Autor Wątek: Lody  (Przeczytany 48281 razy)

Offline pienza

  • Wiadomości: 25
  • Ekspres: Ascaso Dream 2019, Cafelat Robot Barista
  • Młynek: Niche Zero, 1Zpresso JX Pro, MYM54
Odp: Lody
« Odpowiedź #120 dnia: 04 Maj 2019, 10:49:44 »
Po prostu produkt kenwooda jest słabej jakości i powtarzają się właśnie komentarze o rozszczelnianiu się misy podczas transportu lub później. Mimo to prawdopodobnie kupię tę misę ze wzgl na niską cenę i możliwość zwrotu / skorzystania z gwarancji

www.amazon.de/Kenwood-AT956A-Eisbereiter-Aufsatz-Chef-Liter/dp/B0002W5JGQ

Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 1646
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Odp: Lody
« Odpowiedź #121 dnia: 04 Maj 2019, 12:09:44 »

Offline Derdi

  • Wiadomości: 83
Odp: Lody
« Odpowiedź #122 dnia: 04 Maj 2019, 12:13:30 »
Niestety, produkt wycofany z asortymentu.

Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 1646
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Lody
« Odpowiedź #123 dnia: 05 Maj 2019, 14:23:55 »
A, No to niefart. W każdym razie na poziomie przystawki Kenwooda można kupić inne tanie maszynki - wszystkie działają na tej samej zasadzie. Ja brałbym najtańsze bez negatywnych opinii jak w Kenwoodzie. Kolejny poziom to kompresor.

Edit: Natomiast jeśli masz wolę do kręcenia, to zdecydowanie bierz kręcenie w domu niż lody z lodziarni - domowe lody, podobnie jak z kawą, deklasują te w większości lodziarni. Dodatkowy atut - znasz ich skład.
« Ostatnia zmiana: 05 Maj 2019, 14:31:24 wysłana przez rubin »

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5082
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind

Online tom517

  • Wiadomości: 1788
  • Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
Odp: Lody
« Odpowiedź #125 dnia: 07 Maj 2019, 18:19:03 »
Krem angielski: 4 żółtka, 60gr cukru, 500ml mleka. Jeszcze dodałem 2 łyżki śmietany 30. Wyszło na 3+. Nemox w końcu się zatrzymał, nie dał rady kręcić. Brakuje mi kremowości :(

Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 1646
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Odp: Lody
« Odpowiedź #126 dnia: 07 Maj 2019, 19:06:00 »
Tak na oko to mało cukrów i tłuszczu. Jak chcesz żeby było mniej słodkie to zmieszaj zwykły cukier z glukozą. Na 500 ml mleka 2 łyżki śmietany to chyba za mało, Ew. Spróbuj podgonić tłustym mlekiem w proszku (żeby nie dodawać wody). A tak w ogóle to polecam kalkulator już tutaj cytowany to balansowania mieszanki lub literaturę poradnika Callebaut - pomaga jak chcesz eksperymentować sam z przepisami.

Online tom517

  • Wiadomości: 1788
  • Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
Odp: Lody
« Odpowiedź #127 dnia: 07 Maj 2019, 19:45:43 »
Kolejna próba się chłodzi: 500ml mleka, 200ml śmietanki 30, 15g mleka w proszku, 2 żółtka, 1 jajko, 75g glukozy i 30g cukru, wanilia w proszku 1g, powinno być bardziej kremowo. Jutro test :)
Mam obok rozpuszczone z lokalnej lodziarni (skład mleko jajka cukier i olejek waniliowy) ale moje są żółte a te białe, może 1 jajko wystarczy.
« Ostatnia zmiana: 07 Maj 2019, 19:51:25 wysłana przez tom517 »

Online tom517

  • Wiadomości: 1788
  • Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
Odp: Lody
« Odpowiedź #128 dnia: 08 Maj 2019, 19:50:20 »
Zrobiłem jeszcze masę z 400ml śmietanki 30, 200ml mleka i 65g glukozy. Dodałem 1/3 masy z poprzedniego postu. Wyszły dobre lody coś pomiędzy bolero i big milkiem. Widzę światełko w tunelu :)
Kadr z kręcenia

Offline wasku

  • Wiadomości: 321
Odp: Lody
« Odpowiedź #129 dnia: 08 Maj 2019, 22:16:31 »
Jak nie mam zamrazarki to taka maszynka z kompresorem załatwi sprawę?
Czy ktoś używał np erytrytolu zamiast cukru?
 
¯\_(ツ)_/¯

Online tom517

  • Wiadomości: 1788
  • Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
Odp: Lody
« Odpowiedź #130 dnia: 09 Maj 2019, 07:42:25 »
Dziś spróbuję z ksylitolem, bo mam pod ręką :)
Maszynka ogólnie jest lepsza od zamrażarki, bo lody lepiej się napowietrzają przy kręceniu i jednoczesnym mrożeniu, wystarczy wcześniej przygotować masę i po 20 min są gotowe lody.
« Ostatnia zmiana: 09 Maj 2019, 07:44:49 wysłana przez tom517 »

Offline wasku

  • Wiadomości: 321
Odp: Lody
« Odpowiedź #131 dnia: 09 Maj 2019, 08:34:53 »
Czyli mówicie, że warto tego Nemoxa kupić?
1460 zł trochę odstrasza. Pewnie nie ma nic tańszego i dobrego.
¯\_(ツ)_/¯

Online kulka Mężczyzna

  • Wiadomości: 1476
  • Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
Odp: Lody
« Odpowiedź #132 dnia: 09 Maj 2019, 10:21:34 »
Z kompresorem 1000zł musisz liczyć. Te włoskie kręcą wolniej - Gelato są mniej napowietrzone od lodów. Niemniej wg mnie I tak warto domrozić w zamrażarce.

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5082
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Lody
« Odpowiedź #133 dnia: 09 Maj 2019, 11:04:38 »
Jak zobaczyłem cenę przystawki do robota kuchennego, którego mam w domu to mi się odechciało. A chętnie bym spróbował, bo lodów bez laktozy za bardzo nie ma... Trzeba obejść się smakiem.

Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 1646
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Odp: Lody
« Odpowiedź #134 dnia: 09 Maj 2019, 11:22:17 »
Dziś spróbuję z ksylitolem, bo mam pod ręką :)
Maszynka ogólnie jest lepsza od zamrażarki, bo lody lepiej się napowietrzają przy kręceniu i jednoczesnym mrożeniu, wystarczy wcześniej przygotować masę i po 20 min są gotowe lody.

Żeby była jasność - maszynki 10x tańsze (z miską chłodzoną) też jednocześnie kręcą i mrożą. Wada ich polega na tym, że miskę trzeba najpierw zamrozić (przez ~12h) w zamrażarce (mają też kilka innych ograniczeń - wiadomo). Ale lody wychodzą z nich poprawne - bez kryształków wody choćby.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi