@Dopeman, masz całkowitą rację odnośnie braku adekwatnych informacji w sklepie. Cauca od dłuższego czasu jest palona ciemniej: co najmniej od dwóch miesięcy.
Miriam jest natomiast bardzo jasna, ale ta kawa de facto pozbawiona jest kwaskowatości. To jej "wrodzona" cecha. Antonio dziś przelał ją w V60: na gorąco może czułam jakąś goryczkę, ale na zimno, po wystudzeniu do temparatury pokojowej była bardzo słodka i owocowa. Może należy ją zalewać wodą o niższej temperaturze?
Kiedyś, kiedy byliśmy na Dolnym Śląsku i na śniadania jeździliśmy do "Chaty Cyborga", gdzie był tylko warnik z wrzątkiem, Antonio skrapiał nasze kawy do cuppingu odrobiną zimnej wody: potem dopiero wylewał "wrzątek". W przypadku espresso, w barze Manuela Terzi w Bolognii widziałam natomiast skropienie wstępne kawy "spryskiwaczem" do kwatów z zimną wodą a potem zapięcie pf i rozpoczęcie normalnej ekstrakcji (chyba z preinfuzją). Jeśli Miriam wydaje się ciemna, to spróbuj wody o niższej twardości: ona jest dla takich naturali konieczna. W espresso nie zaparzysz tej kawy: to jest typowy PRZELEW.
Strona sklepu wymaga reformy, ale nie zrobi się jej do tego momentu, póki przestrzeń na pracę umysłową będzie przenaczona na pakowanie paczek..
Kawy Syneztezji "z automatu" trafiają do działu "single do espresso". To pomyłka. Większość jest palona bardzo jasno: do metod przelewowych. Do espresso będą się aktualnie nadawać:
1) Etiopie naturalne (także do przelewu)
2) Honduras natural Comsa (Miriam Elisabeth Perez nie)
3) Kolumbia Fernandez Cauca,
4) Salvador Pacamara Pena Redonda (jeśli ktoś lubi kwaski), ale zasadniczo jest to kawa jest przeznaczona do przelewu,
5) Salvador El Divisadero Caturra natural (nie zaparzy się dobrze w ekspresach automatycznych ),
6) Kenia Muthigini AA (jeśli ktoś lubi kwaski i espresso owocowe)
7) Kenia Kinii z 25.09 (jeśli ktoś lubi kwaski)
Do espresso nie nadają się : "Slopes of 8", Honduras Ceiba i Honduras Miriam Elisabeth Perez, które trafiły tam omyłkowo.
Mam nadzieję, że ta kwestia zostanie wkrótce poprawiona i zamiast kategorii "single do espresso", która jest historyczną zaszłością, znajdziemy w sklepie Mastro Antonio dział "Single". Ja zasadniczo palę single "do metod przelewowych". Comsa natural i Fernandez Cauca palone są ciemniej z założenia. Inne kawy (np. Etiopie naturalne) mają taki profi i taką naturę, że mogą także być zaparzane jako espresso. Taka możliwoścć, moim zdaniem, powinna być zaznaczana w sklepie.