Autor Wątek: Zasysanie kolby po backflush'u.  (Przeczytany 5966 razy)

Offline Biff

  • Wiadomości: 328
Odp: Zasysanie kolby po backflush'u.
« Odpowiedź #30 dnia: 07 Październik 2018, 21:42:21 »
Co nie zmienia faktu, że warto odkręcić "środek" i zobaczyć jak wygląda. Jeżeli popychacz jest wytarty to zawór już nie odwiera się do końca i "dół" będzie się zamulać.

Offline Apos33

  • Wiadomości: 29
  • Ekspres: ECM Heidelberg
  • Młynek: Mazzer Mini E
Odp: Zasysanie kolby po backflush'u.
« Odpowiedź #31 dnia: 10 Październik 2018, 08:49:39 »
Powinienem to robić? Ekspres ma 2 lata, 2 kawy dziennie. Co 3 miesiące chemia, co 6 miesięcy odkamienianie.

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Zasysanie kolby po backflush'u.
« Odpowiedź #32 dnia: 10 Październik 2018, 10:08:26 »
Zdecydowanie warto - bo wynika z tego, że przez 2 lata nie było tam czyszczenia, smaru. Chemia co 3 miesiące - w sensie backflush? Jak na moje doświadczenie to zbyt rzadko. Proces nie zajmuje wiele czasu, raz w tygodniu bym to robił. Zresztą zobacz jak dno wyczyszczonej kolby będzie wyglądać po tygodniu/dwóch bez mycia.
LMWDP #469

Offline Apos33

  • Wiadomości: 29
  • Ekspres: ECM Heidelberg
  • Młynek: Mazzer Mini E
Odp: Zasysanie kolby po backflush'u.
« Odpowiedź #33 dnia: 10 Październik 2018, 10:32:43 »
Akurat co do chemii, są różne szkoły. Owszem kolba jest czarna, osad organiczny. Przelać wrzątkiem, przetrzeć. Wolę tak niż zbyt często stosować chemię i do tego smar silikonowy. Jak z moja patelnia ze stali węglowej - nigdy nie widziała płynu do naczyń, gorąca woda, wysoka temperatura i tłuszcze.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10556
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Zasysanie kolby po backflush'u.
« Odpowiedź #34 dnia: 10 Październik 2018, 12:50:54 »
Ta chemia do czyszczenia ekspresów jest raczej niegroźna. Cafiza Urnex to zdaje się jest soda oczyszczona z czymś tam jeszcze podobnym o zasadowym odczynie. Nie dbając o czystość wnętrzności (;)), po prostu prędzej czy później zdewastujesz swój ekspres.

Offline Bacek

  • Wiadomości: 1591
  • Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
Odp: Zasysanie kolby po backflush'u.
« Odpowiedź #35 dnia: 10 Październik 2018, 15:00:15 »
Akurat co do chemii, są różne szkoły.

To chyba nie przy parzeniu kawy. Te osady są bardzo gorzkie i mają kiepski aromat który bardzo łatwo przechodzi do kawy.
Ale co kto lubi. Dla moich rodziców kawa która nie zgrzyta w zębach to nie kawa.

Offline Biff

  • Wiadomości: 328
Odp: Zasysanie kolby po backflush'u.
« Odpowiedź #36 dnia: 10 Październik 2018, 18:42:57 »
Powinienem to robić? Ekspres ma 2 lata, 2 kawy dziennie. Co 3 miesiące chemia, co 6 miesięcy odkamienianie.
Musiałeś odkręcić dół, bo był do tego stopnia zapchany syfem, że nie działał prawidłowo. Sam sobie odpowiedz co jest wyżej.

Offline Apos33

  • Wiadomości: 29
  • Ekspres: ECM Heidelberg
  • Młynek: Mazzer Mini E
Odp: Zasysanie kolby po backflush'u.
« Odpowiedź #37 dnia: 11 Październik 2018, 07:52:30 »
Po rozkręceniu nie byłem przerażony. Jedynie końcówka,gdzie znajduje się blaszka z czterema otworami musiała być pokryta osadem. Nie jestem na "nie"  co do chemii w ogóle, nie chciałbym tego nadużywać. Jak napisałem na początku, moim wielkim przewinieniem było nie stosowanie prawie w ogóle backflushu przez ostatnie pół roku. Po prostu jeśli producent ECM wraz z dealerem mówią; "Backflushing with Cleaner (every 2-3 months, not too often!)", to traktuję to poważnie, uznałem, że to wystarczy czyścić grupę -  za pomocą puly caff powder co 3 miesiące.

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Zasysanie kolby po backflush'u.
« Odpowiedź #38 dnia: 11 Październik 2018, 07:57:08 »
A później na giełdzie będzie zadbany ekspres używany w domu, co przez dwa lata kilka razy chemię widział, a backflush nie dużo częściej. [emoji106]

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Zasysanie kolby po backflush'u.
« Odpowiedź #39 dnia: 11 Październik 2018, 08:29:39 »
Jak nie chcesz nadużywać chemii to codziennie stosuj to:
https://www.coffeedesk.pl/product/5060/Espazzola-Grouphead-Cleaning-Tool-Narzedzie-Do-Czyszczenia-Grup-Czerwone

Do tego backflush zgodnie z przekonianiami (chociaż ja na Twoim miejscu raz na tydzień- dwa bym zrobił).

Offline Apos33

  • Wiadomości: 29
  • Ekspres: ECM Heidelberg
  • Młynek: Mazzer Mini E
Odp: Zasysanie kolby po backflush'u.
« Odpowiedź #40 dnia: 11 Październik 2018, 08:32:33 »
DrUsagi robi backflush chemią co tydzień. Co ile odkamienianie i czy kwasek wystarcza?

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10556
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Zasysanie kolby po backflush'u.
« Odpowiedź #41 dnia: 11 Październik 2018, 08:52:53 »
Odkamienianie? To zależy od tego jaką stosujesz wodę. O wodę warto zadbać przede wszystkim.

Ta chemia to naprawdę jest wyolbrzymione pojęcie:



Dwa składniki: soda oczyszczona i połączenie tejże z wodą utlenioną ;).
« Ostatnia zmiana: 11 Październik 2018, 08:55:38 wysłana przez Antonio »

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Zasysanie kolby po backflush'u.
« Odpowiedź #42 dnia: 11 Październik 2018, 08:57:36 »
To raczej taka branżowa nomenklatura. W akwarystyce morskiej chemią nazywa się związki do uzdatniania wody słodkiej do parametrów wody morskiej, skutkiem jest zdrowy chów fauny morskiej. Chemia nas otacza, nie zawsze musi być szkodliwa.

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3168
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Zasysanie kolby po backflush'u.
« Odpowiedź #43 dnia: 11 Październik 2018, 09:01:39 »
połączenie tejże z wodą utlenioną .
Podstawowy składnik proszków do prania i tabletek do zmywarki.
Trochę więcej tutaj

Offline Apos33

  • Wiadomości: 29
  • Ekspres: ECM Heidelberg
  • Młynek: Mazzer Mini E
Odp: Zasysanie kolby po backflush'u.
« Odpowiedź #44 dnia: 11 Październik 2018, 09:29:21 »
Teraz nadajemy na podobnych falach 8). Z żoną staramy się zastępować wszystko co się da zrobionymi przez siebie produktami, woda utleniona i soda nie jest nam obca. Pytanie w takim razie, czy ktoś próbował robic backflushe przy użyciu sody i wody utlenionej? Jeśli chodzi o wodę to zgodnie z wzorem (twardość = [wapń x2,5] + [magnez x4] mg/l) moja woda, którą kupuję ma 23.35 w skali
Woda miękka (0-17 mg/l)     
Woda nieznacznie twarda (17-60 mg/l)
Woda umiarkowanie twarda (60-120 mg/l)
Woda twarda (120-180 mg/l)
Woda bardzo twarda (powyżej 180 mg/l)
później przepuszczam przez Britę.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi