Autor Wątek: Piwo - przy kawie o piwie.  (Przeczytany 132468 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10555
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Piwo - przy kawie o piwie.
« Odpowiedź #270 dnia: 11 Luty 2017, 23:33:22 »
Donkiszot, może to nawet jakiś gacaluwak? ;) Jest gdzieś film na temat Gacy w buszu... ;)

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Piwo - przy kawie o piwie.
« Odpowiedź #271 dnia: 11 Luty 2017, 23:38:33 »
Kingpina? Tak, to powinno być to: Turbo Geezer Double Irish Espresso Stout

Offline joonecky Mężczyzna

  • Wiadomości: 960
Odp: Piwo - przy kawie o piwie.
« Odpowiedź #272 dnia: 13 Luty 2017, 15:48:43 »
Tego Turbo Geezera nie próbowałem, ale spróbuje jak będę na Festiwalu w Warszawie, albo jak będę robił zamówienie w moim piwnym sklepie. Ale ogólnie Kingpin ma dobre piwa. Czasami tylko dodatk, które dodają są mało wyczuwalne (np. Sencha IPA).

Spróbuj z eisbocka Buby Extreme a SzaluPiw :pycha:, Z Pinty? Imperator Bałtycki, ale ciężko go dostać. Mojej żonie smakuje Modern Drinking lub klasyka kraftu Atak Chmielu.
Co do Buby, to wyszła w skandalicznie małych ilościach. Nie ma szans dostać tego, chyba, że wymieniając się za jakieś wybitne piwa na grupach na FB.

I'm so horny! -- z kawą. ;) Warto spróbować. :szampan:

Mi nie do końca podeszło. Dla mnie kawa w tym piwie to była taka kiepskiej jakości zalewajka.

Offline lubusz Mężczyzna

  • Wiadomości: 495
  • Ekspres: FE-AR La Peppina, Aeropress, Hario, Kalita
  • Młynek: Mazzer Mini Electronic Type A, Baratza Precisio
Odp: Piwo - przy kawie o piwie.
« Odpowiedź #273 dnia: 14 Luty 2017, 00:05:43 »
Co do Buby, to wyszła w skandalicznie małych ilościach. Nie ma szans dostać tego, chyba, że wymieniając się za jakieś wybitne piwa na grupach na FB.

Oj tam, oj tam ! Spotkajmy się na WFP,  to napijemy się Buby do syta. ;)

Offline joonecky Mężczyzna

  • Wiadomości: 960
Odp: Piwo - przy kawie o piwie.
« Odpowiedź #274 dnia: 14 Luty 2017, 00:06:38 »
Byłoby pięknie. Ale buba chyba się już skończyła :'(

Wysłane z mojego m3 note przy użyciu Tapatalka


Offline lubusz Mężczyzna

  • Wiadomości: 495
  • Ekspres: FE-AR La Peppina, Aeropress, Hario, Kalita
  • Młynek: Mazzer Mini Electronic Type A, Baratza Precisio
Odp: Piwo - przy kawie o piwie.
« Odpowiedź #275 dnia: 14 Luty 2017, 00:11:27 »
Byłoby pięknie. Ale buba chyba się już skończyła

Nie w mojej piwniczce. :D Wracając do tematu kawa w piwie. Piłeś Omnipollo Selassie? Etiopska kawusia w piwnym wydaniu.

Offline joonecky Mężczyzna

  • Wiadomości: 960
Odp: Piwo - przy kawie o piwie.
« Odpowiedź #276 dnia: 14 Luty 2017, 15:32:20 »
No to zazdroszczę tej Buby. Mi niestety nie udało się dostać żadnej wersji  :'( ale nie ma co płakać - jest tyle świetnych piw, że i tak nie ma kiedy tego wszystkiego spróbować. W mojej "piwniczce" stoi jeszcze jakieś 30 butelek do spróbowania. Do tego trzeba sprawdzać jak wychodzą piwa domowe  :picardpalm: Jak pić żyć?

Co do Omipollo to nie piłem chyba żadnego piwa od nich  :nienie:

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Piwo - przy kawie o piwie.
« Odpowiedź #277 dnia: 14 Luty 2017, 16:01:59 »
 trzeba chyba wam wjazd do piwniczki zorganizować i wtedy się próbowanie zacznie  :smiech:

Apetytu narobiliście  :szampan:
LMWDP #469

Offline Edwin Jagger Mężczyzna

  • Wiadomości: 597
  • Ekspres: Alternatywy
Odp: Piwo - przy kawie o piwie.
« Odpowiedź #278 dnia: 14 Luty 2017, 21:17:12 »
To kiedy wracasz?  :diabelek: :piwko:

Offline joonecky Mężczyzna

  • Wiadomości: 960
Odp: Piwo - przy kawie o piwie.
« Odpowiedź #279 dnia: 15 Luty 2017, 16:07:46 »
trzeba chyba wam wjazd do piwniczki zorganizować i wtedy się próbowanie zacznie  :smiech:

Apetytu narobiliście  :szampan:

Byłoby co rozpijać ;)

Offline joonecky Mężczyzna

  • Wiadomości: 960
Odp: Piwo - przy kawie o piwie.
« Odpowiedź #280 dnia: 04 Kwiecień 2017, 21:57:18 »
Ktoś z was się wybiera na WFP? Ja planuje zaliczyć piątek.

Wysłane z mojego m3 note przy użyciu Tapatalka


Offline joonecky Mężczyzna

  • Wiadomości: 960
Odp: Piwo - przy kawie o piwie.
« Odpowiedź #281 dnia: 13 Kwiecień 2017, 21:37:28 »
Trochę już minęło od Festiwalu. Udało mi się dotrzeć do Warszawy w piątek. Zabawa była świetna. Super piwa, super ludzie...
Spotkaliśmy się z lubusz'em - miło było poznać  ;) Mam nadzieję, że napijemy się jeszcze razem na jakimś festiwalu  :taktak:
Udało mi się spróbować 17 piw (polecam picie piwa w 2-3 osoby, wtedy można pić po 100-150 ml) i wniosek, który mi się nasunął to taki, że niestety odstajemy jeszcze w dość znaczny sposób od amerykańskiego craftu. Absolutnym królem został wg mnie Chocolate Martini Imperial Stout z browarów LERVIN & Hoppin Frog  :szampan: Aż kupiłem sobie butelkę tego cuda na wynos  ;)
Zdjęcie części naszej ekipy  :)

Offline lubusz Mężczyzna

  • Wiadomości: 495
  • Ekspres: FE-AR La Peppina, Aeropress, Hario, Kalita
  • Młynek: Mazzer Mini Electronic Type A, Baratza Precisio
Odp: Piwo - przy kawie o piwie.
« Odpowiedź #282 dnia: 14 Kwiecień 2017, 11:35:19 »
Mimo nawału pracy udało się w ostatniej chwili pojechać na WFP i było warto. Pierwsza sprawa, to miłe spotkanie z Jonatanem. Ten chłopak ma ogromną wiedzę o piwie ;)
Druga, że w jednym miejscu był wybór setek jak nie tysiąca piw, które można było degustować lejąc do pokala małe porcje :evil: Dla mnie i córki numerem jeden było piwo w stylu Sour Red "Chateau" z browaru Artezan, leżakowane 2 lata w beczkach po czerwonym winie. Warto spróbować, choć cena zabija >:(

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Piwo - przy kawie o piwie.
« Odpowiedź #283 dnia: 06 Czerwiec 2017, 14:29:42 »
Z okazji Święta Flagi nastawiłem Koźlaka z puszki. W/g receptury na opakowaniu po 24-48h w temperaturze pokojowej należało go przenieść do 14-18°C na 8-14 dni dolnej fermentacji więc po 30h od nastawienia zniosłem do piwnicy. Ponieważ tydzień później nadal raźnie bulkał dałem mu do towarzystwa termometr – pokazał 12°C. Do Dnia Dziecka bulkanie nie ustało, przytaszczyłem wiaderko do domu (23°C) żeby przyspieszyć proces i do dziś pracuje. Co począć? Boję się rozlewać bo granaty niepotrzebne, czekać aż stanie? Znieść z powrotem do chłodu? Wypić prosto z kranika?

Offline lisssek

  • Wiadomości: 60
  • Ekspres: Alternatywa: Bialetti Kitty 6 i 12 tz, phin, Kalita, Gabi, AP, French Press, V60-2,
  • Młynek: Nivona Cafe Grano 130, C40 IH
Odp: Piwo - przy kawie o piwie.
« Odpowiedź #284 dnia: 06 Czerwiec 2017, 15:39:35 »
A jakiś pomiar balingometrem robiłeś?

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi