Autor Wątek: Cold Brew - parzenie na zimno [ZDJĘCIA]  (Przeczytany 117401 razy)

Offline Metiu

  • Wiadomości: 518
    • M Coffee Accessories
  • Ekspres: Isomac Tea II, La Pavoni Prof.
  • Młynek: Mazzer Mini A Digital, Wilfa, Feldgrind, Comandate Mk3
Odp: Cold Brew - parzenie na zimno [ZDJĘCIA]
« Odpowiedź #120 dnia: 19 Czerwiec 2017, 19:07:01 »
Z moich doświadczeń wynika ("parzę" średnio co dwa dni, czasem codziennie), że lepsze efekty daje użycie wody w temperaturze pokojowej/wprost
z filtra. Plastikowy fermantator zostawiam w chłodnym, zacienionym pomieszczeniu i na drugi dzień filtruję. Pozostawienie macerującego się coldbrew
w lodówce daje mi nieco gorsze rezultaty. Macerowane w temp. pokojowiej jest pełniejsze, słodsze - jak "lepiej zaparzone".
Potem filtracja, hyc do beczki...i na kran - powstaje wtedy nitro coldbrew :pycha:
W wersji domowej można użyć syfonu do bitej śmietany, jednak trzeba mieć na uwadze, że wylatywać będzie gęsta piana i nasycenie azotem będzie nieco inne niż z kranu.

A korzystając z okazji zapraszam do spróbowania w kawiarni Mała Czarna we Wrocławiu. Inne kawowe i nie kawowe dobroci też się znajdą.  ;)
Czy potrzebujesz tampera ? - > clik !

Offline dopeman

  • Wiadomości: 1044
Odp: Cold Brew - parzenie na zimno [ZDJĘCIA]
« Odpowiedź #121 dnia: 19 Czerwiec 2017, 20:57:25 »
Eh.. Nitro dla niego warto bawić się w cold brew :)

Offline Koper

  • Wiadomości: 18
Odp: Cold Brew - parzenie na zimno [ZDJĘCIA]
« Odpowiedź #122 dnia: 20 Czerwiec 2017, 10:35:09 »
Czy ktoś już próbował z cold brew zrobić nitro w domowym zaciszu?
Jeżeli tak to proszę o podzielenie się wrażeniami, oraz tym jakiego sprzętu używacie.

Offline Metiu

  • Wiadomości: 518
    • M Coffee Accessories
  • Ekspres: Isomac Tea II, La Pavoni Prof.
  • Młynek: Mazzer Mini A Digital, Wilfa, Feldgrind, Comandate Mk3
Odp: Cold Brew - parzenie na zimno [ZDJĘCIA]
« Odpowiedź #123 dnia: 20 Czerwiec 2017, 23:00:08 »
Napisałem wyżej.  ;)
Czy potrzebujesz tampera ? - > clik !

Offline Koper

  • Wiadomości: 18
Odp: Cold Brew - parzenie na zimno [ZDJĘCIA]
« Odpowiedź #124 dnia: 21 Czerwiec 2017, 15:11:09 »
Napisałem wyżej.  ;)

Pomroczność jasna czy inna choroba filipińska mnie dopadła :)
Niemniej syfon już jedzie, bardzo ciekawy jestem finalnego efektu.
Cold brew lubię, a jeżeli nasycić to gazem rozweselającym, to przecież musi wyjść wesoło... znaczy się smacznie :)

Offline mr_blend Mężczyzna

    • Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1097
    • Palarnia Blend
  • Ekspres: Conti Ace
  • Młynek: San Remo SR50 EVO
Odp: Cold Brew - parzenie na zimno [ZDJĘCIA]
« Odpowiedź #125 dnia: 21 Czerwiec 2017, 21:22:15 »
Czy ktoś już próbował z cold brew zrobić nitro w domowym zaciszu?
Jeżeli tak to proszę o podzielenie się wrażeniami, oraz tym jakiego sprzętu używacie.

Syfonu z bitej śmietany, trzeba jedynie spuścić trochę gazu zanim zaczniesz nalewać. Mojej żonie np. smakuje nitro latte, czyli albo cold brew z mlekiem z syfonu albo szoty kawy z zimnym mlekiem (bez lodu) i tak samo. Generalnie bardzo lekki, letni napój ;)

Offline dopeman

  • Wiadomości: 1044
Odp: Cold Brew - parzenie na zimno [ZDJĘCIA]
« Odpowiedź #126 dnia: 21 Czerwiec 2017, 21:45:08 »
Czy ktoś już próbował z cold brew zrobić nitro w domowym zaciszu?
Jeżeli tak to proszę o podzielenie się wrażeniami, oraz tym jakiego sprzętu używacie.

