Dobrze myślisz, ekspres to nie wszystko i warto kupić młynek który da się używać do innych metod. Ja zaczynałem od ekspresu a teraz prawie same alternatywy, na szczęście kupując młyn wziąłem pod uwagę że może tak być.
W tych samych pieniądzach co i-2 raczej nic nie znajdziesz, chyba że używany. Graef jest wygodny do zmiany ale przy najdrobniejszym przemiale jest słabszy od młynków z płaskim żarnem, ma też sporo plastiku wewnątrz.
Myślę, że coś pokroju eureka/macap by się sprawdziło do Twoich potrzeb, to wprawdzie inna kategoria cenowa ale może trafisz jakieś używki. Macap ma stopniową regulację a eureka płynną, ale pokrętło jest oznaczone cyframi i wystarczy tylko 1/3 obrotu gałki by zmienić nastaw z ekspresu na mokę/aeropress. Do bardzo grubych przemiałów są inne modele, ale częste kręcenie młynkiem przez całą skalę to ogólnie zły pomysł. Jeśli chcesz często zmieniać nastawy to warto kupić młynek który umożliwia pracę bez hoppera i mielenie pojedynczej porcji ziarna, nie ma wtedy strat surowca podczas zmiany grubości. Z reguły takie coś mają te droższe modele.