
9) Brazylia Pantano natural,
10) Brazylia Mogiana,
11) Brazylia Nossa Senhora De Fatima,
12) Brazylia La Nossa Senhora natural,
13) Honduras Comsa natural (direct trade),
14) Honduras Miriam Elisabeth Peres Top Lot natural
15) Honduras Ceiba washed organic
16)Kostaryka Finca Licho washed,
17)Kostaryka Finca Tono washed,
18) Kostaryka Las Lajas Black Honey,
19) Etiopia Aricha natural,
20) Etiopia Nefas natural,
21)Etiopia Ambela natural
22)Etiopia Gelena Abaya washed,
23)Kolumbia Pacamara Las Margeritas,
24) Kolumbia Fernandez Cauca,
25) Salvador Finca San Luis,
26)Rwanda Bushoki
27)Kenia Muthingini AA,
28)Kenia Kiuniu AA,
29)Kenia Slopes of 8 pb,
30) Kenia Ragati (w drodze)
31) Kenia Ichamana (w drodze)
32) India robusta Kaapi Royal

Andrzej ma jeszcze jakąś Gwatemalę, której nazwy nie pamiętam..Jednorazowo trafia na półki 1/3-1/2 wszystkich kaw, ale nie jestem w stanie przetestować reprezentancji wszystkich naszych singli (chociażby po 1 paleniu) w ciągu jednego dnia. Stworzenie szerokich opisów i doradztwo w kwestii zaparzania to bardzo poważne przedsięwzięcie. De facto musiałby to być osobny etat: tylko od komunikacji.
« Ostatnia zmiana: 30 Listopad 2017, 19:22:30 wysłana przez Elka »

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4352 dnia: 30 Listopad 2017, 19:21:40 »
12 osob, kolo 29 kaw w aktualnej sprzedaży, w tym blendy.

https://store.georgehowellcoffee.com/coffees/
Tak z pamięci, więcej u nikogo nie widziałem :)


Szczerze, jeszcze nie widziałem żadnej paczki kawy z żadnej palarni czy to z Polski czy z UE, czy niszowej manufaktury, czy wielkiego gracza, z przepisem na kawę.
The Barn do paczki wrzuca kartoniki z przepisami na AP, V60 i Chemex . Nie są bezpośrednio na paczce kawy, ale w pudelku sa. Wyglądają dokładnie tak jak the PDF'y : https://thebarn.de/pages/brew-guides
« Ostatnia zmiana: 30 Listopad 2017, 19:48:54 wysłana przez pj.walczak »

Offline Elka Kobieta

  • Wiadomości: 1281
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4353 dnia: 30 Listopad 2017, 19:25:16 »
Mityczna osoba, piękny podpis. Mam takie pytanie praktyczne: czy podoba się Państwu strona, na której te wszystkie kawy są razem. Ja głosowalabym za taką opcją.

Rozmarzyłam się na wspomnienie Esmeraldy..Nie tak dawno paliłam na samplerku dwa bajeczne mikroloty..
« Ostatnia zmiana: 30 Listopad 2017, 19:27:46 wysłana przez Elka »

Offline kulka Mężczyzna

  • Wiadomości: 1492
  • Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4354 dnia: 30 Listopad 2017, 19:41:41 »
Ach, brałem tylko pod uwagę to co aktualnie dostępne :)

Wszystkie kawy na jednej stronie są fajne, o ile jest choćby krótka informacja jaka metoda zaparzania i czego po aromacie i smaku się spodziewać.

Offline Rusek Mężczyzna

  • Wiadomości: 80
  • Ekspres: VBM Domobar Junior Super HX GR1
  • Młynek: Macap MC4T (R-C18
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4355 dnia: 30 Listopad 2017, 22:24:39 »
I znowu by wyszło, że wszyscy mają percepcję zaburzoną, a tylko Elka potrafi wycisnąć coś genialnego ze zwykłego :)
Na szczęście zaraz ten wątek skasują specsłużby ze względu na zbyt duże nasilenie obrazoburczych malowideł.  :ogien:
Rusku, o ile dobrze pamiętam, Ty masz szczególnie wrażliwą percepcję w kwestii niektórych naturali. Wydaje się, że jesteś hiper-testerem geosminy i pod tym względem mój nos Twojemu raczej nie dorówna..

Ela, ja wychodzę z założenia, że do ziemi wcześniej czy później trzeba się przyzwyczajać... :)
Bez urazy... Doskonale wiesz, jak bardzo cenię Waszą pracę, smaki, gusta... I choć sercu memu bliższe twory andrzejkowe, to Synestezja nie raz sensorycznie mnie podnieca...
Jeszcze jedno... z racji profesji mam słabość do alkoholi a geosmina to... :)
« Ostatnia zmiana: 30 Listopad 2017, 22:54:29 wysłana przez Rusek »

Offline Rusek Mężczyzna

  • Wiadomości: 80
  • Ekspres: VBM Domobar Junior Super HX GR1
  • Młynek: Macap MC4T (R-C18
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4356 dnia: 30 Listopad 2017, 22:30:24 »
Szczerze, jeszcze nie widziałem żadnej paczki kawy z żadnej palarni czy to z Polski czy z UE, czy niszowej manufaktury, czy wielkiego gracza, z przepisem na kawę.

Na stronie mastro masz przepis i film ze Scottem.

Mało widziałeś... Rocketbean z Rygi :) A przepisy to każdy sam musi sobie stworzyć... Andrzej z Elą potrafią na jednym ustawieniu  młyna parzyć single i bledny a inni będą kręcić w nieskończoność śrubą, szukając idealnego przemiału. Mnie smakują mocniej palone ziarka, przeciągnięte w maszynie i do tego często z domieszką indyjskiej robusty a ktoś inny raczyć się będzie jakimś na mokro spłodzonym yellow burbonem z wypalonym jasno niczym słońce... Ile nas tyle recept. Ważne, by każdy poszukał własnej drogi. W tym tkwi sekret dobrej kawy. Bo procedury i reguły to jedno, a podniebienia to drugie... Największa frajda to dochodzenie do prawy całe życie...

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4357 dnia: 01 Grudzień 2017, 04:46:11 »
The Barn do paczki wrzuca kartoniki z przepisami
A, nie, z ogólnymi zasadami to wiele palarni wychodzi na przeciw. Doubleshot ma fajne filmy, na polskiej stronie CP też mnóstwo informacji, świetne broszurki zawsze ma Java. Tu się rozchodzi o konkretny przepis na konkretną kawę, na każdą inny, z uwzględnieniem sprzętu i wszystkiego co się da.
« Ostatnia zmiana: 01 Grudzień 2017, 04:50:04 wysłana przez donkiszot »

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4358 dnia: 03 Grudzień 2017, 12:35:33 »


Crema na espresso Salwador -- Salwador była tak dziś smakowita, że zjadłem ją w całości parę już razy ;). Cena dobra -- zapraszam :).

Wkrótce ogłosimy specjalną promocję/ofertę na jedną z mieszanek do espresso. Jutro do magazynu wjeżdżają świeże młynki E5/6P, a także wspomniany gdzie indziej E8D. Wkrótce dam znać jak ten ostatni działa w naszym laboratorium :).
« Ostatnia zmiana: 03 Grudzień 2017, 12:39:01 wysłana przez Antonio »

Offline Elka Kobieta

  • Wiadomości: 1281
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4359 dnia: 03 Grudzień 2017, 13:26:37 »
Ja z kolei polecam Juicy w nowej formule: połączenie Etiopii Aricha z Kostaryką Las Lajas Black Honey  :pycha:

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4360 dnia: 04 Grudzień 2017, 15:55:35 »
Jak wspomniałem wcześniej, proponujemy bardzo dużą, mikołajkową promocję, obniżki cen nawet o 20% dla paru świetnych kaw:

Promocje do Świętego Mikołaja

Buongiorno to teraz po Salwadorze-z-Salwadorem najlepsza z moich kaw. Nossa Senhora de Fatima to świetna, wyjątkowa, organiczna Brazylia. Podobnie Fazenda Ambiental Fortaleza. Red Aricha to aromatyczna bomba. Urodzinowa mieszanka bardzo świeża i bardzo żywa, do espresso bardzo dobra.

Poza tym zapraszamy na szereg naprawdę genialnych kaw: Kolumbia Valle del Cauca Pacamara (the best!), Etiopia Gelana Abaya, Etiopia Aricha, Kenia Muthingiini, Salwador Pena Redonda Pacamara, Salwador El Divisadero Caturra, trzy świetne Hondurasy, Rwanda, wreszcie kawa idealna --> Idealna kawa Juicy.
« Ostatnia zmiana: 04 Grudzień 2017, 15:59:57 wysłana przez Antonio »

Offline Elka Kobieta

  • Wiadomości: 1281
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4361 dnia: 04 Grudzień 2017, 16:37:46 »
Moi faworyci w przelewach to Pena Redonda, Juicy, Etiopia Aricha, Etiopia Gelena Abaya Kenia Muthingini. W espresso mieszanki Buongiorno i Red z wczoraj :-).

Jutro dopiero spróbuję połączenia Salwadorów :-). Uwaga: Red Aricha to bardzo jasne espresso..Juicy jest intensywne i słodkie. Pena Redonda ma aromaty mytej Etiopii (Gelena Abaya), ale jest dużo słodsza..

Offline tored Mężczyzna

  • Wiadomości: 260
  • Ekspres: V60-2, Melitta, Phin, Aeropress, G.A.T 2tc, G.A.T 6tc
  • Młynek: Kinu M47
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4362 dnia: 04 Grudzień 2017, 19:54:54 »
Mimo problemów z paczkomatami dostałem w piątek Kolumbijską Pacamarę - moje drugie podejście do niej, tym razem wyszła fajniej niż poprzednio. Jest baardzo dobra, a gdy dołożyć do tego cenę (upolowana na promocji), to lepszej nie znalazłem  :pycha:

A tak odchodząc od tematu konkretnych kaw, brakuje mi w Waszym sklepie filtrów - tych najzwyklejszych, do V60-1 i 2 oraz aeropressu. Czasem człowiek chce zamówić Wasze kawki, kończą mu się filtry i zamiast załatwić to za jednym zamachem musi jechać do centrum i tracić czas na stanie w korkach.  :(

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4363 dnia: 04 Grudzień 2017, 20:06:17 »
W Gliwicach korki, czy w Kafo nie mają filtrów? ;)

Offline tored Mężczyzna

  • Wiadomości: 260
  • Ekspres: V60-2, Melitta, Phin, Aeropress, G.A.T 2tc, G.A.T 6tc
  • Młynek: Kinu M47
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4364 dnia: 04 Grudzień 2017, 20:10:06 »
W Kafo ostatnio rzadko bywam :( Coraz mniej czasu spędzam na uczelni, a regularne, 30 km podróże do kawiarni to niezbyt ekonomiczny pomysł  :P
A Katowice, w których mieszkam takie spokojne nie są :/

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi