forum.wszystkookawie.pl
Opinie, testy i porównania => Ekspresy automatyczne => Wątek zaczęty przez: Renata0303 w 21 Czerwiec 2018, 15:55:32
-
Witam Wszystkich!
Jeśli takie pytanie padło, to przepraszam, że zaśmiecam wątek.
Kupiłam używany ekspres Melitta Cafeo Ci, zakup był przez internet, wiec do 14 dni mogę zwrócić, na liczniku 13200 kaw, niby działa, ale wydaje mi się, że ekspresso wychodzi słabe, a poza tym msrtwi mnie to, że krązek kawowy po zaparzeniu się rozpada i jest mokry.
Sprzedawca stwierdził, że w tych ekspresach to norma
I pytanie do Was drodzy forumowicze, bo jestem zielona w tej kwesti- czy tak rzeczywiscie jest?
Co zrobić, jak ustawić, żeby kawa była mocna? Mnieszą objetość wody?
No i o co chodzi tak naprawdę z tymi fusami?
Bo podejrzewam, że sprzedawca mnie wkręca, a może się mylę?
Proszę o pomoc
-
Po pierwsze to nie ekspresso a espresso. Wybacz ale chyba nas wszystkich na tym forum wkurza takie nazewnictwo. Chociaż w tym ekspresie to będzie ciężko o espresso. Po drugie zwiększ dozę mielonej kawy. Może pomoże. Może...
-
Janusz, może to całkiem świadomie napisane :). Pasuje do automatu :).
-
Może. Ale nie zaszkodzi nieco edukacji w temacie... Pasuje ale kłóci się z pojęciem.
-
Po pierwsze świeża (14 dni - 6 miesięcy od palenia) kawa o klasycznym profilu pomoże.
Po drugie spróbuj ustawić bardzo mocną, ilość ml dość mało (30-80ml w tym zakresie bym szukał), temperaturę średnią lub wysoką. No i myślę, że trzeba młynek podkręcić (musi być pusty lub w trakcie pracy) w lewo. Jeśli z takiego ustawienie espresso nie będzie przypominać espresso, to raczej nic więcej się wycisnąć z tego sprzętu nie da.
-
Nie ma to jak Janusz szydzący z Grażyny, he he
-
Donkiszot, dziękuję
Liczyłam, że ktoś mi coś podpowie, ale widzę, że panowie nie wiedzą.
Najłatwiej kogoś wyśmiać
-
Ja odpowiem , melitta , nivona , siemens, bosch . czyli ekspresy z tym samym zaparzaczem rzadko robią idealne ciastka :) zrób zdjęcie :) do oceny po zrobieniu kawy na największej mocy . A jeśli był regulowany młynek to tak dopiero po 15 kawach się stabilizuje :)
-
Przepuszcza zawór drenażu ,miałem to samo w nivonie.
-
Żadne to szyderstwo tylko doprecyzowanie pytania, w ekspresso mokre ciastko jest jak najbardziej pożądane ale w espresso już niekoniecznie :jezyk: Nie przejmował bym się ciastkiem, o ile kawa w filiżance wychodzi poprawna, te ekspresy nie są stworzone dla zachowanie poprawności procesu parzenia espresso czy wymagań normatywnych, ale dla wygody użytkownika więc jest to pewien rodzaj kompromisu między innymi w aspekcie intensywności naparu czy postaci ciastka kawowego itd :taktak:
-
Oj tam, oj tam literówki się czepiają
Ale cieszę się, że są też tacy, którzy chcą pomóc, dzięki Wam bardzo :buziak:
Na zdjęciu ciastko po zrobieniu ESPRESSO na największej mocy kawy, dość suche wyszło, ale rozwalone :mhh:
Ktoś, coś???
-
Potrzebujemy więcej danych -- jaka kawa i jak smak? Samo ciastko jest tylko jakimś tam drogowskazem, niekoniecznie musi być twarde i całe.
-
Kawa była ok :) 30 ml wody, przy wiekszej ilości wody, jest dla mnie za słaba
Czyli nie czepiać się ciastek?
Jeśli kawa jest w porzadku, to zostawić to tak jest?
-
Tak.
-
Oj tam, oj tam literówki się czepiają
Ale cieszę się, że są też tacy, którzy chcą pomóc, dzięki Wam bardzo :buziak:
Na zdjęciu ciastko po zrobieniu ESPRESSO na największej mocy kawy, dość suche wyszło, ale rozwalone :mhh:
Ktoś, coś???
Patrząc na fotkę, bez układu odniesienia, jest śrut.
Ale mogę się mylić.
-
Ciastko ok z tym ze mielenie mogło by być faktycznie drobniejsze zmień ustawienie młynka na najmniejszą kropkę( z prawej strony ekspresu za klapką) zmień temperaturę na wysoką zrób 10-15 kaw i przy 16 kaw i daj znać czy pomogło :) druga kwestia ekspres z licznikiem 13 tys kaw to ekspres z niemałym przebiegiem
Edit :
Zapomniałem nie zdziw się jak podczas robienia tych kaw po przestawieniu młynka ciastka będą jeszcze bardziej mokre to sie ustabilizuje
-
Jestem pod wrażeniem, że ktoś patrzy czy ciastko z automatu wygląda ok :). Po zdjęciu faktycznie jakby zbyt grubo zmielone, ale to smak kawy jest najważniejszy.
-
ale to smak kawy jest najważniejszy.
na co ma niemały wpływ
zbyt grubo zmielone
;)
-
Z takim przebiegiem to może być nawet problem z młynkiem, ale spróbuj zmienić ustawienie na najdrobniejsze i sprawdź co wtedy Ci wyjdzie.
-
ale to smak kawy jest najważniejszy.
na co ma niemały wpływ
zbyt grubo zmielone
;)
yyy?
-
No co?
Sam napisałeś. Konkluzja moja i innych. ;)
-
Aaa bo pomyślałem, że coś nie tak ;)