Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1532682 razy)

Offline crik Mężczyzna

  • Wiadomości: 135
  • Ekspres: G.A.T. 3tc, Phin, Kalita 155 SS, AP, V60-02, Gabi, La Peppina - renowacja
  • Młynek: Kinu M38
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3675 dnia: 30 Lipiec 2017, 20:02:02 »
Che tylko jedną, obie na pewno dobre, a wybór jest pomiędzy Etipia Guji i Kenia Karatina, czy ktoś coś napiszę bym mógł zdecydować  [emoji38]

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3676 dnia: 30 Lipiec 2017, 20:33:17 »
Obie zupełnie różne :).

Offline crik Mężczyzna

  • Wiadomości: 135
  • Ekspres: G.A.T. 3tc, Phin, Kalita 155 SS, AP, V60-02, Gabi, La Peppina - renowacja
  • Młynek: Kinu M38
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3677 dnia: 30 Lipiec 2017, 20:41:56 »
:D Antonio, po tym na pewno nie mam łatwiej  :o

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3678 dnia: 30 Lipiec 2017, 20:51:44 »
Jeśli lubisz "naturalne" aromaty i mniej kwaskowatości, to Etiopia. Jeśli bardziej lubisz wibrującą kwaskowatość, "czyste" aromaty, to Kenia.

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3679 dnia: 30 Lipiec 2017, 20:54:24 »
To dla ułatwienia podpowiem, że obie zyskują na smaku przez kontrast jeśli próbujesz ich kolejno.

Offline crik Mężczyzna

  • Wiadomości: 135
  • Ekspres: G.A.T. 3tc, Phin, Kalita 155 SS, AP, V60-02, Gabi, La Peppina - renowacja
  • Młynek: Kinu M38
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3680 dnia: 30 Lipiec 2017, 21:03:06 »
 :brawa:
Podczas wyboru ciągle poruszam się trochę jak dziecko we mgle. Ale widzę że można na Was liczyć  [emoji38] I później zawsze bym brał więcej niż pierwotnie zamierzam.

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3681 dnia: 30 Lipiec 2017, 21:12:08 »
Do usług.

Offline crik Mężczyzna

  • Wiadomości: 135
  • Ekspres: G.A.T. 3tc, Phin, Kalita 155 SS, AP, V60-02, Gabi, La Peppina - renowacja
  • Młynek: Kinu M38
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3682 dnia: 30 Lipiec 2017, 23:55:29 »
No i wziąłem obie  :hihihi:, czekoladzie też nie mogłem się oprzeć  :pycha:

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3683 dnia: 31 Lipiec 2017, 08:39:47 »
Ostatnio w pracy w miejsce Bushoki pojawiła się Ambela – zadziwiające jak bardzo różnią się gęstością (w sensie fizycznym, g/cm3). Nasypałem do pojemnika tyle ile przy Rwandzie zajmowało 30g, na wagę i zonk: 130g, czyli ledwie 20g kawy (pojemnik od m47 to 109,2g). wygląda na to, że Etiopia jest o 1/3 lżejsza... Wiedziałem że są różnice, nie sądziłem że aż takie.

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3684 dnia: 31 Lipiec 2017, 11:23:45 »
u mnie pojemnik od m47 waży dokładnie 100,18 g, sprawdź może jak z tym pojemnikiem i procedurąważenia. Wysoko uprawiane Etiopie są raczej gęstymi kawami więc coś niewiarygodne mi się wydaje aby były tyle lżejsze :)
« Ostatnia zmiana: 31 Lipiec 2017, 11:27:20 wysłana przez krystians »

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3685 dnia: 01 Sierpień 2017, 14:33:12 »
2,6 kg mieszanek espresso przyjechało.
Dzięki za dodatkową torebeczkę EE.
Kawa zapakowana, zamrożona, czeka na konsumpcję.

Na początek ristretto i doppio z Chocolate Wave. Oraz wariacje typu Americano i Flat White. Pycha. Zrównoważone, fajne espresso, z bardzo delikatnie zarysowaną kwaskowatością. Najlepsze dla mnie na koniec:  fantastyczny posmak czekolady długo po wypiciu. Polecam.

I jeszcze Ariadna Plus przygotowana jako doppio. Gładka, głęboka, bez kwaskowatości. Też bardzo fajna, zgodna z opisem, tego się spodziewałem. Ja jednak wolę smak CW. Ta w połowie idzie do siostry bo właśnie takiej szukała jako bazę pod cappuccino. A+, też polecam :)

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3686 dnia: 01 Sierpień 2017, 17:10:50 »
A w filiżance Chocolate Wave prezentuje się tak:
MA-ChocolateWave.jpg

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3687 dnia: 02 Sierpień 2017, 12:12:13 »
Degustacji blendów MA ciąg dalszy. Dziś doppio z Espresso espresso. Znowu bardzo dobrze i znowu zgodnie z tym co opisane na stronie.
To bardzo duża zaleta, często opisy kaw nijak się mają do tego co można posmakować w filiżance. U MA wręcz odwrotnie.

A jeszcze w ramach eksperymentu tą porcję kawy mieliłem i parzyłem tuż po wyjęciu z zamrażalki.

Offline mr_j

  • Wiadomości: 597
  • Ekspres: Arrarex Caravel, Giotto, Chemex, Hario V60-02, Aeropress, Phin, Kawiarka
  • Młynek: Ascaso i-mini, K6 Compak, Hario Slim, C40, Kuma 83mm
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3688 dnia: 02 Sierpień 2017, 12:54:58 »
Dziękuję serdecznie, za szybką przesyłkę  :ok:
I miły gratis w postaci dodatkowej paczuszki  :szampan:


Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3689 dnia: 05 Sierpień 2017, 09:01:57 »
Cieszę się, że moje blendy do espresso smakują :). Z ciemniejszej linii Mastro Antonio, polecam oprócz Kolumbii Risaralda Marcella jeszcze jedną Kolumbię -- Huila ASOPCAFA. Przedwczoraj chyba odwiedzili nas rowerzyści z Łodzi. Na początku mówili coś o "Malabar", ale Kolumbia ASOPCAFA dała im radę ;). Obok świetnej mieszanki Espresso Espresso jest kolejna partia Stormy Weather oraz proste połączenie Brazylii i Meksyku czyli Espresso #3.

Wczoraj pojawiły się kolejne palenia Eli: Kenia Rungeto i Kahuro do przelewów oraz Blend Urodzinowy do espresso. Warto skorzystać z przecen na bardzo dobre kawy, np. Kostaryka Licho, Kolumbia Fernandez, Honduras Honey, Juicy. Wszystkie są super, perfekcyjnie wypalone, smaczne. Bardzo fajny do przelewania jest również Bob-o-link z Brazylii :). Krótko mówiąc, z mokrej obróbki: Juicy, Kenie, Ekwador, Kostaryka, Kolumbia, Etiopia Konga; z naturali: Etiopia Nefas, Salwador Villa Galicia, Honduras COMSA, Brazylia Bob-o-link.
« Ostatnia zmiana: 05 Sierpień 2017, 09:10:00 wysłana przez Antonio »

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi