forum.wszystkookawie.pl
Opinie, testy i porównania => Ekspresy automatyczne => Wątek zaczęty przez: michumich w 16 Sierpień 2017, 12:55:39
-
Witajcie
Posiadam od kilku miesiecy ekspres automatyczny Saeco Incanto HD8917/09. Producent do oczyszczania wody zaleca stosowanie filtra antywapiennego AquaClean CA6903/00, ktory nalezy wymienac srednio raz na 3 miesiące, koszt ok 70 zł. Zastanawiam się nad zrezygnowaniem z tego filtra i wlewaniu do ekpresu przefiltrowanej wody bezpośrednio z dzbanka Brita Maxtra, który również posiadam. Czy wpłynie to w jakiś negatywny sposób na ekspres lub smak kawy? Oczywiście ekspres będę odkamieniał odpowiednimi środkami co jakiś czas, pomimo tego iż z kranu leci miękka woda i do tego będzie jeszcze filtowana Britą.
Z góry dziękuję wszystkim za rozwianie moich wątpliwości.
Pozdrawiam
-
Jeśli masz miękką wodę i zamierzasz regularnie odkamieniać to ten filtr Saeco jest zbędny.
Filtry Brita nie zmiękczają wody, ale znacznie poprawiają smak wody (i kawy) więc nadal warto wlewać wodę z tego dzbanka.
-
Oczywiście, że brita zmiękcza wodę. Skąd pomysł, że nie?
-
Jeśli masz miękką wodę i zamierzasz regularnie odkamieniać to ten filtr Saeco jest zbędny.
Filtry Brita nie zmiękczają wody, ale znacznie poprawiają smak wody (i kawy) więc nadal warto wlewać wodę z tego dzbanka.
Oczywiście, że brita zmiękcza wodę. Skąd pomysł, że nie?
Obecnie moja woda "z kranu" ma takie wartości:
Twardość og.[mgCaCO3/dm3] - 77
Stopnie niemieckie [dGH] - 4,60
Określenie wody - bardzo miękka
Zatem też tak sądziłem, że wydawanie dodatkowych 70 zł co 3 miesiace na filt AquaClean to wyrzucenie pieniedzy w błoto, lepiej zainwestować te pieniadze w dobra kawę i lać wodę z dzbanka Brita + odkamieniać raz w miesiacu. Co o tym sądzicie?
-
Skąd masz dane?
-
Skąd masz dane?
Pewnie ze strony MPWiK.
-
Też tak pomyślałem. Ponoć laboratoryjne testy wody są bardzo drogie...
-
Ale testy akwarystyczne drogie nie są, a dane na stronie wodociągów często nie pokrywają się z rzeczywistością.
-
Tak dane od dostawcy wody. Kupowac dalej AquaClean czy zbedny>
Pozdrawiam
-
Oczywiście, że brita zmiękcza wodę. Skąd pomysł, że nie?
Własne pomiary. Tak zmiękcza, ale zauważalne jest to tylko przy średnio twardej lub twardej wodzie. I to tylko przy pierwszych kilku dzbankach, potem filtr bardzo traci na efektywności. Dlatego w praktyce nie można tego nazwać zmiękczeniem wg. mnie.
Przy miękkiej wodzie to "zmiękczenie" jeszcze bardziej jest niewidoczne.
a dane na stronie wodociągów często nie pokrywają się z rzeczywistością.
Jakieś konkretne przykłady? Czy są to znaczące różnice?
Bo u mnie w Krakowie z ujęcia Rudawy pokrywają się +-10%.
-
Nie wiem co tam u was nie zmiękcza. Po 3-4 zagotowaniach wody z kranu mam w czajniku więcej kamienia niż po 3-4 tygodniach gotowania wody z Brity.
-
Różnice są różne, ale w długim okresie. Do tej pory miałem w krainie wodę o twardości 17, w tym roku mam 8.
O pomiarach i skuteczności brity rozmawialiśmy w wątku o wodzie. Skuteczność maleje wraz z litrami i zależy od jakości wody. Ale nie wiem czemu przy miękkiej wodzie masz mniejsze różnice. Sprawdzasz węglanową czy ogólna?
-
Chyba najprostsza metoda odpowiedzi na to pytanie to zakup kropelkowych lub od biedy paskowych testów akwarystycznych i sprawdzenie jakie faktycznie woda ma parametry, przed filtracją po filtracji i po podwójnej filtracji.
Bez zgadywania i wróżenia z netu.
-
Do tej pory miałem w krainie wodę o twardości 17, w tym roku mam 8.
Kraków ma kilka ujęć wody - lokalne o większej twardości (Rudawa, Sanka - wypływające gdzieś z Jury) i Raba - dość miękka. Widocznie Cię przełączyli na Rabę.
-
Hmm, chyba trochę przesadziłem z tym że dzbankowa Brita nie zmiękcza wody. Zbyt pochopnie oceniłem że dla miękkiej wody nie będzie różnicy.
Wydawało mi się też że w filtrach Brita Maxtra jest tylko węgiel aktywny (który usuwa tylko nieprzyjemne zapachy i niektóre niepożądane substancje), a tak naprawdę jest też wymiennik jonowy (żywica), substancja aktywna która zmiękcza wodę. W tym filtrze Saeco jest to samo, więc w teorii filtry są podobne (różnice pewnie tylko ile każdego składnika jest w każdym filtrze).
Jak spojrzałem na swoje pomiary to okazuje się że na nowym filtrze trochę jednak zmiękcza, przepraszam zatem za wprowadzenie w błąd :-[
Moje pomiary na nowym filtrze:
Woda w kranie (Kraków, zakład uzdatniania Rudawa)
- TDS: 250
- Twardość ogólna: 17 stopni niemieckich
Przefiltrowana w dzbanku z filtrem Brita:
- TDS: 175
- Twardość ogólna: 9 stopni niemieckich
Pomiary od @Maciej1 dla Żywiec-Zdrój:
TDS: 134
Twardość 9 stopni niemieckich
Po przepuszczeniu przez Britę:
TDS: 90
Twardość 5 stopni niemieckich
To że filtr Brita traci na efektywności przy kolejnych dzbankach oparłem głównie na pogorszeniu smaku kawy (te najlepsze wychodzą na nowych filtrach). Ale jeszcze to postaram się zmierzyć, żeby zobaczyć jakie są liczby na 1 czy 2 tygodniowym filtrze.
-
Panowie, czyli reasumując. Przy już bardzo miękkiej wodzie z kranu jest sens stosowania dodatkowego filtra AquaClean, czy lepiej lać wodę z dzbanka Brity i odklamieniać ekspres raz w miesiacu?
-
Nie ma potrzeby używania tego AquaClean bo to jest to samo co Brita Maxtra. No chyba że chcesz mieć mega miękką wodę i podwójnie filtrować, ale pamiętaj o tym że każde filtrowanie też zmniejsza PH co wpływa niekorzystnie na smak kawy.
Przy tak miękkiej wodzie wydaje mi się że odkamienianie raz w miesiącu to zbyt często.
-
Dziękuję bardzo. To będę teraz lał wodę z Brity i po miesiącu testowo odkamienię, jak nie będzie syfu to zaczne to robic raz na 2 miesiace.
Wodę bezpośrednio z kranu mam miękką bo w czajniku nie osadza sie w ogóle kamień.
-
Wodę masz miękka, kamienia w czajniku brak. Na twoim miejscu spróbowałbym pic przez tydzień kawę z kranówy, a potem po przejściu przez filtr - porównasz sobie smak kawy. Jak pisali koledzy - zbyt "jałowa" woda do kawy też nie jest dobra.
-
Kraków ma kilka ujęć wody - lokalne o większej twardości (Rudawa, Sanka - wypływające gdzieś z Jury) i Raba - dość miękka. Widocznie Cię przełączyli na Rabę.
Tak to właśnie wygląda, a gdybym wierzył w info na stronie wodociągów, to dalej bym miał 17 ;)
A wahania z tego samego źródła to +/- 2 stopnie.