Syfonu z bitej śmietany, trzeba jedynie spuścić trochę gazu zanim zaczniesz nalewać. Mojej żonie np. smakuje nitro latte, czyli albo cold brew z mlekiem z syfonu albo szoty kawy z zimnym mlekiem (bez lodu) i tak samo. Generalnie bardzo lekki, letni napój ;)
Czy te syfony to też na azot i dają efekt jak Guinness w Irlandzkim pubie? :)

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Cold Brew - parzenie na zimno [ZDJĘCIA]
« Odpowiedź #127 dnia: 21 Czerwiec 2017, 21:54:43 »
Tak. Syfony mają naboje z podtlenkiem azotu

Offline Metiu

  • Wiadomości: 518
    • M Coffee Accessories
  • Ekspres: Isomac Tea II, La Pavoni Prof.
  • Młynek: Mazzer Mini A Digital, Wilfa, Feldgrind, Comandate Mk3
Odp: Cold Brew - parzenie na zimno [ZDJĘCIA]
« Odpowiedź #128 dnia: 21 Czerwiec 2017, 22:13:02 »
Trzeba tylko pamiętać, że azot lubi zimno i trudno jest rozpuszczalny. Dlatego trzymamy syfon w lodówce i dobrze mieszamy tuż po zagazowaniu. Efekt dostępny od razu, ale nalepiej smakuje na drugi dzień , gdy część azotu się rozpuści.  :szampan:
Czy potrzebujesz tampera ? - > clik !

Offline pafcio0 Mężczyzna

    • Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2377
  • Ekspres: Profitec Pro 300, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
Odp: Cold Brew - parzenie na zimno [ZDJĘCIA]
« Odpowiedź #129 dnia: 21 Czerwiec 2017, 22:17:07 »
Są syfony na CO2 do bitej śmietamy, ale są też syfony na CO2 do wody sodowej. Czym to się różni i co by było lepsze do gazowania kawy?  :)

Offline Mader Mężczyzna

  • Wiadomości: 684
  • Ekspres: Aeropress, Drip V60-02, Kalita, Clever Drip, Gabi Master A
  • Młynek: Comandante C40 MK3 Iron Heart
Odp: Cold Brew - parzenie na zimno [ZDJĘCIA]
« Odpowiedź #130 dnia: 21 Czerwiec 2017, 22:57:08 »
Dobra to jaki syfon kupić? Widzę jakieś hendi. Litrowy czy pół litrowy?

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Cold Brew - parzenie na zimno [ZDJĘCIA]
« Odpowiedź #131 dnia: 22 Czerwiec 2017, 07:41:07 »
1/2 litra jest elastyczniejszy. Teoretycznie do syfonu masz dać tyle płynu ile wynosi jego nominalna wielkość, w przeciwnym wypadku musisz dokładać kolejne naboje, żeby osiągnąć określone ciśnienie. Hendi jest do domu OK, choć z białego (mam własnie taki) przy tłustych łapkach schodzą napisy (rozmazują się brudząc powierzchnię). Poza tym jest stosunkowo tani  :)

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2373
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Cold Brew - parzenie na zimno [ZDJĘCIA]
« Odpowiedź #132 dnia: 22 Czerwiec 2017, 09:09:40 »
Są syfony na CO2 do bitej śmietany, ale są też syfony na CO2 do wody sodowej. Czym to się różni i co by było lepsze do gazowania kawy?

Syfony mogą być takie same, różnica jest w nabojach.

Serving Coffee On Tap, CO2 vs Nitrogen


Offline GrizzzLee Mężczyzna

  • Wiadomości: 817
Odp: Cold Brew - parzenie na zimno [ZDJĘCIA]
« Odpowiedź #133 dnia: 29 Lipiec 2017, 12:01:16 »
Pierwszy cold brew za mną i... Tragedia. Etiopia Guji (miesięczna, jasno palona, 6g/100ml) zmielona na Wilfie (ustawienie między FP, a Dripem), zalana Primaverą w temp. pokojowej do 0,5l. Wylądowało toto na 24h w lodówie. Na koniec napar przelany przez V60 (z 10min kapało). Wyszło bardzo gorzko i nic poza tym. Czyżby kawa zmielona za drobno? Zły wybór ziaren? Nie wiem co sądzić. Trochę mnie zniechęciło do kolejnych prób.

Wysłane z mojego Nexus 7 przy użyciu Tapatalka


Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Cold Brew - parzenie na zimno [ZDJĘCIA]
« Odpowiedź #134 dnia: 29 Lipiec 2017, 12:07:51 »
24h to bardzo długo, możesz dokonać próby smaku po 6h, po 8h, po 10h. Pamiętaj aby powietrza nad kawą było możliwie mało i aby wszystko było szczelnie zamknięte.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi